Skip to article

Martisorul, un simbol oferit barbatului!

Martisorul, un simbol oferit barbatului!
Putine persoane stiu ca in vremurile de demult, in foarte multe zone ale tarii, de 1 Martie, barbatii erau aceia care primeau simbolicul martisor, de la persoanele feminine din viata lor.

Odata cu prima zi de primavara, femeile impleteau snurul alb-rosu in jurul unui obiect cu semnificatie pentru ele si relatia lor si il ofereau in dar barbatului iubit.

Sau ofereau un obiect drag lor, alaturi de firul prins la pieptul barbatului.

In unele sate romanesti mai poate fi inca vazuta varianta primara. Cu firele albe si rosii (sau albe si negre) la rever, ei merg in padure si aduc ramuri tinere cu care impodobesc stalpii casei.

Martisorul oferit barbatilor este menit sa-i protejeze de deochi, de iele, de mumele padurii si de orice alt lucru rau, fata de care barbatul este vulnerabil.

La noi, sarbatoarea martisorului asa cum este ea marcata astazi este o inversare a traditiei, iar femeia este identificata inca o data cu natura care renaste.

Martisorul, acest simbol al primaverii, se poarta intotdeauna prins in partea stanga a pieptului, in dreptul inimii, pentru a intregi legatura sa cu iubirea si afectiunea.

In alte zone ale tarii simbolul de 1 Martie era oferit de catre copii persoanelor mai in varsta, ca o urare de sanatate, belsug, prosperitate si afectiune.

De asemenea, culorile folosite pentru realizarea snurului martisorului traditional erau alb si negru.

Negrul reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale si era legat de intunericul iernii. Iar albul, lumina clara a primaverii si puritatea sentimentelor.

Schimbarea negrului in rosu a fost determinata, conform legendei, de sacrificiul nurorii Dochiei, astfel, partea rosie din martisor reprezinta sacrificiul.

Autor: Diana Paunescu

Articole recomandate

Cele mai norocoase pacanele Cele mai norocoase pacanele
De-a lungul timpului, au circulat întotdeauna zvonuri despre aparate cu sloturi care ar fi mai norocoase decât altele. Însă în esență, în ce constau aparatele de păcănele norocoase? Acestea, de obicei, sunt cele care au un RTP foarte ridicat, astfel
Rutina versus schimbare. Cum gasesti echilibrul perfect Rutina versus schimbare. Cum gasesti echilibrul perfect
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre importanta unei rutine, de la cea de ingrijire si infrumusetare, pana la cea care te ajuta sa fii mai productiva la serviciu. Pe de alta parte, alte voci ne indeamna sa iesim din rutina si din zona de confort. Toate aceste mesaje contradictorii pot fi destul
Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata
Păpușile sunt jucăria eternă. Aspectul lor se îmbunătățește constant de-a lungul anilor, dar rolul lor în dezvoltarea copilului rămâne semnificativ. Fiecare jucărie dezvoltă abilitățile micuțului și îl
An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022? An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022?
Suntem într-un moment în care ni se reconsolidează modul în care facem alegerile - indiferent că vorbim de strictul necesar sau de modul în care ne petrecem timpul liber. Poate, mai mult ca niciodată, ne dorim să arătăm persoanelor apropiate
Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau
Uneori nimic nu este mai complicat decât să alegi cadoul ideal pentru partenerul tău. Bărbaților le plac obiectele utile, masculine, pe care le pot folosi cu un scop bine definit, iar acest lucru poate să facă dintr-o simplă sesiune de cumpărături o