Skip to article

Cleopatra - eterna amazoana

Cleopatra - eterna amazoana
"Imi dau duhul, Egipt...mor; moartea numai acum o pot intarzia, pana ce voi asterne pe buzele ei saruturile pe care acum eu le jinduiesc" Shakespeare, Antoniu si Cleopatra

Regina din regi
Cleopatra este de departe cea mai cunoscuta regina egipteana din mitologia antica. Faima ei se compune in egala masura din viata si moarte, dar si din dragoste pentru pamantul patriei ei si apele Nilului roditor. Regina Cleopatra a ridicat Egiptul la rangul de putere politica de prima clasa in lumea antica.

Cleopatra a VII-a s-a nascut in anul 69 i.Hr in Alexandria, pe atunci capitala Egiptului. Tatal ei era faraonul egiptean Ptolemeu al XII-lea, supranumit si Auletes sau "cantaretul la flaut". Mama Cleopatrei, Cleopatra a V-a, era probabil sora lui Auletes. La acea vreme endogamia (casatoriile in cadrul aceleiasi familii sau neam) erau un lucru obisnuit si des intalnit la dinastiile regale.

Cand a devenit regina Egiptului, Cleopatra avea 17 sau 18 ani. Auletes moare in 51 i.Hr lasandu-i pe Cleopatra si fratii ei in grija lui Pompei. Cleopatra si fratele ei Ptolemeu al XIII-lea, cu care de altfel se casatoreste, mostenesc tronul.

In ciuda imaginii zugravite in carti sau documentare, analele istorice o infatiseaza ca fiind o femeie cu trasaturi masculine si nas coroiat. Cu toate acestea, alura ei de amazoana o facea foarte dorita. Emana charisma si avea o voce melodioasa. Era de asemenea foarte inteligenta. Vorbea fluent noua limbi (de fapt, ea este primul faraon din dinastia ptolemeica care chiar vorbea limba egipteana familia ei fiind de fapt de origine macedoneana) si s-a dovedit a fi un politician avid si viclean.

Inteligenta si siretenie
Pentru a respecta traditia egipteana care ii cerea sa se casatoreasca inainte de a fi incoronata regina, Cleopatra se casatoreste cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea care la acea data avea doar 12 ani. Nu era altceva decat o casatorie de convenienta, iar Ptolemeu era faraon doar cu numele. Pentru trei ani, Cleopatra s-a impus pe firmamentul politicii, lasandu-l pe sotul ei intr-un con de umbra.

Sfaturitorii lui Ptolemeu nu o vedeau cu ochi buni pe Cleopatra si faima ei in crestere, ca atare au conspirat sa ii rapeasca fraiele puterii. In anul 48 i.Hr Cleopatra este exilata in Siria.

In cele doua decenii care au urmat mortii lui Ptolemeu Auletes, egiptenii si romanii erau aliati. Dar, in timp ce puterea Imperiului Roman se consolida cu fiecare clipa, Egiptul cadea in dizgratie. Ca sa nu fie transformat intr-o provincie romana, Egiptul trebuie sa le plateasca latinilor tribut. Dupa moartea tatalui Cleopatrei, sfarsitul dinastiei ptolemeice parea sa se iveasca la orizont.

Cand Cleopatra a devenit co-regent la conducerea Egiptului, lumea sa se naruia in juru-i. Cipru, Siria si alte capitale ale lumii antice cazusera in mainile romanilor. Peste hotare plutea anarhia, iar in Egipt oamenii mureau de foame. Cleopatra, amazoana regina de origine macedoneana, avea insa un vis: un imperiu vast cat intreg Pamantul peste care gloria egipteana sa domine. Cu o vointa de fier si o ambitie de nestramutat, aproape ca si-a faurit acest imperiu.

Cezar
La 28 septembrie 48 i.Hr Pompei este ucis in batalia de la Pharsalus. Pe tronul Imperiului Roman vine Cezar, pus pe fapte mari si pe cucerit Egiptul. Cleopatra nu avea nici o intentie de a fi lasata pe dinafara din orice aranjament facut de noul imparat roman. Ca un semn al simpatiei si prieteniei Egiptului, Cleopatra ii trimite lui Cezar, pe atunci in varsta de 54 de ani, un covor egiptean urias. Cand imparatul roman il desfasoara pe podeaua palatului sau de la Roma, o descopera pe fosta regina de numai 22 de ani infasurata in el. Scapase de garzile regale si trecuse dincolo de liniile inamice intr-un covor. Atat Cleopatra cat si fratele ei, faraonul Ptolemeu, sunt invitati de Cezar a doua zi la o masa fastuoasa.

La numai o zi distanta, Cleopatra si Cezar erau deja amanti, iar fratele ei o stia prea bine. Ca urmare, Cezar pune la cale un plan de a o face pe Cleopatra regina peste tinuturile macedonene si peste Alexandria. Credea ca regina tanara, proaspata sa amanta, va fi o alta jucarie in mainile atotputernicei Rome. Se insela amarnic!

Dupa razboiul alexandrin, in urma caruia fratele Cleopatrei este capturat de romani, Cleopatra este reinscaunata regina. Pentru ca legea egipteana nu ii permitea sa se casatoreasca cu Cezar, proaspata regina isi uneste destinele cu un alt frate, Ptolemeu al XIV-lea, desi destinul ei va fi strans legat de cel al lui Cezar. Se zvoneste chiar ca regina abila se indragostise de imparatul roman.

Dupa victoria celor doi, Cezar si Cleopatra pleaca intr-o croaziera de doua luni pe Nil. Acesta pare a fi momentul in care regina ramane gravida, ulterior dand nastere unui baietel botezat Ptolemeu al XV-lea si alintat Caesarion sau Micul Cezar.
In 46 i.Hr, Cezar se reintoarce la Roma impreuna cu Cleopatra si fiul lor pe care il recunoaste drept fiu legitim.

Cleopatra a locuit in vila lui Cezar de langa Roma pentru aproape doi ani. Imparatul roman o coplesea cu daruri si titluri nobiliare. Acesta chiar dispune ca o statuie a Cleopatrei sa se ridice in templul lui Venus Genetrix. La acea vreme se zvonea ca Cezar se pregatea sa dea o lege care sa ii permita sa se casatoreasca cu Cleopatra si sa il ridice pe fiul lor la rang de mostenitor.

La 15 martie 44 i.Hr Cezar este injunghiat intr-o sedinta de Senat. Stiind ca si ea este in pericol, Cleopatra fuge din Roma. Imediat dupa reintoarcerea ei in Egipt, Ptolemeu al XIV-lea moare otravit la comanda Cleopatrei, iar Caesarion devine faraon.

Marc Antoniu
Competitia pentru tronul Romei se dadea atunci intre Octavian fiul adoptiv al lui Cezar - si Marc Antoniu. Acesta din urma ii propune Cleopatrei sa i se alieze. Regina vede in invitatia lui Antoniu cea mai mare oportunitate pentru a-si consolida puterea, atat in Egipt, cat si la Roma.

In anul 42 i.Hr Antoniu o cheama pe Cleopatra la Tarsus (orasel situat in Turcia zilelor noastre) pentru a afla daca regina vroia sa ia partea dusmanilor sai. Cleopatra descinde la Tarsus pe un vas grandios, cu o punte aurita, panze liliachii si lopeti batute in argint. Vasul era condus de slujnicile Cleopatrei, imbracate in sirene. Cleopatra daduse dispozitii ca vasul sa fie impodobit cu atatea petale de trandafir ca romanii simtisera mirosul de la 10 km distanta. Regina poposeste la tarm pe o lectica cu acoperis din damasc aurit, inconjurata de eunuci imbracati in costum de Cupidon care ii faceau vant din evantaie. Costumul ei era acela al Afroditei, zeita romana a dragostei.

Desi deja insurat cu sora lui Octavian, Antoniu o face pe Cleopatra sotia sa. Sase luni mai tarziu, Cleopatra da nastere la doi gemeni: Cleopatra Selene si Alexandru Helios. La patru ani dupa, Marc Antoniu isi vede pentru prima oara copiii, regina egipteana dand nastere ulterior celui de-al treilea urmas al lui Antoniu: Ptolemeu Philadelphus.

Marc Antoniu i-a dat Cleopatrei multe din cuceririle lui, esentiale pentru Egipt, precum Cipru, Fenicia, Iudeea si Arabia.
In acest timp, Cleopatra conspira pentru ca Antoniu sa renunte la Octavia, prima sa sotie. Aceasta planifica o calatorie la Atena, pentru a-si vedea sotul plecat de mult timp la razboi. Ca sa il impiedice sa o vada pe Octavia, Cleopatra se infometeaza si ameninta ca se sinucide. Si vointa ii este satisfacuta!

In 34 i.Hr Antoniu intreprinde o campanie victorioasa in Armenia. La intoarcere, da ordin sa se organizeze o parada in Alexandria, in care la dreapta sa in carul victoriei sta Cleopatra, proclamata Noua Isis. Ca parte a visului sau de domnie greco-romana, Antoniu se proclama Noul Dionysos.

Visul acerb al Cleopatrei era acela de a deveni imparateasa Lumii. Crezul ei favorit sintetiza nu numai dorinta de suprematie a reginei egiptene, ci si ura impotriva romanilor care o privisera intotdeauna ca pe o barbara: "Voi ajunge imparateasa peste tot ceea ce cuprind in zare si dincolo de ea la fel de sigur pe cat ii voi cere Romei socoteala".

In perioada 32-31 i.Hr, Antoniu ii face in sfarsit Cleopatrei pe plac si divorteaza de Octavia, prima sa sotie. Vestul latin era fortat astfel sa o recunoasca pe Cleopatra drept consoarta sa legitima. De altfel, Antoniu imprimase deja chipul Cleopatrei pe dinarul roman de argint. Octavian, dusmanul de moarte al lui Marc Antoniu, vede in aceasta perfecta ocazie de a-l condamna public pe imparat ca prejudiciaza interesele Imperiului in favoarea sotiei sale barbare si de a-i declara razboi.

Mai mult, Octavian face public testamentul lui Antoniu, in care desi sora sa Octavia nu mai figura, nici numele Cleopatrei nu era mentionat nicaieri. Romanii incep sa o denigreze pe regina, numind-o "o sarlatana orientala". Toate aceste acuzatii erau de fapt zamislite din teama ca Noua Isis isi va pune visul in practica si va fauri impreuna cu Antoniu un imperiu roman cu capitala si centrul de greutate la Alexandria si nu Roma.

In razboi, armata antoniana sufera pierderi masive in batalia de la Actium, Grecia in 31 i.Hr. Amiralul lui Octavian, Agrippa, il rapune pe Marc Antoniu care se va sinucide cazand in taisul propriei sabii in anul 30 i.Hr.

In acest timp, Cleopatra experimenteaza efectul mai multor otravuri si isi construieste un mausoleum unde isi depoziteaza aurul, argintul, fildesul, perlele si toate comorile.

In anul 30 i.Hr, armata lui Octavian ajunge la Alexandria. Antoniu este insa parasit de efectivele sale militare care se retrag din fata inamicului latin. Disperat, Antoniu crede ca regina egipteana il tradase.

Infricosata, Cleopatra fuge la mausoleum si se inchide inauntru, ordonand slujitoarelor ei sa ii spuna lui Antoniu ca s-a sinucis. Rapus de durere, Antoniu devasteaza mausoleumul si le ordona sfetnicilor lui sa il ucida. In final, Cleopatra ii da de veste lui Antoniu ca este in viata insa prea tarziu... armata lui Octavian era deja la portile mausoleumului.

Ca un ultim omagiu, Cleopatra ingenuncheaza in fata sotului sau si il numeste stapanul ei, imparatul ei fara de care viata nu ar mai avea sens. Antoniu se sinucide.

Moartea Cleopatrei
Regina egipteana refuza sa lase trupele lui Octavian in mausoleum. Insa, in timp ce Octavian o tine de vorba, garzile sale intra in adapost catarandu-se pe zabrelele ferestrelor. Cleopatra si copiii sai sunt luati prizonieri.

Octavian ii permite insa reginei sa il inmormanteze pe Antoniu cu fast si pompa. Dupa funeralii, Cleopatra cade la pat. In nenumarate randuri, ea va incerca sa se sinucida insa nu reuseste, fiind tinuta sub stricta supraveghere a garzilor lui Octavian.

Amazoana schimba insa abordarea si incepe sa se apropie de Octavian. Intr-una din vizitele acestuia, regina se arunca aproape goala la picioarele sale strigand ca vrea sa traiasca. Octavian este astfel atras in mrejele unei false securitati.

Cleopatra stia insa ca singura modalitate de a-si pastra demnitatea era sa moara. Regina era constienta ca Octavian avea de gand sa o umileasca in fata Romei intregi.

In timpul unui ospat, Cleopatrei ii este livrat un cos cu smochine. Garzile regale ale lui Octavian verifica cosul si i-l inmaneaza. Dupa ce gusta fructele, Cleopatra ii scrie latinului o scrisoare in care il implora sa o inmormanteze langa Antoniu. Alarmat, Octavian trimite o suita de garda la mausoleum, constientizand ca regina urma sa se sinucida... prea tarziu insa. Cleopatra zacea pe pat moarta, cu diadema regala stralucindu-i pe frunte.

Cleopatra daduse ordin ca in cosul cu smochine sa fie strecurata o vipera. Asa cum dorise insa, ea va fi ingropata langa sotul sau.

....sfarsit....
Cleopatra a fost ultimul faraon egiptean. Dupa moartea ei, Egiptul devine provincie romana. Pentru ca fiul ei Caesarion ca urmas direct al lui Cezar era o amenintare pentru Octavian, acesta da ordin ca baietelul sa fie strangulat de tutorele sau. Ceilalti copii ai Cleopatrei sunt trimisi la Roma sa fie crescuti de Octavia.

Cleopatra a fost un politician stralucit. Inteligenta, o femeie-afacerist de exceptie si un matematician calculat, regina egipteana vorbea fluent noua limbi straine. Cu toate acestea, latina nu era una dintre ele.

Ca o adevarata amazoana, Cleopatra si-a respectat sotii, dar i-a depasit. Pentru Cezar nutrea un respect profund, considerandu-l egal ei. Antoniu pe de alta parte o innebunea cu excesele lui si lipsa de inteligenta. Ea era cea care decidea directia de actiune a sotului sau. Fara Cleopatra, Marc Antoniu nu ar fi ajuns pe culmi.

Regina a luptat pentru tara ei. Cu o personalitate charismatica, lider innascut si monarh ambitios, Cleopatra merita mai mult decat sinuciderea.

Cu toate acestea, a ales varianta de sinucidere care ii asigura imortalitatea: muscatura unei cobre. Regina moare pe 12 august 30 i.Hr la varsta de 39 de ani.

Prin tot ceea ce a intreprins, Cleopatra si-a atins scopul: acela de a nu fi uitata niciodata!

Articole recomandate

Pictura pe numere de la Pictorul Fericit - cadoul perfect de Craciun, pentru cei dragi! Pictura pe numere de la Pictorul Fericit - cadoul perfect de Craciun, pentru cei dragi!
Pictorul Fericit își pregătește deja stocurile pentru Crăciunul anului 2020. Acest brand comercializează experiențe înainte de a oferi picturi pe numere pentru al său public țintă, iar acest lucru îl face extrem de apreciat și popular
Bibliopeg-ul in epoca digitalizarii sau luxul de a "salva" carti Bibliopeg-ul in epoca digitalizarii sau luxul de a "salva" carti
În lumea noastră din ce în ce mai tehnologizată, mai digitală, mai rece și mai nesigură, o disciplină condamnată de mulți sceptici la pieire își regăsește adepți. Ce anume este și face un om bibliofil ? Despre luxul de
Trucuri ca sa castigi mai mult timp pentru tine in fiecare zi Trucuri ca sa castigi mai mult timp pentru tine in fiecare zi
Daca in ultima perioada te-ai neglijat, asezandu-te pe un plan secund, e timpul sa iti iei revansa si sa ai grija excesiva de tine. Nu e vorba de egoism, ci de responsabilitate fata de tine si fata de cei dragi. Cand tu esti bine, si cei pentru care tu contezi vor fi la fel. Daca vrei sa castigi
Cele mai norocoase zodii la casino online in 2020 Cele mai norocoase zodii la casino online in 2020
Nu e îndoială că zodiile sub care ne-am născut ne pot purta noroc chiar și la jocurile de noroc. Indiferent de câte sfaturi sau de câte strategii am alege să punem în practică, hazardul este cel care are rol determinant la jocurile de noroc. Aici,
Gateste ca un Chef - meniu sanatos si gustos pentru party-uri reusite la tine acasa! Gateste ca un Chef - meniu sanatos si gustos pentru party-uri reusite la tine acasa!
O cina romantica, o zi de nastere, o reunine cu prietenii, oricare ar fi prilejul, party-ul/evenimentul pe care-l pregatesti in aceasta perioada delicata, cu restritii peste restrictii, trebuie sa fie reusit! Un party reusit implica pe langa muzica buna si décor cozy, mancare si bautura