Skip to article

6 exercitii prin care iti poti dezvolta inteligenta emotionala

6 exercitii prin care iti poti dezvolta inteligenta emotionala
Emoțiile sunt parte integrantă din viață și uneori îți influențează deciziile sau reacțiile, ceea ce îți poate afecta atât relațiile din viața personală, cât și profesională. Pentru a putea să recunoști și să-ți gestionezi mai bine emoțiile, este recomandat să îți consolidezi inteligența emoțională.

Cu cât vei reuși să îți controlezi mai bine emoțiile, cu atât vei avea mai mult succes în viața personală și profesională, astfel că, îți prezentăm câteva exerciții care să te ajute să îți dezvolți inteligența emoțională:

1. Practicarea empatiei

Atunci când îți dezvolți capacitatea de a te pune în locul unei persoane dificile, pentru a înțelege de ce are o anumită reacție, pe lângă faptul că te vei putea înțelege mult mai bine cu aceasta, vei reuși și să ai o imagine mai obiectivă asupra reacțiilor tale și ale celor din jur. Pentru exersarea și înțelegerea empatiei, lectura este un bun aliat. De exemplu, romanul autoarei Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare, te poate ajuta să-ți exersezi capacitatea de a-ți exprima un punct de vedere empatic și de a experimenta un echilibru emoțional. Romanul, care s-a bucurat de un mare succes, reprezintă un bun exercițiu de moralitate și empatie.

2. Exprimă-ți sentimentele

6 exercitii prin care iti poti dezvolta inteligenta emotionala

O comunicare eficientă este benefică pentru toate relațiile tale. Atunci când înveți să exprimi ceea ce simți într-un mod constructiv vei fi capabil să legi relații autentice și de lungă durată cu cei de lângă tine. Pentru a reuși să transmiți chiar și emoțiile negative într-o manieră productivă, poți găsi tehnici eficiente în cărțile de psihologie, însă dacă te simți mai confortabil citind romane, cărțile autoarei Elif Shafak, precum romanul Cele 40 de legi ale iubirii, sunt potrivite pentru a desluși tainele unei comunicări eficiente.

3. Învață să gestionezi emoțiile negative

6 exercitii prin care iti poti dezvolta inteligenta emotionala

Unul dintre cele mai importante aspecte ale inteligenței emoționale este capacitatea de a gestiona și de a face față emoțiilor negative, care necesită cel mai mare exercițiu. De cele mai multe ori, emoțiile negative te fac să te simți copleșit, nervos sau anxios, iar aceste stări generează reacții care pot dăuna vieții tale. Pentru a reduce impactul emoțiilor negative asupra ta, este recomandat să identifici motivul care a dus la apariția acestora, iar ulterior să încerci să rezolvi situația care a stat la baza acestora. Cărțile de psihologie pe care le găsești și într-o librărie online îți pot fi de ajutor în gestionarea și identificarea emoțiilor negative.

4. Învață să faci față criticii

Nu poți evita critica, însă atunci când o altă persoană îți face un reproș, este recomandat să rămâi calm. Când ai o inteligență emoțională dezvoltată și-ți poți gestiona emoțiile și trăirile, ești capabil să iei ce este mai bun din criticile primite și astfel să determini ce poți schimba pentru ca situația să devină mai bună.

5. Controlează nivelul de stres

Un factor psihologic important, care îți poate influența starea și inclusiv relațiile cu ceilalți, stresul te poate împiedica să-ți atingi obiectivele și îți poate afecta toate relațiile. Așadar, pentru a reduce stresul, este recomandat ca în fiecare seară să îți acorzi câteva momente doar pentru tine, să practici meditația, să faci mișcare în fiecare zi etc. Lectura este un mod foarte potrivit de a te relaxa după o zi încărcată.

Practicarea unor exerciții care te ajută să îți dezvolți inteligența emoțională va conduce, inevitabil, la schimbări pozitive în viața ta și în modul în care interacționezi cu ceilalți. În timp, vei observa că ești mai optimist, mai odihnit, mult mai creativ și relaxat.

Articole recomandate

4 preparate delicioase la cuptor 4 preparate delicioase la cuptor
Cele mai bune rețete la cuptor nu sunt întotdeauna cele mai impresionante, elaborate sau cele mai sofisticate. Rețetele noastre preferate de copt sunt cele pe care le putem face cu ușurință acasă singuri, cu prietenii, familia sau cu copiii. Rețetele la
Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei! Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei!
Vesti bune de la FineStore.ro , cel mai mare mare magazin online de bauturi alcoolice! Black Friday continua pana la sfarsitul lunii noiembrie, perioada care coincide cu sarbatoarea Sfantului Andrei. In acest context, reducerile de Black Friday de la FineStore.ro sunt binevenite pentru a le face
Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox
Oțelurile inoxidabile, și mai precis oțelurile rezistente la coroziune, sunt o familie de aliaje pe bază de fier, cu o rezistență excelentă la coroziune. Aceste oțeluri nu ruginesc și sunt rezistente la atacul multor lichide, gaze și substanțe
Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO
SEO este o denumire englezească prin care sunt definite metodele de optimizare pentru motoarele de căutare. Dacă un site nu este cunoscut, acesta nu are vizitatori, deci nu este de folos. Obiectivul pe care îl are SEO este acela de a-i permite site-ului să se facă
Cele mai populare jocuri de cazinou practicate de femei Cele mai populare jocuri de cazinou practicate de femei
Jocurile și cazinourile au fost o modalitate populară de a ne distra și relaxa. Acestea datează de mii de ani. De la pariurile pe lupte cu animale și până la cursele de cai, oamenii și-au încercat norocul în cel mai creativ mod. Însă