Skip to article

Se schimba legea asociatiei de proprietari! Amenzi de pana la 10.000 pentru cei care nu o respecta

Se schimba legea asociatiei de proprietari! Amenzi de pana la 10.000 pentru cei care nu o respecta
Incepand de astazi, 28 septembrie 2018, intra in vigoare noua lege a asociatiei de proprietari. Cei care nu o respecta risca sa plateasca amenzi de pana la 10.000 de lei!Potrivit noii legi proprietarii sunt obligati sa participe la sedintele de scara si sa plateasca intretinerea in termen de 30 zile.

Mai mult, cei care provoaca inundatii vecinilor de jos, risca o amenda de pana la 10.000 de lei.Odata cu intrarea in vigoare a legii asociatilor de proprietari 2018, milioane de romani care stau la bloc vor avea noi obligatii. Iata care sunt acestea si ce amenzi risca cei care nu le respecta:

1. Asociatiile de proprietari vor putea cere institurea unei ipoteci pe apartamentele celor cu restante mari la intretinere. 

Practic, nu mai poti sa iti vinzi casa pana nu achiti sumele restante, potrivit noii legi a asociatiilor de proprietari.2. Proprietarii care nu vor permite accesul in locuinta pentru reparatii, lucrari sau in situatii de urgenta risca sa plateasca o amenda de 3.000 de lei.

3. Plata intretinerii se va face in cel mult 30 de zile calendaristice de la data afisarii listei lunare de plata, conform noii legi, fata de legea actuala, care prevede 20 de zile.

 Administratorul va trebui sa notifice in scris restantierii, potrivit AvocatNet.ro.

4. Proprietarii de apartamente sunt acum obligati prin lege sa participe la sedintele de bloc. De asemenea, proprietarii vor trebui sa participe la sedinte. Noua lege prevede ca proprietarii nu vor mai putea fi reprezentati in adunarea generala de presedinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator.

5. Noua reglementare prevede o obligatie expresa a proprietarilor de a comunica asociatiei si organului fiscal local orice schimbare a suprafetei construite sau utile, in cel mult 30 de zile de la incheierea lucrarilor.

Cei care nu respecta noile legi pot plati amenzi usturatoare. Pentru ce abuzuri poti plati amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei:schimbarea de catre proprietar a destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta fara autorizatiile si aprobarile legale;neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive ale condominiului fara respectarea prevederilor prezentei legi.

Articole recomandate

Testele rapide antigen au fost interzise la vanzare in farmacii Testele rapide antigen au fost interzise la vanzare in farmacii
Agentia Nationala a Medicamentului din Romania a atras atentia ca aceste teste rapide nu sunt recomandate pentru autotestare si a interzis comercializarea acestora in farmacii. Testele sunt de uz profesional, iar prelevarea probei și interpretarea rezultatelor trebuie făcute doar de
Vascar, o companie implicata social: "Este datoria noastra sa sustinem comunitatea" Vascar, o companie implicata social: "Este datoria noastra sa sustinem comunitatea"
Datoria unei companii, indiferent de domeniul in care activeaza si de marimea business-ului si a publicului vizat, nu este doar aceea de a oferi produse si servicii, ci si de a se implica social, in viata comunitatii. Acest lucru presupune ca managerii si principalii angajati sa fie atenti la
Klaus Iohannis: "Vaccinarea anti-Covid se va face la locul de munca si prin centre drive-thru" Klaus Iohannis: "Vaccinarea anti-Covid se va face la locul de munca si prin centre drive-thru"
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a vorbit intr-o conferinta de presa despre strategia care va fi pusa in aplicare in ceea ce priveste vaccinarea anti-Covid.  "Vaccinul anti-COVID a devenit speranţa noastră de a ne reîntoarce la o viaţă normală. Când
Cand va incepe vaccinarea anti-Covid in Romania? Cand va incepe vaccinarea anti-Covid in Romania?
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghita, a anuntat ca primul vaccin ar putea fi administrat in Romania in luna decembrie a acestui an.  ”Campania efectivă de vaccinare va debuta în momentul în care vom avea un vaccin efectiv prezent
Vesti bune despre medicul erou de la Piatra Neamt Vesti bune despre medicul erou de la Piatra Neamt
Vesti bune vin din Belgia despre starea de sanatate a medicului erou de la spitalul din Piatra Neamt. Ministerul Sanatatii a anuntat ca doctorul ar putea fi detubat saptamana viitoare.  „Starea este staţionară, este echilibrat hemodinamic şi hidroelectrolitic. I se face