Skip to article

Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)

In anul 2009 s-au alaturat 16 noi situri in Patrimoniul Mondial Unesco. Dolomitii (Italia), Muntele Wutai (China), ruinele Loropeni (Burkina Faso) si multe alte minuni ale lumii merita acum cu atat mai mult sa fie descoperite de fiecare dintre noi. Descopera noile situri in imagini!

1. Dolomitii

Lantul muntos al Dolomitilor se afla in nordul Alpilor italieni. Situl, care acopera mai mult de 1 400 km 2 , este compus din 18 varfuri ce depasesc 3 000 m altitudine. Acest loc magnific este reputat pentru pantele sale verticale, falezele si numeroasele vai stramte.

Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)2. Parcul natural al recifului din Tubbataha

Parcul marin al recifului din Tubbataha, situat in Filipine, este inscris in Patrimoniul Unesco din 1993. In acest an, Unesco a decis sa-si extinda protectia asupra parcului natural al recifului din Tubbataha, loc care inglobeaza o densitate mare de specii marine si este un pol de reproducere al pasarilor si testoaselor.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
3. Mormintele regale ale dinastiei Joseon

Mormintele regale ale dinastiei Joseon se afla in Coreea de Sud. Este vorba despre 40 morminte dispersate in 18 situri diferite, construite intre 1408 si 1966. Toate mormintele sunt instalate in locuri frumoase, cu vederi magnifice asupra imprejurimilor.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
4. Orasul sfant Caral-Supe

Orasul sfant Caral-Supe este un sit arheologic din Peru, care masoara mai mult de 6 km 2 . El este plasat pe un platou desertic, situat deasupra unei vai cu vegetatie luxurianta: valea Supe. Acest sit dateaza de acum 5 000 ani, reprezentand cea mai veche asezare de acest tip de pe continentul american. Orasul este constituit din platforme gigantice din pamant si piatra, de forma circulara sau piramidala.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
5. Marea Wadden

Marea Wadden se afla intre Germania si Tarile de Jos, beneficiind de un ecosistem temperat intr-o zona umeda, de coasta. Numeroasele bancuri de nisip, preriile cu ierburi marine, mlastinile sarate, estuarele, plajele si dunele alcatuiesc un decor minunat. In fiecare an, peste 12 milioane de pasari petrec iarna in marea Wadden.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
6. Turnul lui Hercule

Datand din secolul I d.Hr., Turnul lui Hercule este un turn situat in Spania. El a fost construit pe o roca de 57 m inaltime, el insusi masurand 55 m, adica 112 m in total. Turnul avea rol de far pentru Imperiul Roman, iar in jurul lui se gaseste un parc cu sculpturi si un cimitir musulman. Turnul lui Hercule este singurul far din Antichitatea greco-romana care a fost atat de bine conservat incat este si acum functional.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
7. Marea salina de la Salins-les-Bains

Marea salina de la Salins-les-Bains face parte din cele trei situri care au intrat in Patrimoniul Unesco prin intermediul unei extensii (cum este parcul natural al recifului din Tubbatahu si Levoca). Salina este protejata ca si extensie a salinei regale Arc-et-Senans, aproape de Besancon.Situri noi in Patrimoniul Unesco (I)
8. Sistemul hidraulic de la Shushtar

Acest sistem hidraulic este inconjurat de cladiri magnifice, precum castelul Salasel, care controleaza sistemul, turnul Kolah-Farangi (care masoara nivelul de apa), baraje, poduri, bazine si mori. Unesco a decis sa claseze acest sit ca si capodopera a geniului uman.

Citeste si partea a doua a articolului!

Articole recomandate

Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina
O calatorie cu masina, fie de placere, fie in interes de serviciu, se planifica atent inainte. Stii deja ce ai de facut cand pleci la drum pe patru roti: o revizie a masinii, verificarea consumabilelor, mici reparatii pe ici, pe colo, daca e nevoie, actualizarea asigurarii, daca e cazul, etc. Dar
5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in
Ce calitati ai in functie de culoarea preferata Ce calitati ai in functie de culoarea preferata
Stii cate poate dezvalui culoarea preferata despre tine? Specialistii in psihologie au alcatuit un top al calitatilor in functie de preferintele cromatice. Culoarea preferata: Rosu Energic, atent, asertiv, de incredere, puternic, pasional, curajos, spontan, determinat, om de actiune. Culoarea ta