Skip to article

Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)

Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
In anul 2009 s-au alaturat 16 noi situri in Patrimoniul Mondial Unesco. Dolomitii (Italia), Muntele Wutai (China), ruinele Loropeni (Burkina Faso) si multe alte minuni ale lumii merita acum cu atat mai mult sa fie descoperite de fiecare dintre noi.

Descopera aici primele 8 situri!

9. Muntele sfant Sulaiman Too

Muntele sfant Sulaiman Too se gaseste in apropierea orasului Osh, in Kirghistan. El se afla la rascrucea a numeroase drumuri ale matasii din Asia Centrala. Timp de secole, muntele a servit ca reper pentru turisti. Varfurile si pantele acestui munte gazduiesc numeroase locuri vechi de cult, grote, petroglife si moschei.


Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
10. Palatul Stoclet

Palatul Stoclet din Bruxelles dateaza din anul 1905, fiind construit la cererea unui bancher si colectionar bogat, pe numele sau Adolphe Stoclet. Acesta i-a lasat mana liber arhitectului Josef Hoffman, care a realizat o capodopera a stilului Art Nouveau, constituind de fapt inceputul miscarilor Art Deco si modernista.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
11. Ruinele Loropeni

Situl unde se gasesc ruinele de la Loropeni se afla in Burkina Faso si se intinde pe o suprafata de 11 130 m 2 . Ruinele Loropeni dateaza de cel putin 1 000 ani si nu sunt inca dezgropate in intregime, adapostind deci alte surprize. Aceste ruine sunt cel mai bine pastrate dintre toate cele zece fortarete prezente in regiunea Lobi, in sud-vestul tarii.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
12. Muntele Wutai

Muntele Wutai inseamna "muntele cu cinci terase", aceasta fiind si particularitatea sitului ales de Unesco. Muntele, situat in partea central-estica a Chinei, este unul dintre locurile sacre ale budistilor. Nici mai mult nici mai putin de 53 manastiri sunt prezente aici, alaturi de statui de argila in marime naturala si temple ce dateaza din primul secol d.Hr pana la inceputul secolului XX.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
13. Podul si canalul din Pontcysyllte

Podul si canalul de la Pontcysyllte, in nordul Tarii Galilor, au intrat anul acesta in Patrimoniul Unesco. Comisia a estimat ca cei 18 km de canal reprezinta o adevarata dovada de geniu, manifestata in vremea Revolutiei Industriale. Inginerul la originea capodoperei este Thomas Telford, pionier in acest domeniu. Arcele de cerc lejere si rezistente ii confera podului o alura imensa, dar eleganta.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
14. Levoca, Spissky Hrad si monumentele culturale asociate

Levoca, in Slovacia a intrat in patrimoniul mondial Unesco ca si extensie a Spissky Hrad si a monumentelor culturale asociate. Este vorba de o serie de cladiri politice, militare si religioase din secolele XIII si XIV. Arhitectura lor romana si gotica a beneficiat de o conservare buna pana in zilele noastre.Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
15. Cidade Velha, centrul istoric din Ribeira Grande

In secolul al XVIII-lea, orasul Ribeira Grande, situat pe Insula Santiago a Capului Verde, a fost redenumita Cidade Velha. Acesta este primul oras colonial construit de europeni in zona Tropicelor. Orasul conserva si astazi vestigii importante din acele vremuri.


Situri noi in Patrimoniul Unesco (II)
16. Orasele Chaux-de-Fonds si Le Locle

Orasele vecine Chaux-de-Fonds si Le Locle, din Elvetia, intra impreuna in Patrimoniul mondial al Unesco. Aceste doua orase din muntii Jura elvetieni sunt simbolul unei dezvoltari urbane originale. Desi ridicate in zone deloc propice agriculaturii, asezarile ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea s-au bazat dintotdeauna pe producerea de ceasuri, lucru pentru care sunt renumite in intreaga lume.

Articole recomandate

Rutina versus schimbare. Cum gasesti echilibrul perfect Rutina versus schimbare. Cum gasesti echilibrul perfect
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre importanta unei rutine, de la cea de ingrijire si infrumusetare, pana la cea care te ajuta sa fii mai productiva la serviciu. Pe de alta parte, alte voci ne indeamna sa iesim din rutina si din zona de confort. Toate aceste mesaje contradictorii pot fi destul
Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata
Păpușile sunt jucăria eternă. Aspectul lor se îmbunătățește constant de-a lungul anilor, dar rolul lor în dezvoltarea copilului rămâne semnificativ. Fiecare jucărie dezvoltă abilitățile micuțului și îl
An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022? An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022?
Suntem într-un moment în care ni se reconsolidează modul în care facem alegerile - indiferent că vorbim de strictul necesar sau de modul în care ne petrecem timpul liber. Poate, mai mult ca niciodată, ne dorim să arătăm persoanelor apropiate
Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau
Uneori nimic nu este mai complicat decât să alegi cadoul ideal pentru partenerul tău. Bărbaților le plac obiectele utile, masculine, pe care le pot folosi cu un scop bine definit, iar acest lucru poate să facă dintr-o simplă sesiune de cumpărături o
TOP 5 greseli frecvent intalnite in gestionarea bugetului de Craciun TOP 5 greseli frecvent intalnite in gestionarea bugetului de Craciun
Crăciunul este în sfârșit aici și, pe lângă sentimentul de armonie, poate apărea și stresul generat de stabilirea bugetului pentru diverse cumpărături și cadouri. Astfel, este recomandat să nu faci aceste cinci greșeli pentru a