Skip to article

Expozitia mintilor

Expozitia mintilor
sau ce spun desenele persoanelor cu autism si cele ale persoanelor tipice

In perioada 20 - 29 aprilie 2012, in mansarda Librariei Bastilia din Capitala, bucurestenii se pot delecta cu povestile "spuse" de zeci de desene, de la cele mai naive la cele mai complexe. "Expozitia mintilor", inaugurata vinerea trecuta de Fundatia Romanian Angel Appeal, reuneste desene ale unor copii si tineri cu autism, alaturi de desene ale persoanelor tipice, realizate in cadrul campaniei "Arata-mi ce-ti trece prin minte!".

In perioada 1 - 15 mai, expozitia se va muta pe gardul Muzeului Municipiului Bucuresti (Palatul sutu), unde vor fi expuse 100 desene din cele realizate pe site-ul campaniei www.cetitreceprinminte.ro. De ce 100? Pentru ca 1 din 100 copii este diagnosticat cu autism, conform statisticilor internationale (2009 - Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA).


Expozitia marcheaza incununarea unei incitante campanii virale pe care Fundatia Romanian Angel Appeal a demarat-o in urma cu o luna, din dorinta de a familiariza publicul de pretutindeni, in special tinerii, cu minimum de informatii referitoare la autism.

Publicul a fost invitat initial sa deseneze "tot ce-i trece prin minte" pe site-ul www.cetitreceprinminte.ro. Atat initiatorii campaniei cat si scopul ei nu au fost dezvaluite de la inceput, de asemenea, nici faptul ca pe acelasi site, in paralel cu tinerii curiosi si dornici sa arate "tot ce le trece prin minte", desenau si copii si persoane cu autism.

La mai putin de o saptamana de la lansarea campaniei, galeria site-ului numara peste 1.000 de desene pe care autorii le lasasera sa vorbeasca in locul lor.

Iar pe 2 Aprilie, in Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, atat cei care au desenat, cat si alti vizitatori, au aflat ca printre desenele din galerie se afla si desene realizate de persoane cu autism.

Expozitia mintilor


65 din cele peste 1.000 au fost selectate pentru expozitia de la Libraria Bastilia, iar incepand cu 1 mai, pe gardul Palatului sutu, din Piata Universitatii vor fi expuse 100 de desene.

"Prin campania «Arata-mi ce-ti trece prin minte!», prin acest joc al desenelor, am dorit sa demonstram ca de multe ori suntem orbiti de prejudecatile si miturile legate de persoanele altfel decat noi si nu mai avem rabdare sa observam ca, asemeni noua, si acestea au nevoi, ganduri, emotii pe care uneori le este mai greu sa si le exprime in felul in care o facem noi. Insa odata ce gasim mijoace de exprimare comune (precum desenul, dar la fel de bine muzica sau dansul) descoperim ca diferentele dintre noi nu sunt atat de mari precum am fi tentati sa credem", a declarat Adelaide Katerine Tarpan, Managerul proiectului "si ei trebuie sa aiba o sansa!".

Va invitam sa vizitati expozitia pana duminica, 29 aprilie, in mansarda Librariei Bastilia din Piata Romana, nr. 5 si intre 1 si 15 mai, pe gardul Muzeului Municipiului Bucuresti (Palatul sutu), din Piata Universitatii. Cautati desenele autorilor speciali si s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca, atunci cand gasim un mijloc de comunicare comun, descoperim ca gandurile noastre sunt mai asemanatoare decat am crede.


Expozitiile fac parte din campania de sensibilizare "Ofera-mi o sansa!", desfasurata in cadrul proiectului "si ei trebuie sa aiba o sansa!", demarat la 1 octombrie 2010. Proiectul are o durata de 3 ani si urmareste cresterea sanselor de integrare sociala si ulterior de acces pe piata muncii, a copiilor si tinerilor afectati de autism, prin diagnosticare precoce si facilitarea accesului la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Proiectul este implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, "Investeste in oameni!"

Pentru toate detaliile va invitam sa vizitati www.autism.raa.ro.

Articole recomandate

7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa 7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa
Distantarea sociala recomandata de autoritati are si partea ei buna. Avem timp pentru tot felul de lucruri care inainte erau amanate. In loc de 30 de minute petrecute in trafic, avem 30 de minute ca sa facem ceva pentru noi, de exemplu. Fie ca este un curs de dezvoltare personala, urmarirea unui
Clujul va avea metrou Clujul va avea metrou
Cluj-Napoca va fi al doilea oraş din Romania care va avea metrou, dupa Bucuresti. Punerea metroului pe  harta Cluj  ar urma sa coste un miliard de euro, potrivit anunturilor oficiale. Traseul liniei de metrou ar urma sa acopere o  distanta  de 16 kilometri, intre Floresti
Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport in comun din  Bucuresti  si zeci de mii de calatori il folosesc zilnic, pe toate magistralele. Pentru a te descurca mai usor la metroul Bucuresti, ai acum la dispozitie o aplicatie care, dincolo de traseele cele mai potrivite pentru o
Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai