Skip to article

Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)

In anul 2009 s-au alaturat 16 noi situri in Patrimoniul Mondial Unesco. Dolomitii (Italia), Muntele Wutai (China), ruinele Loropeni (Burkina Faso) si multe alte minuni ale lumii merita acum cu atat mai mult sa fie descoperite de fiecare dintre noi.

Descopera aici primele 8 situri!

9. Muntele sfant Sulaiman Too

Muntele sfant Sulaiman Too se gaseste in apropierea orasului Osh, in Kirghistan. El se afla la rascrucea a numeroase drumuri ale matasii din Asia Centrala. Timp de secole, muntele a servit ca reper pentru turisti. Varfurile si pantele acestui munte gazduiesc numeroase locuri vechi de cult, grote, petroglife si moschei.


Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
10. Palatul Stoclet

Palatul Stoclet din Bruxelles dateaza din anul 1905, fiind construit la cererea unui bancher si colectionar bogat, pe numele sau Adolphe Stoclet. Acesta i-a lasat mana liber arhitectului Josef Hoffman, care a realizat o capodopera a stilului Art Nouveau, constituind de fapt inceputul miscarilor Art Deco si modernista.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
11. Ruinele Loropeni

Situl unde se gasesc ruinele de la Loropeni se afla in Burkina Faso si se intinde pe o suprafata de 11 130 m 2 . Ruinele Loropeni dateaza de cel putin 1 000 ani si nu sunt inca dezgropate in intregime, adapostind deci alte surprize. Aceste ruine sunt cel mai bine pastrate dintre toate cele zece fortarete prezente in regiunea Lobi, in sud-vestul tarii.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
12. Muntele Wutai

Muntele Wutai inseamna "muntele cu cinci terase", aceasta fiind si particularitatea sitului ales de Unesco. Muntele, situat in partea central-estica a Chinei, este unul dintre locurile sacre ale budistilor. Nici mai mult nici mai putin de 53 manastiri sunt prezente aici, alaturi de statui de argila in marime naturala si temple ce dateaza din primul secol d.Hr pana la inceputul secolului XX.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
13. Podul si canalul din Pontcysyllte

Podul si canalul de la Pontcysyllte, in nordul Tarii Galilor, au intrat anul acesta in Patrimoniul Unesco. Comisia a estimat ca cei 18 km de canal reprezinta o adevarata dovada de geniu, manifestata in vremea Revolutiei Industriale. Inginerul la originea capodoperei este Thomas Telford, pionier in acest domeniu. Arcele de cerc lejere si rezistente ii confera podului o alura imensa, dar eleganta.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
14. Levoca, Spissky Hrad si monumentele culturale asociate

Levoca, in Slovacia a intrat in patrimoniul mondial Unesco ca si extensie a Spissky Hrad si a monumentelor culturale asociate. Este vorba de o serie de cladiri politice, militare si religioase din secolele XIII si XIV. Arhitectura lor romana si gotica a beneficiat de o conservare buna pana in zilele noastre.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
15. Cidade Velha, centrul istoric din Ribeira Grande

In secolul al XVIII-lea, orasul Ribeira Grande, situat pe Insula Santiago a Capului Verde, a fost redenumita Cidade Velha. Acesta este primul oras colonial construit de europeni in zona Tropicelor. Orasul conserva si astazi vestigii importante din acele vremuri.


Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
16. Orasele Chaux-de-Fonds si Le Locle

Orasele vecine Chaux-de-Fonds si Le Locle, din Elvetia, intra impreuna in Patrimoniul mondial al Unesco. Aceste doua orase din muntii Jura elvetieni sunt simbolul unei dezvoltari urbane originale. Desi ridicate in zone deloc propice agriculaturii, asezarile ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea s-au bazat dintotdeauna pe producerea de ceasuri, lucru pentru care sunt renumite in intreaga lume.

Articole recomandate

Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina
O calatorie cu masina, fie de placere, fie in interes de serviciu, se planifica atent inainte. Stii deja ce ai de facut cand pleci la drum pe patru roti: o revizie a masinii, verificarea consumabilelor, mici reparatii pe ici, pe colo, daca e nevoie, actualizarea asigurarii, daca e cazul, etc. Dar
5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in
Ce calitati ai in functie de culoarea preferata Ce calitati ai in functie de culoarea preferata
Stii cate poate dezvalui culoarea preferata despre tine? Specialistii in psihologie au alcatuit un top al calitatilor in functie de preferintele cromatice. Culoarea preferata: Rosu Energic, atent, asertiv, de incredere, puternic, pasional, curajos, spontan, determinat, om de actiune. Culoarea ta