Skip to article

Femei pioniere in istoria Romaniei

Femei pioniere in istoria Romaniei
In istoria Romaniei au fost cateva femei care, spre oprobriul contemporanilor lor, ne-au deschis noua, femeilor de azi, calea spre implinirea profesionala. Ele au demonstrat unei lumi intregi ca nu conteaza de unde vii atata timp cat ai un tel de atins si ca femeile sunt capabile sa munceasca si sa invete cot la cot cu barbatii. Sa le cunoastem pe aceste femei exceptionale!

Nu putem incepe cu nimeni alta decat cu Ana Aslan, cea mai cunoscuta femeie pionier din Romania.

Femei pioniere in istoria Romaniei


Ana Aslan - a descoperit vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari

Ana Aslan (1897 - 1988) s-a nascut la Braila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei Aslan. Dupa ce isi pierde tatal la varsta de 13 ani, familia Aslan se muta la Bucuresti. Ana absolva Scoala Centrala din Bucuresti si dupa ce cocheteaza cu visul de a deveni pilot, ea se decide sa urmeze medicina. Fiindca mama sa se impotrivea, ea declara greva foamei si se inscrie pana la urma la Facultatea de Medicina.

In Primul Razboi Mondial, Ana Aslan ingrijeste soldatii raniti la Iasi, iar dupa intoarcerea la Bucuresti lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Dupa absolvirea facultatii, Ana Aslan devine sefa sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Ea testeaza efectele procainei asupra bolilor reumatice pe un tanar fortat sa stea in pat din cauza artrozei.

Ea a introdus in tratament procaina (vitamina H3, Gerovital), de care au beneficiat numeroase vedete ale momentului: Charles de Gaulle, Hrusciov, J. F. Kennedy, Gandhi, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.


Femei pioniere in istoria Romaniei

Smaranda Gheorghiu - prima femeie care a calatorit spre Polul Nord

Monumentul "Maica Smara" din parcul Cismigiu din Bucuresti
Smaranda Gheorghiu (1857- 1944) a fost scriitoare, publicista, militanta activa in miscarea feminista a epocii, cunoscuta si sub numele de Maica Smara.

Smaranda Gheorghiu, nepoata a lui Grigore Alexandrescu, este cunoscuta mai ales pentru versurile sale destinate copiilor: "Vine vine primavara / Se asterne-n toata tara / Floricele pe campii / Hai sa le-adunam copii"…

Pasiunea ei a fost calatoria, strabatand atat Romania, cat si Europa, insa cea mai aventuroasa calatorie a intreprins-o in 1904, spre Capul Nord, pe un itinerar ce a cuprins Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord in Insula Mageroy.

Femei pioniere in istoria Romaniei
Eliza Leonida Zamfirescu - prima femeie studenta a Academiei Regale Tehnice din Berlin si prima femeie inginer din Europa

Eliza Leonida Zamfirescu (1887 - 1973) a facut liceul la scoala Centrala de Fete din Bucuresti, iar diploma de bacalaureat si-a luat-o de la liceul Mihai Viteazu, pe sectia real. Din cauza prejudecatilor vremii, ea a fost respinsa de la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, drept pentru care s-a inscris, si aici cu greutate, la Academia Regala Tehnica din Berlin, devenind in 1912 prima femeie inginer din Europa.

Odata intoarsa in Romania, ea s-a angajat ca Asistent la Institutul Geologic, si s-a casatorit cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.
Femei pioniere in istoria Romaniei


Sofia Ionescu - Ogrezeanu (1920 - 2008) - prima femeie neurochirurg din lume

Sofia Ionescu - Ogrezeanu (1920 - 2008) s-a nascut dintr-o familie modesta din Falticeni. Liceul l-a urmat la Bucuresti, dupa care s-a indreptat spre Facultatea de Medicina, absolvita in 1945.

In timpul facultatii face un stagiu la Spitalul nr. 9 din Bucuresti, unde lucreaza alaturi de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, Constantin Arseni si Ionel Ionescu (care a devenit ulteriorul sotul ei). In timpul razboiului, spitalul era luat cu asalt de raniti, iar in lipsa de medici Sofia opereaza un copil caruia i-a salvat viata. Aceasta reusita a indemnat-o sa faca o cariera in neurochirurgie.Femei pioniere in istoria Romaniei
Uca Maria Marinescu - prima romanca ajunsa in Antarctica

Uca Maria Marinescu (n.1940) este o pioniera a zilelelor noastre. Ea a facut liceul la Targu Mures si Facultatea de Educatie Fizica si Sport la Bucuresti.

In perioada 1990 - 1996 a calatorit in China, Tibet, India, Nepal si Rusia.

In 1996 a traversat Canada, iar in 1997 - 1998 a parcurs singura drumul strabatut de expeditia "Belgica" spre Antarctica, cu un secol in urma.

In 1999 a traversat singura Africa, de la sud la nord, strabatand 11 tari.

In 2000 a parcurs vechile drumuri maritime europene folosite de vikingi, din Norvegia si Islanda pana in Groenlanda.

In 2001 a facut parte dintr-o expeditie internationala care a atins Polul Nord, dupa ce a strabatut 116 km in 13 zile, si Polul Sud, dupa 120 km strabatuti in 11 zile pe schiuri, devenind astfel primul roman, cea de-a treia femeie din lume si prima ca varsta, care a obtinut aceasta performanta.

In 2003 a explorat singura Australia si Oceania, iar in 2004 a calatorit tot de una singura prin Alaska, escaladand ghetarii.

In 2005, Uca Marinescu a calatorit prin Mongolia, Buriata si Siberia si a escaladat, in premiera romaneasca, masivul Altai, cu varfuri de peste 4.000 m.

Uca Maria Marinescu este acum membra a Societatii Romane de Geografie, colaboratoare a Muzeului de stiintele Naturii "Grigore Antipa" si al Institutului de Cercetari Antropologice al Academiei Romane, precum si membra a Asociatiei Americane de Geografie. Ea a reusit sa atinga cei trei poli: Nord, Sud si Magnetic, a fost pe cinci continente, vizitand peste 100 de tari.

Femei pioniere in istoria RomanieiMaria Teohari - prima femeie astronom din Romania

Maria Teohari (1885 - 1975) a studiat la Observatorul Astronomic din Bucuresti, dupa care Prof. Coculescu a trimis-o la specializare in Franta, unde a facut observatii asupra soarelui. Revenita apoi in tara, Maria Teohari a publicat numeroase articole despre petele solare si alte fenomene astronomice.

Din cauza ca nu si-a protejat ochii in timpul observatiilor solare, Maria Teohari a ramas treptat fara vedere, devenind profesoara de matematica si astronomie la liceul "Domnita Ileana" din Bucuresti.

Femei pioniere in istoria Romaniei
Virginia Andreescu Haret - prima femeie arhitect din Romania

Liceul Cantemir Voda, Bucuresti
Virginia Andreescu, nepoata pictorului Ion Andreescu, a ramas orfana de la varsta de noua ani si a avut grija de cei 3 frati mai mici. In ciuda greutatilor, ea si-a luat bacalaureatul la liceul Mihai Viteazu si apoi licenta la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si la Academia de Arte Frumoase.

S-a casatorit cu Spiru Haret, fiul ministrului Educatiei Publice sub Carol I. Virginia Haret a creat numeroase cladiri in Bucuresti, ce pot fi vazute si astazi: liceul Cantemir, Casa Haret (B-dul Ana Ipatescu), Casa Constantinescu (Str. Bitolia nr. 17), Casa Panait Mazilu (Str. Popa Savu nr 76), Casa Dumitru Stoica (Str. Veronica Micle), liceul Gheorghe Sincai, Aripa administrativa a Aeroportului Bucuresti Baneasa, Biserica Ghencea.

Autor: Nuage

Informatii preluate de pe:
enciclopediaromaniei.ro,
istoriiregasite.wordpress.com,
wikipedia.org

Articole recomandate

Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet? Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet?
Au fost alături de voi în clipa în care ați devenit o familie, sunt cei mai buni prieteni și acum le spuneți simplu: nașii. De regulă, Sărbătorile de Iarnă sunt un bun prilej de o petrecere la nași acasă, așa că nu te
Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi
999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale 999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale
Cadourile sunt modul prin care ne aratam fericirea pentru realizarile altei persoane, aprecierea, iubirea si gratitudinea ca fac parte din viata noastra. Exista numeroase aniversari de-a lungul anilor pe care le sarbatorim cu cei dragi, insa unele ocazii se fac mai remarcate. Daca persoana iubita
Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea! Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea!
Pe lângă distracție, înotul este un excelent exercițiu aerob care poate reduce riscul unor boli cronice precum tensiune arterială crescută și diabetul! Abonamentele la înot și cursurile de înot pentru adulți și copii sunt o alegere
Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor
Pungile de sterilizare autosigilante sunt create pentru depozitarea în siguranță a materialelor pentru sterilizare uscată, cu abur, eliminare sau incinerare. Sunt disponibile opțional ca pungi standard, care trebuie să fie legate sau sigilate cu bandă