Skip to article

Cei mai de temut 10 razboinici din toate timpurile

Cei mai de temut 10 razboinici din toate timpurile
De cand exista omenirea, exista si nesfarsitele razboaie pentru putere si pamant. Aceste razboaie au scos la lumina cei mai temuti si neinfricati razboinici din istorie. Acesti oameni au fost exceptionali in lupta corp la corp, dar si lideri sau strategi brilianti. Cu siguranta au exista foarte multi luptatori de-a lungul timpului care aveau loc pe lista de mai jos, dar cei alesi reprezinta figurile marcante din majoritatea civilizatiilor lumii.

10. Richard I - Lionheart

Richard I a primit pseudonimul Inima de Leu (sau Coeur de Leon) datorita curajului si abilitatilor sale in lupta. Duce al Normandiei si Conte de Anjou, Richard a preluat tronul Angliei in anul 1198 dupa ce si-a invins tatal, Henry II, cu ajutorul mamei sale Eleanor of Aquitaine. Richard a inceput in anul 1188 sa stranga fonduri din titluri oficiale, pamanturi si drepturi vandute nobililor la licitatie, iar in 1190 a plecat impreuna cu Regele Francez Philip II in Cruciada, impotriva lui Saladin. Acestia au ajuns pe Pamantul Sfant in 1191 si au cucerit rand pe rand Acre, Arsuf si Ascalon. Certurile privind preluarea tronului Ierusalimului au scapat de sub control, asa ca Philip a parasit cruciada si s-a intors in Franta. Richard a inaintat spre Ierusalim, insa a realizat rapid ca nu are cum sa-l securizeze si a incheiat un tratat de pace cu Saladin. Apoi s-a intors in Europa si si-a petrecut ultimii 5 ani luptandu-se cu fratele sau John pentru recucerirea tronului si cu regele Philip care avansa in Normandia.

9. Spartacus

Nascut in Tracia in anul 109 I.H., Spartacus este cunoscut drept gladiatorul care a condus rascoala impotriva Romei in timpul Razboiului Gladiatorial. Nu se stie exact cum a devenit Spartacus gladiator, insa principala teorie ar fi ca a luptat in armata Romana auxiliara, dupa care a dezertat si a devenit hot. A fost arestat la scurt timp si vandut drept gladiator. In anul 73 I.H. el si inca 70 de gladiatori au scapat de la scoala de gladiatori de langa Capua si au mers spre vulcanul Vesuviu, unde li s-au alaturat zeci de sclavi. Armata sa a continuat sa creasca rapid pana a ajuns la circa 90,000 de oameni. Acestia au facut ravagii in sudul Italiei dupa ce au invins 2 armate romane. Ajunsi in Galia, Spartacus a incercat sa se elibereze de oameni, insa acestia au refuzat. Intorcandu-se in Italia in anul 71 I.H., Spartacus a fost ucis in lupta de la Lucania, iar oamenii sai crucificati.

8. Saladin

Cunoscut in Cccident drept anti-eroul celei de-a treia Cruciade si in Orientul Mijlociul drept eroul care a returnat Ierusalimul musulmanilor, Sultanul Saladin s-a nascut in anul 1138 in Mesopotamia (Irak-ul de astazi) si a crescut in timpul Primei Cruciade. A fost antrenat in artele razboiului de unchiul sau Asad al-Din Shirkuh si la inceputul carierei militare a incercat sa uneasca fortele arabe din Egipt, Siria si Palestina. Apoi si-a indreptat privirea spre Ierusalim, pe care l-a cucerit foarte usor, invingandu-l pe regele Guy de Lusignan, in lupta de la Hatin. Batalia a fost foarte usor castigata de Saladin, care a ras aproape in totalitate armatele cruciatilor, dupa ce i-a atras pe acestia in desert, lasand Ierusalimul fara aparare. Dupa cum spuneam mai sus, Richard I a avansat pana in Ascalon, dupa care a incheiat un tratat de pace cu Saladin, lasand Ierusalimul in mainile musulmanilor, dar cu conditia ca toti crestinii sa traiasca fara probleme in Orasul Sfant. Saladin a fost rapus de febra tifoida in anul 1193 si a ramas cunoscut in istorie pentru impresionantele victorii militare, dar si pentru generozitatea si altruismul de care a dat dovada intotdeauna.

7. Locotenentul Audie Murphy

Nascut intr-un orasel sarac din Texas, Audie a reusit sa devina unul dintre cei mai decorati soldati americani in Al Doilea Razboi Mondial. S-a inrolat in armata in anul 1942, iar dupa primul training a fost transferat in Monaco, Casablanca, unde si-a continuat antrenamentul. Curajul si probabil norocul lui Audie sunt cunoscute pentru cateva intamplari unice din timpul razboiului. Nu numai ca distrugea mitralierele nemtilor foarte rapid, ci avea curajul sa sara pe un tanc in flacari si sa intoarca mitraliera spre inamici. Mai mult, a reusit de unul singur sa respinga un atac al germanilor format din 6 tancuri si 250 de infanteristi. Pentru aceste acte de curaj a primit numeroase medalii printre care Medalia de Onoare, Crucea, doua Stele de Argint, doua Stele de Bronz, trei Inimi Mov, French Legion of Honor, doua Croix de Guerre si Legion of Merit. S-a intors in America ca un erou si si-a regizat propriul film, To Hell and Back. A murit intr-un accident aviatic pe data de 28 mai 1971 si a fost ingropat cu onoruri militare.

6. Miyamoto Musashi

Cel mai mare luptator de sabie din timpul sau, Miyamoto Musashi, cunoscut si dupa numele de Sword Saint, este unul dintre cei mai renumiti samurai din istoria Japoniei. Nascut in anul 1584 in provincia Harima, Musashi a fost crescut de unchiul sau in templul Shoreian. La varsta de doar 13 ani a castigat primul sau duel impotriva lui Arima Kigei, un student al scolii militare Shinto Ryu. In urmatorii 16 ani si-a facut numele cunoscut, castigand toate cele 60 de dueluri pe care le-a avut. In acest timp s-a inrolat in armata lui Toyotomi Hideyoshi si chiar daca a fost de partea celor invinsi, Musashi a scapat, tarandu-se printre morti si band apa din plostile acestora. El mai este cunoscut si pentru inventarea stilului de lupta cu doua sabii (tehnica Nito Ryu). A murit la varsta de 62 de ani, din cauza unui cancer toracic, insa nu inainte de a scrie cartea care cuprindea toate tehnicile sale de lupta, Book of Five Rings.

5. Gaius Julius Caesar

Cel mai mare general din istoria Romei, Caesar a fost ales consul si proconsul in anul 59 I.H. S-a facut cunoscut prin numeroasele campanii si victorii din Galia, Britania si Germania, insa a speriat senatul cu puterea sa in puternica ascensiune, acestia cerandu-i sa dizolve marea armata pe care o controla. Caesar a refuzat categoric si a pornit spre Roma. Evident a pronit razboiul civil, care a durat pana in anul 49 I.H. Dupa preluarea sefiei, Caesar a fost ales consul si a stat 11 zile la conducerea Romei. Apoi a plecat spre Egipt dupa Pompey, unde a ramas cativa ani alaturi de Cleopatra. La intoarcerea in Roma a imbunatatit foarte mult traiul poporului si a elaborat planuri solide pentru fortificarea imperiului. In anul 44 a devenit dictator pe viata, insa pentru scrut timp, deoarece pe 15 martie 44, a fost injunghiat mortal de un grup de prieteni si protejati printre care Cimber, Casca, Cassius si Brutus.

4. Hannibal Barca

General Carthaginian, Hannibal era un maestru strateg care a dezvoltata tactica atacurilor pe flancuri. Poreclit "Tatal strategiei militare" de catre istoricul Theodore Ayrault Dodge, Hannibal a crescut inconjurat de ura pentru romani. Dupa moartea fratelui sau Hasdrubal, acesta a preluat comanda armatelor Galo-Carthaginiene si a plecat spre Roma. A pornit in anul 218 I.H. si a strabatut muntii Pirinei si Alpi cu circa 46,000 de soldati si 37 elefanti de razboi. Ajunsi pe teritoriul roman, Hannibal a devastat sute de orase. Unele dintre cele mai importante victorii ale sale au fost cele de la Trebia, Trasimenus si Cannae. Scipio a reusit insa sa-l invinga in batalia de la Zama, dupa care Hannibal a semnat un tratat de pace in anul 201 I.H. Dupa cativa ani de liniste a fost condamnat de conspiratie impotriva Romai, insa Hannibal s-a sinucis pana sa fie prins.

3. Sun Tzu

Generalul chinez Sun Tzu a fost autorul primei si celei mai sofisticate carti militare scrise vreodata, Arta Razboiului. Chiar daca nu exista foarte multe informatii despre acesta, se crede ca Generalul Sun Tzu facea parte din armata regelui Wu in perioada Warring States care a avut loc in secolul 4 I.H. Tot in acea perioada a scris cartea care cuprindea informatii despre strategii, logistica, spionaj si tactici. Punctele principale discutate in carte erau imprevizibilitatea razboiului, corelarea dintre politica si armata si ineficienta regulilor rapide. Acest lucru a influentat de-a lungul timpului, pe langa armatele Asiatice, strategiile militare ale unor conducatori precum Napoleon, Mao Zedong, Gen. Normal Schwarzkopf Jr. sau Henry Kissinger.

2. Leonidas I

Cunoscut in special pentru eroica lupta de la Thermopylae, anii tineretii lui Leonidas abia daca au fost relatati vreodata, chiar daca legenda spune ca era descendentul lui Heracles. A devenit conducatorul Spartei in anul 490 I.H., in timp ce armatele persane, conduse de regele Darius, cucereau Grecia de aproape 10 ani. Dupa moartea lui Darius, in anul 481, fiul sau Xerxes a continuat expansiunea tatalui sau pe pamantul Greciei. In incercarea de a opri trupele persane, Leonidas nu a tinut cont de Oracolul din Delphi, care i-a spus de moartea sa si a plecat cu o armata de 7000 de oameni, printre care si cei "300 de Spartani", spre trecatoarea Thermopylae (Hot Gates). Xerxes a trimis in valuri trupe, inclusiv Nemuritorii, care au fost macelariti de greci. Dupa cateva zile de razboi, un tradator grec i-a aratat lui Xerxes o cale secreta prin munti, de unde sa-i poata flanca pe spartani. Leonidas a aflat despre acest lucru si si-a trimis aproape toti oamenii in intampinarea cotropitorilor, pastrand cu el doar 300 de luptatori spartani. Acestia au luptat pana la ultimul om, iar Leonidas a fost ucis. Dupa moarte, persanii i-au taiat capul lui Leonids si l-au crucificat, acest lucru facand ca toti spartanii sa plece la razboi si sa-i alunge pe persi din Grecia dupa doar cateva luni, la lupta de la Plataea.

1. Alexandru cel Mare

Fara discutie unul dintre cei mai mari conducatori ai antichitatii, Alexandru a cucerit pentru Macedonia tot ce se afla intre Grecia si India, aproape intreaga lume cunoscuta in acel moment. Nascut in 356 I.H., primii ani au fost petrecuti sub tutela filozofului Aristotel. Primele batalii din armata au fost impotriva expansiunii persane in Grecia, apoi Alexandru a plecat spre Siria, Egipt (unde a gasit orasul Alexandria si a vizitat oracolul din Ammon, unde si-a obtinut Divinitatea) si Asia Mica, inainte de ultima cucerire, India. Apoi s-a intors in Vest si a inceput pregatirile pentru a invada Arabia, dar inainte de a putea sa faca aceasta cucerire, s-a imbolnavit si a murit in luna iunie a anului 323. In timpul domniei lui Alexandru cel Mare, numarul victimelor din trupele sale a fost considerabil mai mic fata de numarul victimelor inamice, acest lucru fiind posibil numai prin puterea sa de concentrare si rapiditatea aplicarii deciziilor in timpul bataliei, dar mai ales prin dragostea fata de oamenii sai.

Alte articole despre
alexandru cel marerichard i

Articole recomandate

Cum sa alegi un dar util de casa noua pentru prietenii tai Cum sa alegi un dar util de casa noua pentru prietenii tai
Daca prietenii tai tocmai si-au achizitionat un apartament si nu stii ce sa le iei cadou de casa noua, e important, in primul rand, sa nu te hazardezi sa le cumperi obiecte cu insemnatate religioasa, mai ales daca proprietarii nu sunt prea apropiati de cele sfinte. Tot asa, chiar daca esti tentata
Incepe toamna cu un outfit nou! Profita de reducerile aniversare si castiga unul dintre cele 2.000 de vouchere de cumparaturi! Incepe toamna cu un outfit nou! Profita de reducerile aniversare si castiga unul dintre cele 2.000 de vouchere de cumparaturi!
In luna septembrie ParkLake Shopping Center sarbatoreste patru ani de cand si-a deschis portile si pregateste patru weekend-uri speciale de reduceri si premii garantate. ParkLake intampina toamna cu noile colectii si cu o multime de surprize pentru clientii sai. Astfel, vizitatorii centrului
Obiceiuri care duc la saracie. Scapa de ele Obiceiuri care duc la saracie. Scapa de ele
Responsabilitatea pentru bunastarea financiara revine oricarei persoane in parte. Obiceiurile pe care le avem ne pot aduce bogatia, dar si saracia.  Unele persoane care au bani au ales anumite obiceiuri care le aduc sporul. Iata cateva secrete ale persoanelor care nu stiu ce inseamna saracia
Sunt trandafirii de sapun o solutie optima pentru cadouri? Sunt trandafirii de sapun o solutie optima pentru cadouri?
Orice femeie iubeste florile. Gingase, colorate si inmiresmate, acestea reprezinta cu succes sexul frumos si sunt adesea aranjate in buchete spectaculoase, cu scopul de a fi oferite doamnelor si domnisoarelor. Desi incanta atat privirea, cat si mirosul, florile au un neajuns: sunt efemere. Orice
Idei de cadouri pe care sa ti le faci de una singura Idei de cadouri pe care sa ti le faci de una singura
Sa faci cadouri este o adevarata arta, iar de multe ori chiar si persoanele dragi din viata noastra ne ofera exact acele obiecte pe care si-ar dori ele insele sa le primeasca, proiectand asupra noastra propriile nevoi. Daca nici tu nu esti o exceptie, nu are rost sa faci o drama din asta, caci pana