Skip to article

Crezi ca vara asta este insuportabila? Sa o vezi pe cea din 2039!

Crezi ca vara asta este insuportabila? Sa o vezi pe cea din 2039!
Potrivit Institului National Oceanic and Atmospheric Administration, luna iunie a anului 2010 a ocupat locul 8 in topul celor mai calduroase luni iunie din ultimii 116 ani, de cand exista inregistrari climaterice.

Asta nu este insa nimic fata de viitorul sumbru si fierbinte care ne asteapta, spune un nou studiu realizat de cercetatorii Universitatii Stanford.

Folosind o gama larga de experimente climaterice, vedem o evolutie clara a caldurii, la scara globala, in urmatorii 30 de ani, declara Noah Diffenbaugh, profesor asistent la Universitatea Stanford si autor al studiului, publicat in Geophysical Research Letters.

Oamenii de stiinta spun ca temperaturile extrem de ridicate pot sa devina un fenomen frevent in Statele Unite si Europa pana in 2039 si vor reprezenta un factor serios de risc pentru agricultura si sanatatea oamenilor.

In urmatorii 30 de ani, am putea vedea o sporire a valurilor de caldura asemantoare celui care strabate in acest moment partea de est a Statelor Unite si al celui din Europa din anul 2003, care a cauzat mii de decese, spunea Diffenbaugh.

Acest tip de caldura severa afecteaza in proportie foarte mare si culturile de porumb, grau, vita de vie, bumbac, etc conducand la reducerea suprafetelor de teren fertil.

In studiu, Diffenbaugh si colegul sau Moetasim Ashfaq, fost cercetator la Stanford si actual director la Oak Ridge Nationa Laboratory, au folosit modele climaterice pentru a simula eventualele reactii produse de dioxidul de carbon, la o temeperatura crescuta cu 1.8 grade Fahrenheit, intre anii 2010 si 2039. Acesta este un scenariu plauzibil, potrivit unui studiu realizat in 2007 de catre Intergovernmental Panel on Climate Change.

Catastrofa climaterica

In acel scenariu, temperatura medie globala pana in 2040, ar fi cu circa 2 grade celsius (3.6 grade Fahrenheit) mai ridicata decat cea din era pre-industriala a anilor 1850.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceasta temperatura este maximul pe care planeta il poate suporta, fara sa apara schimbari climaterice serioase, iar Acordul Climateric din Copenhaga a stabilit in anul 2009, ca aceasta temperatura sa nu fie depasita.

Cercetatorii de la Stanford sunt insa de parere ca limita impusa de catre Intergovernmental Panel on Climate Change ar putea fi prea mare si nu vom reusi sa evitam catastrofa climaterica.

Rezultatele noastre sugereaza ca limitarea globala a incalzirii pana la 2 grade Celsius ar putea sa fie ineficienta. Intre anii 2020 si 2029 se vor inregistra aproximativ cinci valuri de caldura extrema, precum cele care detin recordul din 1951-1999, iar dupa 1930 vor fi valuri de caldura nemaintalnite pana acum, declara Diffenbaugh.

Articole recomandate

Vacanta, perioada oportuna pentru meditatii la engleza Vacanta, perioada oportuna pentru meditatii la engleza
Pentru foarte multi tineri, perioada vacantei este o adevarata bucurie. Dupa mult timp in care au depus numeroase eforturi intelectuale, vacanta le ofera prilejul de a se odihni si de a se bucura de timpul liber pe care-l pot petrece in compania familiei si a prietenilor. Insa, fiecare an marcheaza
4 preparate delicioase la cuptor 4 preparate delicioase la cuptor
Cele mai bune rețete la cuptor nu sunt întotdeauna cele mai impresionante, elaborate sau cele mai sofisticate. Rețetele noastre preferate de copt sunt cele pe care le putem face cu ușurință acasă singuri, cu prietenii, familia sau cu copiii. Rețetele la
Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei! Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei!
Vesti bune de la FineStore.ro , cel mai mare mare magazin online de bauturi alcoolice! Black Friday continua pana la sfarsitul lunii noiembrie, perioada care coincide cu sarbatoarea Sfantului Andrei. In acest context, reducerile de Black Friday de la FineStore.ro sunt binevenite pentru a le face
Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox
Oțelurile inoxidabile, și mai precis oțelurile rezistente la coroziune, sunt o familie de aliaje pe bază de fier, cu o rezistență excelentă la coroziune. Aceste oțeluri nu ruginesc și sunt rezistente la atacul multor lichide, gaze și substanțe
Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO
SEO este o denumire englezească prin care sunt definite metodele de optimizare pentru motoarele de căutare. Dacă un site nu este cunoscut, acesta nu are vizitatori, deci nu este de folos. Obiectivul pe care îl are SEO este acela de a-i permite site-ului să se facă