Skip to article

Ioana Nicolaie: "Poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa"

Ioana Nicolaie ne-a oferit ocazia sa o cunoastem mai bine si ne-a raspuns la cateva intrebari pentru cititoarele ele.ro.


Cum este sa scrii poezie, sa vinzi poezie si sa traiesti din poezie?

N-am mai scris poezie de ceva timp - ultimul meu volum de versuri este Credinta si a aparut in 2003 -, pentru ca drumul pe care o pornisem initial si care putea duce oriunde a cotit la un moment dat catre roman. Cartea de tranzitie a fost tocmai Cerul din burta, carte atipica, atit prin tematica - maternitatea cu tot ce implica ea nu intrase mai inainte in literatura - cit si prin tehnica: invelisul poetic sta lipit pe un schelet prozastic. Celor noua luni de sarcina li s-a potrivit mai curind o coloana vertebrala epica, dar parte din bagajul emotional trebuia impodobit cu stralucirea poeziei. Cerul din burta a fost ca o trambulina de pe care m-am pomenit sarind in doua directii: catre literatura pentru copii - Aventurile lui Arik -, si catre roman propriu-zis - O pasare pe sirma. Micul Arik vorbeste ritmat si rimat, fiindca nevoia de-a croi poezie nu m-a parasit nici o clipa, dar si fiindca proza e altfel, dintr-un material mai sobru in care textura, si nu imprimeul, conteaza. Poezie nu prea vinzi si sint o multime de explicatii pentru asta… Publicul se restringe progresiv, fiindca poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa, ci o aristocrata; iar azi traim democratizarea totala, scaderea performantei in favoarea cantitatii, coborirea standardelor la nivele uneori inacceptabile. Poezia, chiar daca ajunge prin limbaj "in strada", nu se poate, de fapt, democratiza. Destinatarul ei este cel care deja stie. Scopul ei este bucuria. Creatorul ei este un Don Quijote in plin carnaval.

Ai nevoie de mult talent sa scrii poezie, cum dezvolti acest talent si cum iti dai seama ca-l detii in primul rind?

Daca vezi notele muzicale, esti muzician, daca auzi culorile, esti pictor, daca desenezi sunetele esti, fara indoiala, poet. Acesta este talentul si n-are nimic de-a face cu invatarea. Se vede inca din primii ani de viata. Nu ajungi sa scrii nici doua pagini de carte, daca in copilarie n-ai umplut caiete cu compuneri "frumoase". Ce se adauga talentului sint cunoasterea - degeaba versifici ca acum un secol, trebuie sa stii exact in ce virsta literara te afli -, nevoia de a spune ceva - poti fi daruit din nastere cu trufandaua literaturii si sa n-o gusti gasind-o nefolositoare - si, desigur, ambitia. E greu sa scrii literatura cind tragi din asta nu foloase, ci mai curind ponoase. Daca in adolescenta poti umple opuri cu texte fara sa dai socoteala, la maturitate timpul nu te mai iarta: ai slujba, familie, credite la banca, nenumarate obligatii. Cum si de ce sa scrii poezie? Cu o indelenicire ca asta esti "suspect" si-n rindul celor apropiati.

Cerul din burta este o carte plina de emotie si senzatii, ce anume ai vrut sa transmiti?

Auzi uneori ca literatura s-a epuizat sub aspect tematic, ca totul este spus, ca noutatea nu e decit o iluzie. Daca ne gindim la dragoste, tradare, moarte s. a. ca la nuclee care au structurat atit epopeele homerice, cintecele de gesta, cit si literatura moderna sau contemporana, atunci da, nu se poate iesi din cerc. Dar daca avem in vedere evolutia civilizatiei si a formelor literare, atunci oricind se pot gasi usi pe care inca nu a intrat nimeni. Cerul din burta a fost o astfel de usa, nu o deschisese nimeni inainte, fiindca, cu o imagine suprarealista, te-ar fi scos de la etajul ultim al unui bloc in plin cimp. Sa povestesc ce i se intimpla unei femei in lunile de sarcina, sa prind in tesatura teama, amintirile, detaliile medicale concrete, sa scot la lumina miracolul tinut inainte in umbra si sa fiu pe intregul parcurs autentica au fost parte din mizele cartii mele. Alte mize tin de tehnica poetica folosita - textul e construit fragmentar si are un ritm de adincime -, tehnica prin care am vrut sa salvez intrucitva poezia. Sa o aduc mai aproape de acei cititori care nu deschid niciodata volume de versuri.

Am putea spune ca publicul tinta al cartii sunt femeile?
Ioana Nicolaie: Poezia nu este, cum se spune, o cenusareasa


Nu, nicidecum. Daca azi barbatii asista inclusiv la nasterea propriilor copii, inseamna ca s-au depasit niste bariere. Cerul din burta este o excursie prin misterul lunilor de sarcina cu participanti cititoarele, dar si cititorii.

Ce carti citesti si unde iti gasesti inspiratia?

Citesc carti felurite - poezie, roman, clasice sau contemporane - , dar ceea ce ma preocupa esential este, cu o vorba mare, viata. Nu mai am iluzii, nu cred ca noi oamenii vom ajunge vreodata sa o pricepem, dar vreau sa-mi clarific cit mai bine mica mea felie de existenta. Cum? Punind-o sub reflector, desirind-o in literatura. Am, deci, carti la care lucrez, ba una pentru copii - Arik si mercenarii - e deja terminata, am planuri, doar timpul si sanatatea sa nu ma ocoleasca.

Crezi ca femeile detin un al saselea simt, care crezi ca este acesta?

Nu, nu cred. Sintem fiinte omenesti, nu mai mult. Daca nu putem simti nici macar durerea propriului copil sau ne intrebam brusc cum vad altii aceeasi culoare inseamna ca vislim la intimplare prin ceata.

Toata lumea este speciala, pe tine ce te face sa fii speciala?

Nu m-am gindit niciodata ca as fi speciala. Dar multi din jurul meu, de la cei apropiati, pina la oameni in preajma carora ajung cit sa aud o poveste, mi se par, da, extraordinari.


Autor: Ioana Scafariu

Alte articole despre
evolutie sarcina

Articole recomandate

Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina
O calatorie cu masina, fie de placere, fie in interes de serviciu, se planifica atent inainte. Stii deja ce ai de facut cand pleci la drum pe patru roti: o revizie a masinii, verificarea consumabilelor, mici reparatii pe ici, pe colo, daca e nevoie, actualizarea asigurarii, daca e cazul, etc. Dar
5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in
Ce calitati ai in functie de culoarea preferata Ce calitati ai in functie de culoarea preferata
Stii cate poate dezvalui culoarea preferata despre tine? Specialistii in psihologie au alcatuit un top al calitatilor in functie de preferintele cromatice. Culoarea preferata: Rosu Energic, atent, asertiv, de incredere, puternic, pasional, curajos, spontan, determinat, om de actiune. Culoarea ta