Skip to article

Locuri de vizitat: Cimitirul Vesel

Locuri de vizitat: Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel din Sapanta este creatia de-o viata (mai bine de 50 de ani) a sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu.

Stan Patras a inceput prin a sculupta in jur de 10 cruci pe an. Generatii de-a randul au pastrat metoda muncii sale. Materialul pentru sculptura fiind lemnul de stejar, Patras ramanand si in societatea contemporana martorul elementelor specifice ale culturii: motivele geometrice precum si basorelieful. Culoarea albastra care defineste aceste creatii originale este un simbol al sperantei si libertatii.

Inceputul

Locuri de vizitat: Cimitirul Vesel

In 1934 Patras a inceput sa scrie epitafuri pe cruci. De obicei acestea cuprindeau un scurt poem scris la persoana intai, intesat cu arhaisme, fraze caracteristice regiunii respective, nelipsind insa ... erorile de scriere.

Viata oamenilor este in legatura directa cu acest cimitir.
Sapanta este poate unul dintre putinele locuri din Romania unde traditia nu s-a uitat. Daca ajungi aici ai ocazia unica de a vedea oamenii simpli, taranii, imbracati in portul traditional maramuresean.

Traditie dusa mai departe de ucenic

Spiritul creativ al lui Stan Ioan Patras a facut ca acest monument al Sapantei, Cimitirul Vesel, sa ramana unul dintre mandriile Romaniei prin arta, simplitate si complexitate in acelasi timp.

Cel care a dus mai departe traditia inceputa de Patras a fost Dumitru Pop, om la fel de simplu ca si locuitorii din Sapanta.

Dumitru Pop, nascut intr-o familie saraca, a devenit ucenicul lui Patras inca de la varsta de noua ani, invatand sa sculpteze in miniatura cruci si fresce. Pentru ca i-a placut sa invete a plecat pentru o perioada la Timisoara ca sa revina in Sapanta in anul 1977. Pentru ca "a furat" meseria maestrului sau, i-a continuat lui Patras munca, chiar si dupa ce acesta a decedat, alegand sa locuiasca chiar in casa maestrului.

Linistea de dupa moarte...

Privind in ansamblu acest loc, ne putem da seama de traiul simplu al locuitorilor din Sapanta.
Desi putem avea impresia ca aceasta locatie este una sobra, caracterul divin este cel predominant, aspect exprimat prin culorile vii ale operelor de arta.

Locuri de vizitat: Cimitirul Vesel

Talentul, ingeniozitatea si mai ales munca sunt calitati incontestabile ale acestor maestri ai arhitecturii. Stan Patras si Dumitru Pop au reusit sa atribuie o semnificatie filozofica creatiei lor potrivit careia viata reprezinta un timp al creatiei.

Crucea, este elementul cheie dintre legatura Dumnezeu - om. Ea simbolizeaza dreptate si armonie. Folosind acest element alaturi de culori vii, asigura, parca, nemurirea locuitorilor.

Faptul ca Ion Patras a insistat pe arhitectura si sclupruta a facut din acest satuc uitat de lume un important centru cultural cat si un punct de atractie turistica.

Analizand indeaproape mesajul emanat de acest grandios monument observam ca nu intamplator cei doi factori care marcheaza existenta, viata si moartea, sunt reliefati printr-o creatie arhitecturala.

Aceste caracteristici vor sugera intodeauna un bun exemplu al dezvoltarii culturii romanesti si vor salta prestigiul acestui loc micut, cu oameni simpli... Sapanta.

Inscriptii de pe cruci

"Ma odihnesc pe vecie
Baba lui Mosu Ilie
Pinam trait pe lume
Mult nea placut vacile
Sa le mulga laptele
Siam hrani fetele
Viata o lasai
La 58 de ai." 1954


"Aici figurez si eu
Pe cruce nepotu meu
Foaie verde de durzau
Fiscusi Grigore am fost eu
In anul patrusprezece
Sanceput on razboi rece
Trupul meu este-ngropat
In Galitie subt on brad
Cind in razboi am plecat
In napoi nam inturnat
Ca dujmani mo puscat
Si pe loc am repsat." 1915


"Avionu mau adus
Dela spital dela Cluj
Eu aici ma odihnesc
Stan Anuta ma numesc
Cite zile leam avut
Grea viata-m petrecut
Si grea boala am avut
Doctori mult mau tratat
In zadar au incercat
Ca moarte nu mau lasat
Pinan pamint mau bagat
Lavo patruzeci de ai
Viata o parasai." Mr. 1960


Articole recomandate

7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa 7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa
Distantarea sociala recomandata de autoritati are si partea ei buna. Avem timp pentru tot felul de lucruri care inainte erau amanate. In loc de 30 de minute petrecute in trafic, avem 30 de minute ca sa facem ceva pentru noi, de exemplu. Fie ca este un curs de dezvoltare personala, urmarirea unui
Clujul va avea metrou Clujul va avea metrou
Cluj-Napoca va fi al doilea oraş din Romania care va avea metrou, dupa Bucuresti. Punerea metroului pe  harta Cluj  ar urma sa coste un miliard de euro, potrivit anunturilor oficiale. Traseul liniei de metrou ar urma sa acopere o  distanta  de 16 kilometri, intre Floresti
Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport in comun din  Bucuresti  si zeci de mii de calatori il folosesc zilnic, pe toate magistralele. Pentru a te descurca mai usor la metroul Bucuresti, ai acum la dispozitie o aplicatie care, dincolo de traseele cele mai potrivite pentru o
Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai