Skip to article

Sanzienele, sarbatoarea zanelor

Sanzienele, sarbatoarea zanelor
Pe 24 iunie sunt Sanzienele, sau Dragaica, in datina populara. Sarbatoare plina de mituri, superstitii si legende care mai de care mai pline de mister si poveste.

Originea sarbatorii de Sanziene vine din cele mai vechi timpuri, dintr-un stravechi cult solar, legat de sarbatorirea zeitei Diana, Sancta Diana, zeitate silvestra.

Ce sunt Sanzienele?

Sanzienele sunt considerate a fi niste divinitati nocturne, preotese ale templului soarelui, adanc ascunse in inima padurilor neumblate de om. Ele sunt considerate zeitati bune, care aduc belsug in casa, tamaduiesc de boli, faciliteaza fertilitatea la femei si aduc frumusete si miros holdelor.

Insa daca sunt deranjate de muritori, aceleasi zane pot deveni distrugatoare de rod, pot starni furtuni devastatoare sau pot urati pe vecie persoane.

Noaptea de 23 spre 24 iunie este considerata singura perioada din an in care oamenii pot vedea aceste divinitati, cantand si dansand la marginea padurilor, urmata apoi de ziua numita popular Amutitul Cucului.

Asociata in calendarul ortodox cu Ziua Sfantului Apostol Vartolomeu, ocrotitorul graului, 24 iunie aduce vreme frumoasa doar celor ce o cinstesc prin veselie, voie buna si abtinerea de la munca campului. In caz contrar, se spune ca cei ce o nesocotesc au parte de vijelii, trasnete, fulgere si grindina peste holde.

Sanziana sau Dragaica?

Sarbatoarea are dubla denumire din cauza celor doua zone geografice in care se gaseste planta erbacee din familia Rubiaceae ce da numele zilei. In zona Olteniei, Banatului, Transilvaniei, Bucovinei, Maramuresului si nordul Moldovei ea este cunoscuta sub numele de sanziene, pe cand in Dobrogea, Moldova de sud si centrala, Muntenia, planta este denumita dragaica.

Obiceiuri si traditii de Sanziene

In ziua de Sanziene traditia spune ca fetele trebuie sa impleteasca o cununa din spice de grau si flori de sanziene, pe care trebuie apoi sa o agate la fereastra casei, la stalpul portii( sa apere familia de duhuri rele), pe acoperisul casei (sa afle ce ii prezice viitorul).

Fetele tinere obisnuiau in trecut sa puna sub perne flori de sanziene care le ajutau sa isi viseze ursitul in noaptea de Sanziene.

Femeile muncitoare obisnuiau sa isi infasoare mijlocul cu cingatoare de flori de sanziene, cerand astfel ocrotirea zanelor si indepartarea durerilor de mijloc din timpul secerisului.

Femeile tinere si fetele nemaritate isi impleteau flori de sanziene in par, vestite pentru ca sporeau atractivitatea purtatoarelor si sansele sa isi gaseasca mai repede alesul inimii.

In ziua de Sanziene se recoltau cat mai multe plante de leac si se legau in buchete cu capul in jos, de grinda casei, in asteptarea zanelor care sa vina sa le binecuvanteze cu puteri tamaduitoare.

Cei ce aveau probleme cu ochii se tavaleau in dimineata de Sanziene prin roua de pe frunze si se vindecau in cel mai scurt timp.

In noaptea de Sanziene flacaii din sat obisnuiau sa umble fiecare cu cate o faclie, lucrata mestesugit dintr-un lemn de molid uscat si crapat la un singur capat, acolo unde se fixa ulterior rasina de brad cu surcele uscate de molid si fire de canepa.

Ajunsi pe un deal acestia se indepartau unul de altul si incepeau sa invarta facliile intr-un singur sens, in directia mersului soarelui pe bolta cereasca, aruncand in jur cu rasina topita. Rolul acestui rotual era acela de purificare spirituala a locurilor si sufletelor.

In multe zone din tara se practica inca Dansul Dragaicei, in care o fata joaca rolul zeitatii agrare si este imbracata ca o mireasa, cu rochie alba si purtand pe cap cununa impletita din flori de sanziene. In jurul ei alte fete cu rol de zane danseaza in tandem, in timp ce flacaii le canta din fluier sau cimpoi.

Nu uita asadar sa trimiti o felicitare de sanziene celor dragi!

Autoare: Hannah

Articole recomandate

Cum alegi masina potrivita Cum alegi masina potrivita
Masina este una dintre acele achizitii importante, o investitie de care te vei bucura mult timp si care este recomandat sa fie facuta cu atentie, luand in considerare mai multe aspecte. Fie ca te pregatesti sa cumperi o masina noua sau una la mana a doua, sunt o multime de detalii de care sa tii
Diferente intre jucatorii de Poker si jucatorii de Blackjack Diferente intre jucatorii de Poker si jucatorii de Blackjack
Jucătorii de Blackjack, dar și cei de Poker care sunt și profesioniști în domeniu sunt printre cele mai importante MVP-uri din cazino deoarece aceste jocuri sunt chiar ele cele mai populare. Chiar dacă te joci online sau offline, Blackjackul și Pokerul sunt
Cum sa publici anunturi care vand pe platformele de vanzari online Cum sa publici anunturi care vand pe platformele de vanzari online
Ai de vândut un produs de care nu mai ai nevoie. Fie că este vorba de un produs utilizat deja sau de unul nou, mulți dintre cei care se află în situația de a vinde prin intermediul platformelor de vânzări online nu știu care este formulă
Petrecere la tine acasa? Nu uita de tort! Petrecere la tine acasa? Nu uita de tort!
În sfârșit ne putem bucura de temperaturi specifice verii. Odată cu încălzirea vremii, probabil ai observat și tu că ai mai mult chef de distracție, de petrecut timp alături de cei dragi și de evenimente la care să participi cu bucurie.
Cartea Fecioarele: un nou bestseller scris de Alex Michaelides Cartea Fecioarele: un nou bestseller scris de Alex Michaelides
Un nou bestseller al autorului Alex Michaelides poate fi achiziționat cu precomandă de la LIBREX, la un preț excelent! Cartea se livrează începând cu 10 iulie și îți garantăm că va merita așteptarea. Alex Michaelides este unul dintre cei