10 retete faimoase, inventate din greseala. Descopera povestea celor mai celebre preparate pe care le consumi astazi!
Unele dintre cele mai mari descoperiri s-au intamplat in urma unui accident, lucru valabil si in cazul mancarii. Greselile, sau, cu alte cuvinte, esecurile, au, paradoxal, o componenta de surpriza care le pot transforma in exact opusul lor: descoperiri uimitoare.
Drept dovada, asa s-a ajuns la razele X, penicilina, guma de mestecat, cuptorul cu microunde sau artificiile, acestea din urma descoperite chiar de un bucatar chinez.
Regula esecului transformat in succes se aplica cu brio si in cazul mancarii.
Iata 10 preparate extraordinare de care am ajuns sa ne bucuram din greseala:
1. CRÊPES SUZETTE
In 1896, chelnerul de 16 ani Henri Charpentier a incercat sa stinga o tigaie care luase foc cu o clatita. S-a intamplat chiar in ziua in care Printul de Wales, aflat in vizita la Cafe de Paris din Monte Carlo, a cerut un desert special realizat doar pentru el. Henri a aprins din intamplare o tigaie cu alcool si, actionand rapid, a aruncat o clatita in ea. Printul s-a indragostit pe loc de desertul inedit si i-a cerut lui Charpentier numele clatitei, care a ajuns sa fie botezata pe loc Crepe Princess. Insa viitorul rege Eduard a cerut, ulterior, schimbarea numelui clatitei in Suzette, numele iubitei sale din acea perioada.
2. TARTA TATIN
Desertul intors cu fata in jos a luat nastere dupa ce a fost uitat in cuptor. Intamplarea a avut loc intr-un hotel din Franta secolului 19, detinut de surorile Stephanie si Caroline Tatin. Stephanie gatea o tarta cu mere, pe care a copt-o, din intamplare, prea mult, si in incercarea de a o salva, i-a adaugat inca un strat de aluat deasupra. Si uite asa, francezii au mai creat o capodopera culinara.
3. INGHETATA PE BAT
Tanarul Frank Epperson si-a uitat paharul de suc, cu o spatula de lemn in interior, pe terasa casei sale din San Francisco. Peste noapte, sucul din pahar a inghetat, iar cand Epperson a vrut sa scoata batul din pahar, acesta a iesit cu tot cu sucul inghetat.
4. CHIPSURILE
George Crum, un bucatar care a trait in America, se saturase in 1853 de criticile repetate ale unui client la adresa cartofilor sai prajiti. Intr-o incercare de a se razbuna pe clientul carcotas cu o portie de cartofi necomestibili, Crum a taiat legumele in felii extrem de subtiri, le-a acoperit cu sare si le-a prajit in ulei bine incins. Clientul s-a indragostit de chips-urile lui Crum, iar restul e istorie!
5. BEREA
Berea probabil nu ar fi existat niciodata daca depozitele de alimente ale mesopotamienilor ar fi fost extrem de uscate. Cand au inceput sa depoziteze grane pentru paine, au observat cum umezeala provoaca procesul de fermantatie a cerealelor. In urma fermentatiei, mesopotamienii au produs, din pura intamplare, berea.
6. SANDWICH
John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich avea nevoie de ambele maini pentru jocurile de noroc. Unii cred ca nobilul englez nu dorea sa renunte sub nicio forma la un joc de noroc intens pentru a cina, asa ca a cerut sa i se aduca, la masa de joc, o bucata de carne intre doua felii de paine.
7. COCA-COLA
Coca Cola a fost inventata, initial, ca un substitut al morfinei. John Pemberton era un veteran de razboi ranit, care a dezvoltat o adictie pentru morfina. Si-a propus sa gaseasca un substitut pentru a-si tine sub control dependenta, astfel ca in timpul unor experimente prin farmacia proprie a creat un tonic (reteta originala Coca-Cola), pe baza de cocaina. In 1887, un alt farmacist american, Asa Candler, a cumparat reteta pentru Coca-Cola de la Pemberton pentru 2.300 de dolari. La sfarsitul lui 1890, Coca-Cola era deja una dintre cele mai populare bauturi racoritoare din America.
8. SOSUL WORCESTERSHIRE
Acest sos incredibil a fost inventat la o a doua incercare, iar fara greseala a doi chimisti nu ar fi iesit atat de bun. La inceputul anilor 1800, Lordul Sandys le-a cerut lui John Wheeley Lea si William Henry Perrins sa recreeze o reteta pe care a gustat-o in Bengal. Lea si Perrins au incercat sa recreeze sosul, insa nu au fost multumiti de rezultat, asa ca l-au lasat intr-un borcan si au uitat de el. Dupa doi ani, au redescoperit sosul, l-au gustat si au realizat ca este delicios.
9. FURSECURILE CU CIOCOLATA
Fursecul cu ciocolata a fost inventat de Ruth Wakefield, care a ramas fara ciocolata pentru gatit, asa ca a rupt in graba un baton obisnuit de ciocolata, l-a amestecat cu unt si a sperat ca cele doua ingrediente sa se topeasca impreuna. Insa bucatile au ramas intacte si asa am ajuns sa ne bucuram cu totii de un desert iubit in toata lumea.
10. CORNETUL DE INGHETATA
La un targ din 1904, in orasul American St. Louis, un vanzator de inghetata a ramas in pana de farfurii. A avut noroc cu un vecin, care l-a ajutat cu cateva gofre rulate. Si uite asa, astazi ne bucuram cu totii de inghetata la cornet!
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Horoscopul zilnic 2009 al zodiei Rac
- person
"iata un horoscop zilnic pentru 2009 interesant despre toate zodiile!"