Skip to article

Ce nu stii despre Bucuresti?

Ce nu stii despre Bucuresti?
Sunt multe zone din capitala pe langa care trecem in fiecare zi, insa cunoastem atat de putine despre trecutul lor.

Mai multe sunt probabil si intamplarile sau inventiile oamenilor care au trait in acest oras. Lista de mai jos cuprinde o mica parte de informatie istorica a "Micului Paris" de alta data.

1.Cea mai veche gara a capitalei este Gara Filaret.

2.Primul drum din Bucuresti a fost Drumul de Lemn, actual Calea Victoriei. In acea vreme, Calea Victoriei era pavata cu trunchiuri de copaci.

3.Cimitirul Bellu din cartierul Berceni era locul preferat al hotilor de caciuli de blana. Acestia stateau suiti pe zid si "pescuiau" caciulile din capul doamnelor, cu ajutorul unei sfori cu carlig. Acestia le vindeau ulterior in parcul Tineretului.

4.Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate in Bucurestiul anilor 1840, capitala fiind printre primele orase din Europa care aveau astfel de mijloace de transport in comun.

5.Bucurestiul este a sasea capitala ca marime din Uniunea Europeana.

6.Intrarea hotelului Novotel este fatada fostului Teatru National. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe data de 26 august 1944, aviata germana a incercat sa bombardeze Palatul Telefoanelor, insa a ratat tinta si victima a fost Teatrul National.

7.Orasul Bucuresti a fost desemnat drept capitala Tarii Romanesti in anul 1659, de catre domnitorul Gheorghe Ghica.

8.Numele strazii Lipscani provine de la orasul german Leipzig, fapt ce aminteste de viata comerciala extrem de dinamica a Valahiei.

9.Denumirea veche a parcului Cismigiu era "Balta lui Dura Negutatorul", insa in 1779, Alexandru Ipsilanti a poruncit sa se construiasca o cismea spre iesirea Stirbei Voda, pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apa a orasului.

10.Palatul Telefoanelor din Bucuresti a fost construit intre anii 1929 si 1934, in stilul zgarie-norilor din America, iar pana in anii 70 a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti.

11.Intre 1798 si 1831, populatia Bucurestiului s-a dublat. Recensamantul din 1798 numara putin peste 30 de mii de locuitori, in timp ce 33 de ani mai tarziu, numaratoarea ajungea la 60,587 de locuitori. Intre 1948 si 1992, populatia Bucurestiului a ajuns de la 1,025,000 la 2,067,000 de locuitori.

12.In perioada comunismului, peste 20 de biserici si asezaminte monarhale au fost distruse, partial sau total. Dintre cele mai importante amintim Biserica Crangasi (construita in 1564), Biserica Alba - Postavari (construita in 1568) si Manastirea Mihai Voda (construita in 1591).

13.Unul dintre cele mai cunoscute preparate romanesti - mititeii - au fost inventati la sfarsitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant numit "La o idee", care se afla pe strada Covaci. Carnatii mici au fost numiti "mititei", atunci cand terminandu-se matele pentru carnati, Ionescu a folosit doar carnea amestecata cu bicarbonat de sodiu, facand carnati mai mici si fara invelis. Acestia au avut un mare succes la consumatori.

Alte articole despre
osteoporoza

Articole recomandate

Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet? Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet?
Au fost alături de voi în clipa în care ați devenit o familie, sunt cei mai buni prieteni și acum le spuneți simplu: nașii. De regulă, Sărbătorile de Iarnă sunt un bun prilej de o petrecere la nași acasă, așa că nu te
Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi
999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale 999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale
Cadourile sunt modul prin care ne aratam fericirea pentru realizarile altei persoane, aprecierea, iubirea si gratitudinea ca fac parte din viata noastra. Exista numeroase aniversari de-a lungul anilor pe care le sarbatorim cu cei dragi, insa unele ocazii se fac mai remarcate. Daca persoana iubita
Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea! Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea!
Pe lângă distracție, înotul este un excelent exercițiu aerob care poate reduce riscul unor boli cronice precum tensiune arterială crescută și diabetul! Abonamentele la înot și cursurile de înot pentru adulți și copii sunt o alegere
Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor
Pungile de sterilizare autosigilante sunt create pentru depozitarea în siguranță a materialelor pentru sterilizare uscată, cu abur, eliminare sau incinerare. Sunt disponibile opțional ca pungi standard, care trebuie să fie legate sau sigilate cu bandă