Skip to article

Shaorma ar putea fi interzisa in Europa. Periculoasa pentru sanatate?

Comisia Europeana a propus interzicerea shaormei in toata Europa din cauza fosfatilor care se folosesc pentru tratarea carnii deoarece acestia ar produce afectiuni cardiovasculare.

"Eurodeputaţii din cadrul Comisiei de Sănătate au exprimat îngrijorări serioase cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale fosfaţilor utilizaţi ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizării acidului fosforic, difosfaţilor, trifosfaţilor şi polifosfaţilor (E338-452) în carnea pentru kebab şi shaora, fie ea provenind de la ovine, vite, păsări de curte ", se arată într-o declaraţie a Parlamentului European.

În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma și kebab, potrivit cotidianului german Bild.

În ce priveşte România, se vând 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce înseamnă că într-un an românii consumă în medie aproape 11 milioane de porţii.O lipie umplută cu carne de pui, de berbec sau de vită, cartofi prăjiți, salată, ketchup și maioneză, până la refuz.  Anuntul nu a fost primit cu prea mare entuziasm de Germania, cea mai mare consumatoare de shaorma.

Parlamentul European va analiza si vota pe 11 decembrie aceasta propunere. Comisia Europeană a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!