Skip to article

Postul Pastelui este cel mai tinut post de peste an

Postul Pastelui este cel mai tinut post de peste an
Conform unui studiu sindicalizat realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a tine post al romanilor, 49% dintre romanii cu varsta peste 14 ani tin post. Femeile obisnuiesc sa tina post intr-o masura mai mare decat barbatii (57% fata de 40%). Credinta si normele religioase reprezinta motivatiile cele mai des intalnite pentru persoanele care tin post (70%). Studiul a fost realizat in perioada 19 februarie- 4 martie 2012 prin interviuri fata in fata in randul a 1282 de respondenti cu varsta peste 14 ani si este reprezentativ la nivel national.

Postul Pastelui este tinut de 88% dintre cei care obisnuiesc sa tina post

Sarbatorile cu ocazia carora cei mai multi dintre romani tin post sunt Pastele (88% dintre cei care tin post), Craciunul (77%), sau Postul Adormirii Maicii Domnului (45%). Alte sarbatori mentionate sunt Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (39%), Ajunul Botezului Domnului (27%), Ajunarea din ziua taierii capului Sf. Ioan Botezatorul (26%) , Ajunarea din ziua Inaltarii Sfintei Cruci (24%).

Daca Postul Pastelui si al Craciunului sunt tinute in egala masura de femei si barbati si nu sunt diferente ce tin de varsta, celelalte posturi sunt tinute intr-o mai mare masura de femei si de persoane in varsta (peste 61 de ani).

Mai mult de un sfert dintre cei care tin Postul Pastelui declara ca il tin pe tot (48 de zile). Cei care obisnuiesc sa tina doar ultima saptamana a postului intrunesc 42%, procent similar cu al acelora care tin post doar miercurea si vinerea.

Doar 5% nu tin post pentru ca nu sunt credinciosi

Sapte din zece persoane care tin post (70%) sunt motivate de credinta si de normele religioase. Alte motivatii sunt legate de sanatate (25%), respectarea traditiei (13%), sau pentru ca se obisnuieste in familie (11%).

Cei mai multi nu tin post pentru ca nu reusesc (35%), in timp ce aproape un sfert nu considera necesar (24%) sau au probleme de sanatate (13%). 6% declara ca nu tin post pentru ca au alta religie, iar 5% pentru ca nu sunt credinciosi.

Urban vs. rural; alcoolul nu se consuma in post

La oras, un numar mai ridicat de persoane tin post in primul rand pentru detoxifierea organismului (5%), in timp ce la sate, doar 2% au aceasta ca motivatie principala. In acelasi timp, impactul pe care il are familia este mai mare la sate, 14% tin post pentru ca asa se obisnuieste in casa, in comparatie cu 8% din mediul urban.

In perioada postului, 44% dintre cei care tin post gatesc acasa mai des decat de obicei. Printre preferintele culinare din timpul postului, legumele, verdeturile, salatele (74%) precum si fructele proaspete (73%) sunt la mare cautare. Cei mai multi (77%) dintre cei care tin post nu consuma bauturi alcoolice in timpul acestuia.

Alte articole despre
alcool

Articole recomandate

Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet? Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet?
Au fost alături de voi în clipa în care ați devenit o familie, sunt cei mai buni prieteni și acum le spuneți simplu: nașii. De regulă, Sărbătorile de Iarnă sunt un bun prilej de o petrecere la nași acasă, așa că nu te
Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi
999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale 999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale
Cadourile sunt modul prin care ne aratam fericirea pentru realizarile altei persoane, aprecierea, iubirea si gratitudinea ca fac parte din viata noastra. Exista numeroase aniversari de-a lungul anilor pe care le sarbatorim cu cei dragi, insa unele ocazii se fac mai remarcate. Daca persoana iubita
Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea! Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea!
Pe lângă distracție, înotul este un excelent exercițiu aerob care poate reduce riscul unor boli cronice precum tensiune arterială crescută și diabetul! Abonamentele la înot și cursurile de înot pentru adulți și copii sunt o alegere
Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor
Pungile de sterilizare autosigilante sunt create pentru depozitarea în siguranță a materialelor pentru sterilizare uscată, cu abur, eliminare sau incinerare. Sunt disponibile opțional ca pungi standard, care trebuie să fie legate sau sigilate cu bandă