Skip to article

Fenomen spectaculos pe cerul Romaniei! Are loc un eveniment astronomic rar

Fenomen spectaculos pe cerul Romaniei! Are loc un eveniment astronomic rar
In noapte de 13 spre 14 decembrie, pe cerul Romaniei va avea loc un "spectacol" de meteori. Pentru ca Pamantul va trece in spatiu prin zona orbitei asteroidului 3 200 Phaeton, un corp misterios, se va inregistra mai multi meteori ce radiaza aparent din constelatia Gemeni.

"Este de asteptat ca activitatea Geminidelor sa genereze uneori rafale de 3-4 sau chiar 5-6 meteori pe minut, urmate apoi de pauze de cateva minute. Pot aparea, de asemenea, meteori stralucitori, numiti bolizi, ce pot ilumina puternic cerul noptii. Daca conditiile meteo vor fi favorabile, Societatea Astronomica Romana de Meteori (sARM) va organiza o campanie de observare si fotografiere a ploii de meteori Geminide, la pensiunea Runcu Stone (localitatea Runcu, la granita cu Raul Alb) in perioada 12-15 decembrie. Rezultatul observatiilor va fi raportat organismelor internationale (Organizatia Internationala de Meteori, Societatea Americana de Meteori, NASA)", a declarat pentru adevarul.ro Valentin Grigore, presedintele SARM.

Conform specialistilor, fenomenul inedit va putea fi vazut perfect pe un cer curat, fara poluare luminoasa, in special in zonele rurale. De asemenea, in conditii ideale, vor putea fi admirati pana la 80-100 de meteori pe ora, viteza meteorilor din curentul Geminide fiind de 35 km/s, mult mai mica decat cea a Perseidelor (active in luna august) care intra in atmosfera terestra cu 59 km/s.

Cel mai recent spectacol de meteori a putut fi admirat in luna august, cand pe teritoriul Romaniei, in noaptea de 12 spre 13 august a avut loc curentul de meteori al Perseidelor.

Articole recomandate

Fenomen rar: Luna albastra, vizibila pe 31 iulie! Fenomen rar: Luna albastra, vizibila pe 31 iulie!
"Luna Albastra", un fenomen astronomic rar, se va produce vineri. Totusi, satelitul natural al Terrei nu va avea o nuanta albastra, denumire fenomenului avand legatura doar cu aparitia a doua Luni pline in decurs de 31 de zile, scrie Mediafax. Fiecare luna calendaristica include o noapte
Ploaie de stele cazatoare in aceasta noapte. Fenomen astral de neuitat! Ploaie de stele cazatoare in aceasta noapte. Fenomen astral de neuitat!
In aceasta noapte, poti vedea un fenomen astral surprinzator. Stelele cazatoare din luna august, curentul de meteori Perseide, vor putea fi vazute clar in aceasta seara, dupa ora 22.00. Denumite dupa constelatia din care fac parte (Perseus), Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele
Super luna si eclipsa de luna in aceeasi zi. Afla cand va avea loc fenomenul astronomic! Super luna si eclipsa de luna in aceeasi zi. Afla cand va avea loc fenomenul astronomic!
Un fenomen astronomic uimitor, super luna si eclipsa de luna, va avea loc in noaptea de 27 spre 28 septembrie si este vizibil in toata lumea. Un astfel de eveniment are loc la aproximativ 30 de ani distanta. Super luna este un fenomen inregistrat in noptile cu luna plina, cand satelitul