Skip to article

Premiera pe piata editoriala romaneasca: Eticheta in dansul social

Casa Editoriala Ponte lanseaza volumul "Eticheta in dansul social", scris de Felix Crainicu.

Aparitia reprezinta o premiera in Romania, fiind prima carte dedicata exclusiv universului fascinant al dansului social.


Dansul este libertate, o libertate care insa nu trebuie sa afecteze pe nimeni. Nu exista spatiu de dans fara de propriile legende vii, fara dansatori care respecta, sau nu, regulile bunului-simt. Dincolo de randuieli, traditii si zei locali, dansul social exista ca sa putem trai mai frumos.


De aceea, "Eticheta in dansul social" vorbeste despre reguli nescrise, bun-simt si optiuni, despre un limbaj aparte, in permanenta reinventare, adresandu- se atat incepatorilor cat si celor experimentati.

Premiera pe piata editoriala romaneasca: Eticheta in dansul social


"In dansul social vin multi si ramani putini iar una dintre cauze este lipsa educatiei. Dansul social este un cod pe care aceasta carte isi propune sa il descifreze si sa il prezinte intr-un limbaj comun, pe intelesul tuturor. De asemenea, vorbim despre bun simt. Caci dansul social presupune atingerea dintre barbat si femeie. Iar fara bun simt, se pot incalca granite. Putini sunt cei care stiu sa faca sau sa refuze o invitatie la dans. La fel de putini sunt cei care stiu cum sa se imbrace astfel incat sa se simta bine atunci cand danseaza. Cartea mai vorbeste despre acrobatica si euforie, despre gelozia si barfa de pe marginea ringului de dans si raspunde la o serie de intrebari frecvente precum cum procedez atunci cand cineva ma loveste in timpul dansului sau partenerul nu este pe ritm", povesteste Felix Crainicu, autorul cartii.

Dansul social include o multitudine de stiluri. Salsa este cel mai popular dans din America Latina. incepand cu decadele sapte-opt din secolul trecut a cunoscut o dezvoltare care a crescut exponential de la un an la altul, azi existand sute de mii de salseros in toate colturile lumii. Merengue este dansul popular oficial al Republicii Dominicane. Dinamic si vesel, se danseaza in general apropiat. Bachata provine tot din Republica Dominicana. Muzica este romantica si melodioasa, dansul este senzual si intim. Cha-cha-cha, originar din Cuba, este un dans fascinant, plin de energie si senzualitate. Zouk , specific pentru Guadelupa si Martinica, este foarte simplu (partenerii isi schimba greutatea de pe un picior pe altul), dar debordeaza de senzualitate si erotism.

Nu in ultimul rand, tangoul argentian, dans ce isi are originile in suburbiile orasului Buenos Aires, secolul XIX si se bazeaza foarte mult pe improvizatie. Totul pleaca de la o simpla deplasare pe muzica. Ceea ce intervine peste, tine de arta, dibacie si sentimente. Despre toate acestea se vorbeste, pe larg, in "Eticheta in dansul social".

Cartea explica si intelesul unor termeni specifici precum spatiul de dans (ansamblu complex, dat de suma multor parametri - locul propriu-zis, podeaua de dans, partenera(ul) din acel moment, oamenii care danseaza langa tine, lumina ambientala, ospatarii sau privitorii, stalpii de sustinere a tavanului, felul in care esti imbracat, umiditatea din atmosfera) sau distanta (distanta la care se afla cei doi parteneri unul fata de celalalt in timpul unui dans, o variabila care tine doar de dorinta si intentiile lor).

"Eticheta in dansul social" este structurata in trei capitole: unul dedicat dansului, altul ringului de dans si unul dansatorului. Aceasta carte, mica, la propriu, editata intr-un format prietenos, face parte din seria Cea mai mica enciclopedie.

Din aceeasi serie, concomitent cu "Eticheta in dansul social", Casa Editoriala Ponte lanseaza si "Eticheta la masa", scrisa de Dorothea Johnson, fondatoarea scolii de protocol de la Washington. Pana la sfarsitul lunii aprilie, Casa Editoriala Ponte va scoate pe piata inca 10 titluri printre care "Tot ceea ce ati dorit sa stiti despre regi" de Alexander Von Schonburg (in colectia Noblesse), "Cum sa fii o Hepburn intr-o lume Hilton" de Jordan Christy, "Coco Chanel.Un mit" de Karen Karbo, "Ma exasperati!" scrisa de celebrul Jeremy Clarkson (toate in colectia Savoir Vivre). Iubitorii salsei vor avea parte de un volum care le este dedicat in exclusivitate, "Vorbim…salsa!", scris de Felix Crainicu impreuna cu Suzana Deak si Valentin Matache.

Articole recomandate

Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina
O calatorie cu masina, fie de placere, fie in interes de serviciu, se planifica atent inainte. Stii deja ce ai de facut cand pleci la drum pe patru roti: o revizie a masinii, verificarea consumabilelor, mici reparatii pe ici, pe colo, daca e nevoie, actualizarea asigurarii, daca e cazul, etc. Dar
5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in
Ce calitati ai in functie de culoarea preferata Ce calitati ai in functie de culoarea preferata
Stii cate poate dezvalui culoarea preferata despre tine? Specialistii in psihologie au alcatuit un top al calitatilor in functie de preferintele cromatice. Culoarea preferata: Rosu Energic, atent, asertiv, de incredere, puternic, pasional, curajos, spontan, determinat, om de actiune. Culoarea ta