Multi dintre noi am citit carti cu marturii ale oamenilor care au reusit in viata si am incercat sa punem in practica macar cateva obiceiuri ale acelor invingatori, in speranta ca poate vom razbi si noi ca ei. Insa si geniile au ciudateniile lor!
Leonardo DaVinci
DaVinci si cu mine avem in comun cateva lucruri: vegetarianismul si nenorocul de a fi in acelasi timp perfectionisti si lenesi. Cu toate astea, el a reusit sa realizeze cateva capodopere, precum Mona Lisa si Cina cea de Taina.
Unii spun ca DaVinci obisnuia sa ia mai multe reprize de somn in timpul zilei, in loc sa doarma noaptea 8 ore. Poate de aceea ii era atat de greu sa se concentreze la munca sa, caci se pare ca s-a numarat printre primii artisti care a suferit de ADHD (Tulburarea Hiperkinetica cu Deficit de Atentie).
Ludwig van Beethoven
Beethoven era faimos printre contemporanii sai, si nu numai datorita compozitiilor sale muzicale de exceptie. El se purta urat cu servitorii sai si era in general nesuferit. Beethoven a fost muzicianul surd, deci e foarte probabil ca-i enerva la culme pe cei ai casei...
El se certa cu toata lumea: oameni cu bani, rude si prieteni. In consecinta, servitorii il paraseau rapid cand genialul muzician arunca in ei cu lucruri sau ii acuza ca fura. Se presupune ca Beethoven purta haine murdare si ca manca alimente alterate, lucru care ar putea explica de ce nu s-a casatorit niciodata.
Thomas Edison
Oare de ce geniile au in general probleme de somn? Thomas Edison credea ca oamenii dorm prea mult si ca, in consecinta, sunt neproductivi. Astfel, el se mandrea cu faptul ca nu are nevoie de somn pentru a fi exceptional. La fel spunea si despre mancat si petrecerea timpului cu familia, pe care le inlocuia cu munca, si muncea ore in sir fara oprire!
Edison avea si un obicei ciudat de a-si angaja asistenti. El ii invita la masa, si daca oamenii isi asezonau supa inainte sa o guste nu erau angajati.
Nikola Tesla
Ca si DaVinci, Tesla era si el vegetarian si nu ii placea sa doarma. El isi incepea munca dis-de-dimineata si continua aproape fara pauze pana in dimineata zilei urmatoare. Inventatorul si inginerul Tesla manifesta aversiune si spre perle (cerceii cu perle ii provocau repulsie), spre femeile supraponderale, unele haine si parul uman.
Iubea numerele divizibile cu 3, astfel ca statea doar in camere de hotel al caror numar respecta acest principiu. Era celibatar si se mandrea cu aceasta, spunand ca il ajuta sa se concentreze la munca, preferand in schimb compania porumbeilor. Avea un porumbel preferat, care venea in fiecare zi in camera sa de hotel, iar cand pasarea a murit, se spune ca Tesla ar fi afirmat ca odata cu ea a murit si capacitatea lui de munca.
Deci ce putem invata de la aceste figuri ciudate, in afara de a renunta la somn si a arunca cu lucruri in cei care ne ajuta la treaba? Aceste genii nu se remarca doar prin excentricitatile lor si prin IQ-ul ridicat, ci si prin dedicare, capacitatea de a munci pana la epuizare si de asumare a riscurilor pentru a reusi ceva extraordinar.