Skip to article

Timiditatea dincolo de aparente

Timiditatea este o realitate, care poate interveni in viata noastra in orice stadiu de dezvoltare. Un om poate face parte din cele 15-20% persoane care se nasc timide, sau poate deveni astfel pe parcursul vietii.

De fapt, ce inseamna a fi timid?

Trebuie spus de la inceput, timiditatea nu este o alegere. Si atunci?
Poate fi de vina educatia primita in primii ani de viata. Afectiunea primita inca de la inceput modeleaza psihicul micutului. Daca nu se asigura aceasta afectiune, copilul va fi nesigur, cu o stare permanenta de disconfort, inadaptat.

Timiditatea dincolo de aparente

Acestia vor fi niste adulti intr-o continua stare defensiva, asa numitii timizi introvertiti. Aceasta vulnerabilitate exista si la timizii extravertiti. Ei par a se descurca usor din punct de vedere social, dar dincolo de aparente, se simt torturati. Timiditatea lor este greu de ameliorat chiar si prin psihoterapie.

Dar si dupa aceasta perioada, daca nu se acorda atentie suficienta, sunt sanse pentru timiditate: in perioada adolescentei, cand are loc o redefinire a personalitatii, la nivel fizic, social, psihic, in cazul unor schimbari drastice in viata unui individ (divort, concediere).

In aceste conditii ar fi ideal stabilirea unui model principial de urmat si sa existe un grup de apropiati cu care sa isi discute parerile.

In fapt, timiditatea exista pretutindeni. Diferenta consta doar in modul de abordare.

Intre popoare, japonezii sunt cei mai timizi, din cauza modului de apreciere din partea familiei, care-si rezerva tot succesul copilului. Cei mai putin timizi sunt israelienii, carora li se insufla un grad exagerat de stima de sine, indiferent de rezultat.

Diferenta majora intre un timid si un netimid este fluenta verbala.

Timiditatea excesiva duce la neintegrarea in societate, persoanele timide devin mai repede tinte de comentarii ale grupurilor din care fac parte, sunt predispuse mai repede la consum de droguri si alcool.

Apoi sunt cei care se izoleaza de ceilalti, iar izolarea sociala poate conduce la declin mintal si fizic, chiar la o moarte timpurie.

Timizii pot fi buni ascultatori, si sunt persoane foarte empatice.
Se spune despre timizi ca ei nu traiesc in prezent, ci in lumea imaginata de ei, focalizandu-se pe trecut si pe viitor mai mult decat pe prezent.

Articole recomandate

Primavara incepe la ParkLake cu un nou stil si super concerte pentru super fete Primavara incepe la ParkLake cu un nou stil si super concerte pentru super fete
Primăvara începe an de an cu prima floare, primul mărțișor, prima rază de soare și multe zâmbete, dar anul acesta primăvara aduce și câteva surprize, la ParkLake Shopping Center! Se spune că la anotimp nou, se cere un stil nou, iar
Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina Ce sa nu faci niciodata intr-o calatorie cu masina
O calatorie cu masina, fie de placere, fie in interes de serviciu, se planifica atent inainte. Stii deja ce ai de facut cand pleci la drum pe patru roti: o revizie a masinii, verificarea consumabilelor, mici reparatii pe ici, pe colo, daca e nevoie, actualizarea asigurarii, daca e cazul, etc. Dar
5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in