Skip to article

IT-ul si constructiile principalii contribuabili la cresterea PIB-ului

IT-ul si constructiile principalii contribuabili la cresterea PIB-ului
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 2,4%, in termeni reali, in primul trimestru al anului (primul trimestru) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. PIB-ul trimestrial a ajuns astfel la 216,3 miliarde RON (45,1 miliarde EUR) la preturile curente, conform datelor detaliate publicate de biroul de statistica INS.

Multi angajati au fost trimisi in somaj tehnic in contextul Pandemiei cu Coronavirus. Pentru acestia salariul brut a scazut cu 20 de procente.

Consumul intern s-a redus semnificativ, dar importurile nete au crescut brusc si s-au acumulat cantitati masive de stocuri - ceea ce pare a fi un efect al intreruperii bruste a activitatii economice la jumatatea lunii martie.Valoarea adaugata generata de industrie s-a contractat cu 5,9% in termeni de la an la an, in timp ce sectorul constructiilor s-a extins cu 23%, iar IT&C cu 14,1%.Avansul de 5,5% din sectorul serviciilor pentru gospodarii, care include comertul, reparatii auto, transportul au contribuit cel mai semnificativ la cresterea totala - 1,1 puncte procentuale.

IT&C a contribuit cu 0,9 pp si constructiile - 0,8 pp, urmata de activitati profesionale, servicii de asistenta administrativa - 0,7 pp.Impozitele nete colectate de Guvern au contractat cu 0,7% in termeni reali, intrucat executivul a returnat TVA si alte plati cuvenite catre companii. Cresterea anuala a PIB inregistrata in primul trimestru reprezinta cea mai lenta performanta din aproape sase ani (incepand cu trimestrul II, 2014). In datele ajustate sezonier si calendaristic, P1 T1 a crescut cu 0,3% fata de T4, 2020 - cea mai lenta crestere trimestriala din 2015.Cifrele confirma estimarea flash emisa pe 15 mai, dar aduc mai multa claritate.

INS mentioneaza dificultati legate de colectarea datelor.Intreruperea activitatii economice din a doua jumatate a lunii martie a avut efecte care trebuie luate in considerare la identificarea tendintelor.

Datele detaliate indica trei caracteristici majore 

In primul rand, cererea interna de consum a inregistrat cea mai slaba rata de crestere anuala in aproape sase ani (+ 3,1% fata de anul trecut in primul trimestru, comparativ cu + 7,7% in trimestrul IV). In al doilea rand, importurile nete au crescut la 5,6% din PIB in primul trimestru (de la 3,9% in T4 anul trecut si 4,4% in primul trimestru al anului 2019) la cea mai mare valoare (pondere din PIB) din 2012.

In principiu, aceasta inseamna o utilizare masiva a resurselor straine pentru uz intern (consum sau investitii). Dar, avand in vedere situatia, aceasta ar putea reprezenta partial exporturile intrerupte in a doua jumatate a lunii martie. Exporturile din martie (exprimate in euro) au scazut cu peste 11% fata de anul trecut, dupa o performanta anuala modesta, dar pozitiva, in luna februarie.

Diferenta comerciala din martie s-a marit cu 561 mln EUR (1,3% din PIB-ul trimestrial) si o parte din aceasta ar putea reprezenta exporturile suspendate (importurile contractate cu doar 1,8% fata de anul anterior in martie).

Cea de-a treia caracteristica identificata in datele detaliate privind PIB T1 este cresterea accentuata a stocurilor pe trimestru: 7,36 miliarde lei (1,5 miliarde EUR, peste 3% din PIB-ul trimestrului). Acest lucru ar putea fi legat de exporturile suspendate in a doua jumatate a lunii martie si nu neaparat de productia ineficienta.

Articole recomandate

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 iunie chiar si la farmacie Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 iunie chiar si la farmacie
Incepand de la 1 iulie 2020, cardul de sanatate devine obligatoriu pentru anumite servicii medicale. Astfel, trebuie sa ai la tine cardul de sanatate pentru spitalizare, fie de zi sau continua, investigatii paraclinice (RMN sau ecografii), dar si la farmacie, pentru eliberarea medicamentelor
Bilant coronavirus: Ne apropiem de 500 de cazuri zilnice! Bilant coronavirus: Ne apropiem de 500 de cazuri zilnice!
Un nou bilant al infectiilor cu noul coronavirus a fost anuntat de autoritati. Numarul infectiilor a crescut la 27.746 de cazuri confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategica. Sunt cu 450 de cazuri noi de imbolnavire, in ultimele 24 de ore. Pana astazi, 2 iulie, pe teritoriul Romaniei, au
Anda Adam divorteaza! Anda Adam divorteaza!
Anda Adam si sotul sau, Sorin, sunt in prag de divort. Potrivit impact.ro, divortul ar urma sa fie pronuntat luna viitoare. Zvonuri despre separarea celor doi au aparut inca de acum cateva luni, insa Anda a negat atunci ca ar avea probleme in casnicie. “Toata lumea se cearta, mai ales in
Record de infectii cu Covid-19 in SUA in 24 de ore Record de infectii cu Covid-19 in SUA in 24 de ore
Record de contaminari cu COVID-19 in SUA! In doar 24 de ore au fost inregistrate 52.898 de noi infecţii cu coronavirus, un nivel record de la începutul pandemiei, potrivit datelor afişate miercuri. Astfel, bilantul infectarilor ajunge la  circa 2,7 milioane
Cutremur in Romania joi dimineata Cutremur in Romania joi dimineata
Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter s-a produs joi dimineata, la ora 4:11, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul