Skip to article

Ioana Nicolaie: "Poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa"

Ioana Nicolaie: "Poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa"
Ioana Nicolaie ne-a oferit ocazia sa o cunoastem mai bine si ne-a raspuns la cateva intrebari pentru cititoarele ele.ro.


Cum este sa scrii poezie, sa vinzi poezie si sa traiesti din poezie?

N-am mai scris poezie de ceva timp - ultimul meu volum de versuri este Credinta si a aparut in 2003 -, pentru ca drumul pe care o pornisem initial si care putea duce oriunde a cotit la un moment dat catre roman. Cartea de tranzitie a fost tocmai Cerul din burta, carte atipica, atit prin tematica - maternitatea cu tot ce implica ea nu intrase mai inainte in literatura - cit si prin tehnica: invelisul poetic sta lipit pe un schelet prozastic. Celor noua luni de sarcina li s-a potrivit mai curind o coloana vertebrala epica, dar parte din bagajul emotional trebuia impodobit cu stralucirea poeziei. Cerul din burta a fost ca o trambulina de pe care m-am pomenit sarind in doua directii: catre literatura pentru copii - Aventurile lui Arik -, si catre roman propriu-zis - O pasare pe sirma. Micul Arik vorbeste ritmat si rimat, fiindca nevoia de-a croi poezie nu m-a parasit nici o clipa, dar si fiindca proza e altfel, dintr-un material mai sobru in care textura, si nu imprimeul, conteaza. Poezie nu prea vinzi si sint o multime de explicatii pentru asta… Publicul se restringe progresiv, fiindca poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa, ci o aristocrata; iar azi traim democratizarea totala, scaderea performantei in favoarea cantitatii, coborirea standardelor la nivele uneori inacceptabile. Poezia, chiar daca ajunge prin limbaj "in strada", nu se poate, de fapt, democratiza. Destinatarul ei este cel care deja stie. Scopul ei este bucuria. Creatorul ei este un Don Quijote in plin carnaval.

Ai nevoie de mult talent sa scrii poezie, cum dezvolti acest talent si cum iti dai seama ca-l detii in primul rind?

Daca vezi notele muzicale, esti muzician, daca auzi culorile, esti pictor, daca desenezi sunetele esti, fara indoiala, poet. Acesta este talentul si n-are nimic de-a face cu invatarea. Se vede inca din primii ani de viata. Nu ajungi sa scrii nici doua pagini de carte, daca in copilarie n-ai umplut caiete cu compuneri "frumoase". Ce se adauga talentului sint cunoasterea - degeaba versifici ca acum un secol, trebuie sa stii exact in ce virsta literara te afli -, nevoia de a spune ceva - poti fi daruit din nastere cu trufandaua literaturii si sa n-o gusti gasind-o nefolositoare - si, desigur, ambitia. E greu sa scrii literatura cind tragi din asta nu foloase, ci mai curind ponoase. Daca in adolescenta poti umple opuri cu texte fara sa dai socoteala, la maturitate timpul nu te mai iarta: ai slujba, familie, credite la banca, nenumarate obligatii. Cum si de ce sa scrii poezie? Cu o indelenicire ca asta esti "suspect" si-n rindul celor apropiati.

Cerul din burta este o carte plina de emotie si senzatii, ce anume ai vrut sa transmiti?

Auzi uneori ca literatura s-a epuizat sub aspect tematic, ca totul este spus, ca noutatea nu e decit o iluzie. Daca ne gindim la dragoste, tradare, moarte s. a. ca la nuclee care au structurat atit epopeele homerice, cintecele de gesta, cit si literatura moderna sau contemporana, atunci da, nu se poate iesi din cerc. Dar daca avem in vedere evolutia civilizatiei si a formelor literare, atunci oricind se pot gasi usi pe care inca nu a intrat nimeni. Cerul din burta a fost o astfel de usa, nu o deschisese nimeni inainte, fiindca, cu o imagine suprarealista, te-ar fi scos de la etajul ultim al unui bloc in plin cimp. Sa povestesc ce i se intimpla unei femei in lunile de sarcina, sa prind in tesatura teama, amintirile, detaliile medicale concrete, sa scot la lumina miracolul tinut inainte in umbra si sa fiu pe intregul parcurs autentica au fost parte din mizele cartii mele. Alte mize tin de tehnica poetica folosita - textul e construit fragmentar si are un ritm de adincime -, tehnica prin care am vrut sa salvez intrucitva poezia. Sa o aduc mai aproape de acei cititori care nu deschid niciodata volume de versuri.

Am putea spune ca publicul tinta al cartii sunt femeile?
Ioana Nicolaie: Poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa


Nu, nicidecum. Daca azi barbatii asista inclusiv la nasterea propriilor copii, inseamna ca s-au depasit niste bariere. Cerul din burta este o excursie prin misterul lunilor de sarcina cu participanti cititoarele, dar si cititorii.

Ce carti citesti si unde iti gasesti inspiratia?

Citesc carti felurite - poezie, roman, clasice sau contemporane - , dar ceea ce ma preocupa esential este, cu o vorba mare, viata. Nu mai am iluzii, nu cred ca noi oamenii vom ajunge vreodata sa o pricepem, dar vreau sa-mi clarific cit mai bine mica mea felie de existenta. Cum? Punind-o sub reflector, desirind-o in literatura. Am, deci, carti la care lucrez, ba una pentru copii - Arik si mercenarii - e deja terminata, am planuri, doar timpul si sanatatea sa nu ma ocoleasca.

Crezi ca femeile detin un al saselea simt, care crezi ca este acesta?

Nu, nu cred. Sintem fiinte omenesti, nu mai mult. Daca nu putem simti nici macar durerea propriului copil sau ne intrebam brusc cum vad altii aceeasi culoare inseamna ca vislim la intimplare prin ceata.

Toata lumea este speciala, pe tine ce te face sa fii speciala?

Nu m-am gindit niciodata ca as fi speciala. Dar multi din jurul meu, de la cei apropiati, pina la oameni in preajma carora ajung cit sa aud o poveste, mi se par, da, extraordinari.


Autor: Ioana Scafariu

Alte articole despre
evolutie sarcina

Articole recomandate

7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa 7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa
Distantarea sociala recomandata de autoritati are si partea ei buna. Avem timp pentru tot felul de lucruri care inainte erau amanate. In loc de 30 de minute petrecute in trafic, avem 30 de minute ca sa facem ceva pentru noi, de exemplu. Fie ca este un curs de dezvoltare personala, urmarirea unui
Clujul va avea metrou Clujul va avea metrou
Cluj-Napoca va fi al doilea oraş din Romania care va avea metrou, dupa Bucuresti. Punerea metroului pe  harta Cluj  ar urma sa coste un miliard de euro, potrivit anunturilor oficiale. Traseul liniei de metrou ar urma sa acopere o  distanta  de 16 kilometri, intre Floresti
Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport in comun din  Bucuresti  si zeci de mii de calatori il folosesc zilnic, pe toate magistralele. Pentru a te descurca mai usor la metroul Bucuresti, ai acum la dispozitie o aplicatie care, dincolo de traseele cele mai potrivite pentru o
Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai