Skip to article

Cum alegem cartea perfecta pe care sa o citim intr-o vacanta?

Cum alegem cartea perfecta pe care sa o citim intr-o vacanta?
A început numărătoarea inversă: se închid şcolile, facultăţile, se pleacă, cu mic cu mare, în vacanţă. Logistica din zilele noastre e tot mai diversă. Pe lângă inevitabilele accesorii de munte, mare, ţară, sau city tours, ne punem şi întrebarea: ce luăm cu noi de citit în vacanţă? Trebuie să recunoaştem, şansele de a rămâne o zi întreagă în faţa televizorului, pe parcursul unei vacanţe de vară, sunt minime. Nimic nu se potriveşte unei zile însorite de vacanţă, decât o lectură în aer liber. Oriunde ne-am duce, în oraş sau în afara lui, la munte sau la mare, în străinătate sau pur şi simplu la ştrandul din apropierea casei, întrebarea cu pricina şi-o vor pune mulţi, foarte mulţi dintre noi. Şi asta e bine, când te gândeşti că cititul pierde tot mai mult teren în activităţile noastre zilnice, măcar la rubrica „petrecerea timpului liber” să mai ocupe un loc de frunte.

De când se ştiu, produsele culturale se adaptează în perioada vacanţelor şi cărţile nu fac nici ele excepţie. Dacă pe vremuri prin cartea de vacanţă înţelegeai aproape exclusiv literatura poliţistă şi romanele de dragoste, acum ofertele sunt mult peste aşteptări. În funcţie de programul zilnic al vacanţei, dacă veţi fi foarte active sau, dimpotrivă, foarte leneşi, veţi putea să vă alegeţi lectura potrivită. Un roman fluviu pentru cei reflexivi, unul poliţist sau un volum de povestiri pentru cei care sunt mereu pe drum, memorii, biografii de celebrităţi sau, de ce nu, benzi desenate, ghiduri turistice, sute de titluri noi şi atrăgătoare vă aşteaptă în librarii .

În iunie e bine să faceţi un tur prin librării, să vedeţi ce vi s-a pregătit - puteţi chiar să vă şi inspiraţi pentru o destinaţie nouă de concediu, urmărind apariţiile noi de la capitolul ghiduri turistice. Editura Litera cu ale sale ghiduri TOP 10 acoperă zeci şi zeci de destinaţii din întreaga lume, cu informaţii începând de la cazare şi restaurante, până la obiective culturale, spectacole sau sport. Volumele au, fireşte, hărţi de dimensiuni mici, foarte practice şi bine făcute. Tot în librării, în colţuri special amenajate, vom găsi hărţi rutiere, pentru destinaţii din ţară şi din străinătate, o editură românească cu experienţă în acest sens fiind Editura Niculescu.

De regulă, în vacanţă vrem să citim „lucruri uşoare”, amuzante, best-selleruri, orice poate contribui şi mai ales garanta (la locul de vacanţă) o relaxare totală. În librării sau pe site-urile de librarii online veţi găsi la rubrica „Noutăţi” ultimele apariţii în materie de best-seller-uri, deoarece editurile ştiu că vara este anotimpul ideal pentru astfel de lecturi.

Există însă şi categoria celor pretenţioşi, cărora le plac provocările şi care, în timpul anului, îşi pun deoparte titluri considerate „grele” (filozofie, eseistică, memorii, romane complicate, de sute de pagini, sau chiar cursuri de învăţat o limbă străină) anume pentru a le putea citi cu capul limpede, în vacanţă.

Dacă v-aţi hotărât să vă folosiţi concediul pentru a face renovări, sau pentru a construi ceva în casă sau în grădină, cercetaţi mai întâi oferta librăriilor online, la capitolul hobby, ghiduri practice, do it yourself, pentru a vă face rost de documentaţia necesară.

Copiilor li se pregătesc teancuri de cărţi, în funcţie de situaţiile posibile în care familia poate ajunge, pe perioada sejurului plănuit minuţios din timp.

Călătorim ore în şir cu trenul, maşina sau avionul, vrem să scăpăm teferi şi să ajungem la destinaţie fără dureri de cap? Atunci copiii trebuie să aibe cât mai multe oferte de divertisment: pe lângă tablete, i-phone, a căror viaţă e scurtă, nu ezitaţi să căutaţi în librării cărţi, cât mai multe şi mai diverse, ele nu trebuie să lipsească din bagajul copilului dvs. Cu excepţia, poate, a manualelor şcolare, orice carte pentru copii (adaptată fiecare vârstei respective) este ideală pentru citit în vacanţă. Editura Arthur care este specializată în carte de copii şi tineret, este prezentă în librării cu zeci de titluri pentru copii şi adolescenţi, semnate de autori români şi străini. Best seller-uri precum Însemnările unui puşti şi Însemnările unei puştoaice sau Harry Potter, Cronicile din Narnia sunt demult pe lista obligatorie de cumpărături a părinţilor. Există însă multe alte edituri care au serii dedicate copiilor de toate vârstele şi care, parcă mai mult ca niciodată, se întrec în lansarea, la începutul verii, a unor autori şi cărţi care de care mai interesante.

Să nu uităm că cititul se poate combina în mod fericit şi cu alte activităţi, cum ar fi desenatul, coloratul, dezlegarea de cuvinte încrucişate, rezolvarea de quiz-uri, toate aceste cărţi pentru copii poartă mai nou numele de „cărţi de activităţi”- întrebaţi de ele în librării sau căutați-le într-o librarie online şi veţi fi uimiţi de cât de mare este oferta. În română sau în alte limbi, în format mare sau de buzunar, colorate sau alb-negru, aceste titluri sunt utile în călătorie, mai ales atunci când drumul devine mai lung decât ne aşteptam ( întârzieri de avioane sau trenuri, ambuteiaje pe şosea, etc.) şi când răbdarea tuturor e greu pusă la încercare.

Un tip de „carte” mai puţin popular la noi dar foarte răspândit în occident este audio-book-ul. În România, doar edituri precum Humanitas Multimedia şi Casa Radio s-au încumetat să producă astfel de non- printed books, titlurile fiind variate şi de foarte bună calitate. Drumurile lungi în maşină, autobuz sau tren sunt mult mai uşor de suportat dacă ai inspiraţia să îţi pui căştile şi să asculţi un roman, un volum de poezii sau nişte povestiri, în lectura unora dintre cele mai îndrăgite voci de actori din ziua de azi. Poveştile sau cântecele pentru copii, în acelaşi format audio, sunt ideale de ascultat în maşină, când drumul pare că nu se mai termină. În ciuda oboselii, copiii vor fi fericiţi şi vor rămâne cu o amintire frumoasă a drumului.

Părinţi, nu uitaţi, aveţi la îndemână nenumărate metode ingenioase de a pune în mâna copiilor voştri o carte - fie ea tipărită, în format electronic sau audio – nu trebuie decât să vă luaţi puţin timp să cercetaţi ofertele din librării. Librăriile online sunt şi ele o sursă la fel de bogată de cărţi pe toate gusturile, cărţi pe care le găsiţi ordonate pe grupe de vârstă şi tematică. Căutaţi împreună cu copilul dvs pe site-urile de librării online, cercetaţi rubrica de noutăţi şi hotărâţi împreună ce ar vrea să citească în vacanţă. Să nu uităm nici de „lista obligatorie de lecturi” cu care mulţi dintre copiii noştri vin acasă, în ultimele zile de şcoală. Aceleaşi librării online vă pot ajuta să găsiţi, în timpul cel mai scurt, cărţile de pe listă şi, nu în ultimul timp, să economisiţi timp şi bani.

Articole recomandate

Iata regulile de aur pentru a bea cea mai buna cafea Julius Meinl! Iata regulile de aur pentru a bea cea mai buna cafea Julius Meinl!
Este bautura care poate face diferenta intre o zi reusita si una dificila. Poate sa te binedispuna sau, dimpotriva, sa te streseze prin golul creat de absenta sa. Poate fi momentul preferat al zilei. Poate reprezenta cheia succesului. O cunosti de mult timp. Ti-a fost "prietena" de nadejde inca de
Moduri prin care sa duci o viata eco friendly Moduri prin care sa duci o viata eco friendly
Poate ai devenit interesata de felurile prin care poti duce o viata prietenoasa cu mediul odata cu intensificarea efectelor incalzirii globale, apelurile facute de numerosi lideri mondiali, persoane publice si activisti. Toate aceste informatii te pot ajuta sa descoperi mai multe despre gravitatea
10 citate celebre despre noroc 10 citate celebre despre noroc
Norocul este unul dintre cele mai discutate lucruri din lume. Oamenii au crezut în existența norocului de când lumea și pământul. Se crede că norocul este un lucru cu care te naști înzestrat sau nu, iar șansele de a avea noroc dacă nu te-ai
Cum iti pregatesti masina pentru sezonul rece Cum iti pregatesti masina pentru sezonul rece
Odata cu venirea sezonului rece, nu doar garderoba si casa au nevoie de pregatiri speciale, ci si masina. Pentru a evita problemele, mai ales in cursul iernii, cand poate iti va fi mai greu sa mergi cu ea la service, este mai bine sa faci o serie de verificari inainte ca vremea sa se raceasca
Jucatoare faimoase de poker care pot fi o inspiratie pentru orice femeie Jucatoare faimoase de poker care pot fi o inspiratie pentru orice femeie
Unii ar spune ca este greu sa fii femeie in lumea barbatilor, dar sunt o multime de reprezentante ale sexului frumos care au luat aceasta sintagma ca pe o provocare si au demonstrat ca se pot descurca cel putin la fel de bine. Lumea jocurilor de noroc este un exemplu la fel de bun ca oricare altul