Skip to article

Fondatorul IKEA are acelasi scaun de 32 de ani

Fondatorul IKEA are acelasi scaun de 32 de ani
Fondatorul IKEA, suedezul Ingvar Kamprad (in varsta de 84 ani) figureaza pe lista celor mai bogati oameni din lume cu o avere estimata in la 23 miliarde $, conform Forbes.

Ingvar Kamprad duce o viata normala, chiar modesta. Nu poarta niciodata costum si nu frecventeaza restaurante scumpe, face piata la spartul targului si are acelasi scaun de 32 ani.

Ingvar este foarte mandru de scaunul lui Poang si nu a considerat ca este cazul sa-l inlocuiasca cu unul nou: Il am de 32 ani. Nevasta-mea spune ca ar trebui sa-l schimb pentru ca de atatia ani husa s-a murdarit, insa tehnic, scaunul meu e ca nou.

Mobila din casa lui Ingvar Kamprad este IKEA in afara de un scaun si un ceas, mostenite de la mama lui.

Ingvar calatoreste cu trenul sau avionul la clasa economic si merge in mod frecvent cu autobuzul desi detine un Volvo 240 GL din 1993.

In 2006 niste ofiteri de paza nu l-au lasat sa intre la o ceremonie sa-si ridice premiul pentru antreprenorul anului pentru ca l-au vazut coborand dintr-un autobuz.

Ingvar nu este proprietarul IKEA?

Ingvar spune: Nici eu nici familia mea nu suntem proprietarii IKEA. Am cedat toate actiunile acum 20 si ceva de ani grupului Ingka Holding care este sub controlul fundatiei olandeze non-profit Ingka .

Fundatia este condusa de un comitet format din cinci membri in frunte cu Kamprad.

Marca inregistrata IKEA si conceptul IKEA sunt detinute de o companie olandeza - Inter IKEA Systems

Ce inseamna IKEA?

IK - Ingvar Kamprad;
E - Elmtaryd, ferma unde a copilarit Ingvar
A - Agunnaryd, satul in care a copilarit Ingvar

IKEA de la inceputuri pana astazi

Fondatorul IKEA s-a nascut in Pjatteryd, provincia Smaland, regiune saraca a Suediei insa din 1978 locuieste in Epalinges (Elvetia) aproape de Lausanne.

Are trei fii - toti sunt angajati IKEA- insa Ingvar crede ca niciunul din cei trei nu va prelua conducerea IKEA.

Dupa ce a vandut chibrituri si decoratiuni de Craciun in timpul adolescentei, Ingvar a pus bazele propriei firme in 1943, la 17 ani.

La IKEA s-au comercializat mai intai stilouri,seminte, produse de marochinarie, rame, fete de masa, bijuterii si dresuri din nylon.

In 1947 IKEA a inceput sa vanda mobilier iar conceptul de mobila pe care o poti asambla singur a devenit popular abia la sfarsitul anilor 1950.

Primul catalog IKEA

Produsele IKEA erau prezentate intr-o brosura trimisa prin posta sau strecurata in ziarul agricol distribuit in sat. Catalogul IKEA este difuzat astazi in peste 200 milioane de exemplare in intreaga lume.

Primul magazin IKEA

In 1953 se deschide primul magazin IKEA. In 1963 - primul magazin in afara granitelor Suediei - in Norvegia.

Gratie inovatiilor si produselor de cea mai buna calitate IKEA a cucerit piata mondiala insa nu a fost niciodata cotata la bursa.

IKEA are pana acum 305 magazine in 39 de tari.

In urmatorii doi ani este planuita deschiderea a patru magazine IKEA in China. In Coreea de Sud este planificata inaugurarea primului magazine in 5-7 ani.

Ingvar isi viziteaza magazinele din diverse parti ale lumii de 25-30 de ori pe an.

Sursa foto: www.cosmoloan.com

Sursa: R.C.

Articole recomandate

Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet? Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet?
Au fost alături de voi în clipa în care ați devenit o familie, sunt cei mai buni prieteni și acum le spuneți simplu: nașii. De regulă, Sărbătorile de Iarnă sunt un bun prilej de o petrecere la nași acasă, așa că nu te
Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi
999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale 999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale
Cadourile sunt modul prin care ne aratam fericirea pentru realizarile altei persoane, aprecierea, iubirea si gratitudinea ca fac parte din viata noastra. Exista numeroase aniversari de-a lungul anilor pe care le sarbatorim cu cei dragi, insa unele ocazii se fac mai remarcate. Daca persoana iubita
Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea! Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea!
Pe lângă distracție, înotul este un excelent exercițiu aerob care poate reduce riscul unor boli cronice precum tensiune arterială crescută și diabetul! Abonamentele la înot și cursurile de înot pentru adulți și copii sunt o alegere
Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor
Pungile de sterilizare autosigilante sunt create pentru depozitarea în siguranță a materialelor pentru sterilizare uscată, cu abur, eliminare sau incinerare. Sunt disponibile opțional ca pungi standard, care trebuie să fie legate sau sigilate cu bandă