Skip to article

Bibliotecile publice din Romania isi rescriu povestea

Bibliotecile publice din Romania isi rescriu povestea
Peste 275.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet datorita noului serviciu oferit de biblioteca. Aproximativ 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declara ca vin la biblioteca publica doar, sau in primul rand, pentru calculatoare si internet.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu si Catalin stefanescu devin Cautatorii de Povesti in primul demers de promovare al bibliotecilor publice din Romania.Ce au in comun oamenii care urmeaza cursuri de perfectionare profesionala, bunicii cu blog si cont de Facebook sau care au nevoie de informatii medicale rapide, copiii care vin sa vorbeasca cu parintii plecati la munca in strainatate si fermierii care acceseaza fonduri si subventii agricole APIA? "Accesul la informatie poate schimba vietile oamenilor iar povestile celor care acceseaza noile servicii ale bibliotecilor publice din Romania modernizate prin programul Biblionet incepand cu 2009 din sunt cele mai bune dovezi. Pe masura ce accesul la tehnologiile online se extinde in mediul rural datorita bibliotecilor, exemplele din tara ne arata ca romanii stiu ce sa faca cu oportunitatile o data ce li se ofera posibilitatea si totodata ca putem recupera decalajul digital intre mediul urban si rural" a declarat Paul Andre Baran, Directorul Programului Biblionet in Romania.

Prin programul Biblionet, cea mai mare investitie privata in domeniul bibliotecilor publice din Romania din partea Fundatiei Bill & Melinda Gates, numeroase comunitati din mediul rural sunt de acum conectate la informatii ce tin de sanatate, educatie, locuri de munca, servicii financiare sau comunicatii. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasa sau la serviciu, biblioteca are un rol cheie oferind acces public si gratuit la tehnologie si know-how prin bibliotecarii formati in alfabetizare digitala.
Bibliotecile publice din Romania isi rescriu povestea


Cautatorii de povesti redescopera biblioteca de azi a Romaniei

Intr-un demers ce devine prima campanie nationala de promovare a bibliotecilor publice din Romania, mai multi scriitori si personalitati publice din Romania vor pleca intr-un tur al bibliotecilor din tara in cautare de istorii autentice.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu si Catalin stefanescu isi pun timpul si talentul la dispozitie cauzei bibliotecilor. Pe masura ce vor descoperi si consemna schimbarea din comunitati atunci cand accesul la informatie le permite oamenilor sa-si imbunatateasca viata, publicul va putea asista pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro la procesul lor de creatie.

Dincolo de cifre, programul Biblionet reda bibliotecilor publice locul vital in inima comunitatilor. Bibliotecile publice de la sat sau de la oras redevin adevarate centre sociale, spatii in care oamenii vin sa caute informatii pe internet, de la stiri la locuri de munca sau la soldul de pe cardul bancar, informatii medicale sau sa vorbeasca cu familia aflata la distanta.

La sfarsitul marii calatorii si al proiectului, povestile celor trei se vor intalni intr-un ebook si intr-o carte printata, un adevarat manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din Romania. Cartea se va regasi in peste 2000 de biblioteci publice din Romania.

Campania nationala de promovare a bibliotecilor publice din Romania este o initiativa Biblionet in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Bibliotecile si accesul la internet la scara nationala

Cele 2933 de biblioteci publice din Romania pot oferi cetatenilor acces la informatia la scara nationala. Pana astazi, prin intermediul programullui Biblionet peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare si echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.

Bibliotecarii sunt formati prin cursuri de IT si de management al noilor sevicii de biblioteca sa gestioneze, de acum, un spatiu adus la zi si contemporan cu societatea informatiei. Totodata, bibliotecarii ii pot instrui mai departe gratuit pe localnici si ii pot asista in demersurilor lor.

Peste jumatate (54%) din populatia tarii nu a folosit niciodata un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011. "Multi dintre bibliotecari au facut parte din aceasta categorie dar programul Biblionet i-a motivat sa recupereze rapid si sa devina ei promotori ai accesului digital in comunitatile lor. Procentul este in continuare foarte mare, Romania si Bulgaria ocupand ultimele locuri in Uniunea Europeana privind accesul la internet la nivel national. Este insa in scadere fata de anul trecut cand se situa la 65% iar bibliotecile moderne prezente in tot mai multe comunitati si in fiecare judet al Romaniei detin un rol considerabil in reducerea decalajului digital." a mai spus Paul-Andre Baran.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.

Programul Biblionet include pana in acest moment peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare si echipamente aferente si peste 2.175 de bibliotecari formati si isi propune sa atinga peste 2000 de biblioteci la finalul programului.

Alte articole despre
pantofi de searacercei ametist

Articole recomandate

Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai
Cum poti avea parte de cel mai bun serviciu de transport persoane international Cum poti avea parte de cel mai bun serviciu de transport persoane international
Vrei sa calatoresti in Germania, Marea Britanie sau in alte tari din Europa? Ai nevoie de un mijloc de transport cat mai accesibil? Atunci alge Estertours, doar asa vei putea avea parte de transport persoane international cu autocarul sau cu microbuzul calitativ si avantajos. Profita acum de cel
Programul turneului din 2020 al trupei Guns N'Roses Programul turneului din 2020 al trupei Guns N'Roses
La 35 de ani de la înființare, trupa Guns N' Roses va efectua un turneu major în Mexic, America de Sud și Centrală, Caraibe, Europa și America de Nord. Guns N' Roses este o trupă cu un trecut fantastic, iar melodiile ei au stat luni întregi pe locul 1 în
Bebe Sef - "Inapoi la treaba" revine la Minimax Bebe Sef - "Inapoi la treaba" revine la Minimax
Serialul Bebe Sef, nominalizat la Oscar si la Globurile de Aur in 2018, revine la Minimax, in fiecare seara de la ora 19.30. Serialul „Bebe Sef: Cine-i sef in casa?” continua aventurile, fiind un omagiu plin de dragoste adus ideii de fraternitate. Bebe Sef ii invata pe micii