Skip to article

Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)

Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
In anul 2009 s-au alaturat 16 noi situri in Patrimoniul Mondial Unesco. Dolomitii (Italia), Muntele Wutai (China), ruinele Loropeni (Burkina Faso) si multe alte minuni ale lumii merita acum cu atat mai mult sa fie descoperite de fiecare dintre noi. Descopera noile situri in imagini!

1. Dolomitii

Lantul muntos al Dolomitilor se afla in nordul Alpilor italieni. Situl, care acopera mai mult de 1 400 km 2 , este compus din 18 varfuri ce depasesc 3 000 m altitudine. Acest loc magnific este reputat pentru pantele sale verticale, falezele si numeroasele vai stramte.

Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)2. Parcul natural al recifului din Tubbataha

Parcul marin al recifului din Tubbataha, situat in Filipine, este inscris in Patrimoniul Unesco din 1993. In acest an, Unesco a decis sa-si extinda protectia asupra parcului natural al recifului din Tubbataha, loc care inglobeaza o densitate mare de specii marine si este un pol de reproducere al pasarilor si testoaselor.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
3. Mormintele regale ale dinastiei Joseon

Mormintele regale ale dinastiei Joseon se afla in Coreea de Sud. Este vorba despre 40 morminte dispersate in 18 situri diferite, construite intre 1408 si 1966. Toate mormintele sunt instalate in locuri frumoase, cu vederi magnifice asupra imprejurimilor.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
4. Orasul sfant Caral-Supe

Orasul sfant Caral-Supe este un sit arheologic din Peru, care masoara mai mult de 6 km 2 . El este plasat pe un platou desertic, situat deasupra unei vai cu vegetatie luxurianta: valea Supe. Acest sit dateaza de acum 5 000 ani, reprezentand cea mai veche asezare de acest tip de pe continentul american. Orasul este constituit din platforme gigantice din pamant si piatra, de forma circulara sau piramidala.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
5. Marea Wadden

Marea Wadden se afla intre Germania si Tarile de Jos, beneficiind de un ecosistem temperat intr-o zona umeda, de coasta. Numeroasele bancuri de nisip, preriile cu ierburi marine, mlastinile sarate, estuarele, plajele si dunele alcatuiesc un decor minunat. In fiecare an, peste 12 milioane de pasari petrec iarna in marea Wadden.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
6. Turnul lui Hercule

Datand din secolul I d.Hr., Turnul lui Hercule este un turn situat in Spania. El a fost construit pe o roca de 57 m inaltime, el insusi masurand 55 m, adica 112 m in total. Turnul avea rol de far pentru Imperiul Roman, iar in jurul lui se gaseste un parc cu sculpturi si un cimitir musulman. Turnul lui Hercule este singurul far din Antichitatea greco-romana care a fost atat de bine conservat incat este si acum functional.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
7. Marea salina de la Salins-les-Bains

Marea salina de la Salins-les-Bains face parte din cele trei situri care au intrat in Patrimoniul Unesco prin intermediul unei extensii (cum este parcul natural al recifului din Tubbatahu si Levoca). Salina este protejata ca si extensie a salinei regale Arc-et-Senans, aproape de Besancon.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
8. Sistemul hidraulic de la Shushtar

Acest sistem hidraulic este inconjurat de cladiri magnifice, precum castelul Salasel, care controleaza sistemul, turnul Kolah-Farangi (care masoara nivelul de apa), baraje, poduri, bazine si mori. Unesco a decis sa claseze acest sit ca si capodopera a geniului uman.

Citeste si partea a doua a articolului!

Articole recomandate

Cum sa alegi un dar util de casa noua pentru prietenii tai Cum sa alegi un dar util de casa noua pentru prietenii tai
Daca prietenii tai tocmai si-au achizitionat un apartament si nu stii ce sa le iei cadou de casa noua, e important, in primul rand, sa nu te hazardezi sa le cumperi obiecte cu insemnatate religioasa, mai ales daca proprietarii nu sunt prea apropiati de cele sfinte. Tot asa, chiar daca esti tentata
Incepe toamna cu un outfit nou! Profita de reducerile aniversare si castiga unul dintre cele 2.000 de vouchere de cumparaturi! Incepe toamna cu un outfit nou! Profita de reducerile aniversare si castiga unul dintre cele 2.000 de vouchere de cumparaturi!
In luna septembrie ParkLake Shopping Center sarbatoreste patru ani de cand si-a deschis portile si pregateste patru weekend-uri speciale de reduceri si premii garantate. ParkLake intampina toamna cu noile colectii si cu o multime de surprize pentru clientii sai. Astfel, vizitatorii centrului
Obiceiuri care duc la saracie. Scapa de ele Obiceiuri care duc la saracie. Scapa de ele
Responsabilitatea pentru bunastarea financiara revine oricarei persoane in parte. Obiceiurile pe care le avem ne pot aduce bogatia, dar si saracia.  Unele persoane care au bani au ales anumite obiceiuri care le aduc sporul. Iata cateva secrete ale persoanelor care nu stiu ce inseamna saracia
Sunt trandafirii de sapun o solutie optima pentru cadouri? Sunt trandafirii de sapun o solutie optima pentru cadouri?
Orice femeie iubeste florile. Gingase, colorate si inmiresmate, acestea reprezinta cu succes sexul frumos si sunt adesea aranjate in buchete spectaculoase, cu scopul de a fi oferite doamnelor si domnisoarelor. Desi incanta atat privirea, cat si mirosul, florile au un neajuns: sunt efemere. Orice
Idei de cadouri pe care sa ti le faci de una singura Idei de cadouri pe care sa ti le faci de una singura
Sa faci cadouri este o adevarata arta, iar de multe ori chiar si persoanele dragi din viata noastra ne ofera exact acele obiecte pe care si-ar dori ele insele sa le primeasca, proiectand asupra noastra propriile nevoi. Daca nici tu nu esti o exceptie, nu are rost sa faci o drama din asta, caci pana