Pentru omul zilei de astazi, Grecia nu mai este doar imaginea romantica a Eladei antice pentru care lordul Byron a murit la Mesolonghi, ci un adevarat model de transformare rapida in conditiile politicii internationale actuale. Se spune despre greci ca sunt firi pasionale in atingerea scopurilor propuse. Cum istoria unei tari este produsul actiunilor si mentalitatilor cetatenilor sai, istoria Greciei este asemenea poporului sau: tumultuoasa, pasionala, abrupta.

Profesorul Richard Clogg in cartea sa Scurta istorie a Greciei evidentiaza tocmai acest lucru, sintetizind, in mod obiectiv, incepind cu cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si pina in zilele noastre, principalele etape care au generat ceea ce numim Grecia contemporana. Membra a NATO din 1952 si a Uniunii Europene din 1981, cu o economie stabila si o armata bine echipata, Grecia nu este numai ceea ce, generic vorbind, consideram a fi "leaganul civilizatiei europene", ci o tara avind un parcurs istoric cu totul particular. Scurta istorie a Greciei surprinde aceasta particularitate, redind-o intr-o maniera extrem de placuta lecturii, aproape romanesca.
Printre subiectele atinse de cartea lui Richard Clogg se numara:
Dominatia otomana si formarea statului grec (1770-1831)
Constituirea natiunii, "Ideea cea Mare" si Schisma Nationala (1831-1922) Catastrofa, ocupatia si consecintele acestora (1923-1949)
Urmarile razboiului civil (1950-1974)
Consolidarea democratiei si deceniul populist (1974-1990)
Dezordine balcanica si modernizare politica (Grecia anilor ?90)
Daca vreti sa cititi mai multe despre acest subiect Scurta istorie a Greciei este disponibila la Editura Polirom.