Skip to article

Toate animalele dorm?

Toate animalele dorm?
Chiar daca somnul pare un fenomen simplu de inteles, cercetatorii inca se scarpina cu mana stanga in partea dreapta a capului si isi pun intrebari despre aceasta stare. Este neclar de ce organismele au nevoie de somn, mai ales ca fiecare are un stil diferit de somn.

In timpul somnului, de obicei unele activitati fizice sunt incetinite si raspunsul la stimulii exteriori este scazut. Fiecare creatura care doarme are o pozitie obisnuita; oamenii stau intinsi, liliecii se agata cu capul in jos, sau dorm in picioare precum calul, elefantul sau girafa.
Somnul este si o stare usor reversibila, adica este foarte usor sa te trezesti, in comparatie cu celelate stari de constiinta redusa, precum coma sau hibernarea.

Se pare ca majoritatea speciilor dorm, chiar daca exista diferenta intre starile de somn ale tipurilor de animale. De exemplu, girafele necesita o perioada foarte scurta de somn, aproximativ 30 de minute pe zi de somn adanc, impratit in sesiuni diferite.

La capatul opus se afla liliecii care dorm si 20 de ore pe zi. Majoritatea mamiferelor au nevoie de mai mult somn cand sunt tinere, chiar daca puii de delfin si de balene par sa nu doarma deloc in primele luni de viata.

Exista si animale care isi pot intrerupe stilul normal de somn in conditii speciale cum ar fi migratia la pasari, care pot sa supravietuiasca cu mult mai putin somn in timpul sezonului migrator.

S-a constatat ca unele pasari pot sa adoarma adanc pentru cateva secunde, pastrand o singura parte a emisferelor creierului gata de actiune. Acest fenomen se intalneste si la unele mamifere marine cum ar fi delfinii sau balenele.

Cand este vorba despre nevertebrate si alte forme simple de viata, rareori se intervine cu testul encefalogramei care arata activitatea cerebrala, asa ca definitia de somn se bazeaza mai mult pe comportament, inactivitate fizica, postura, ciclurile regulate si reintoarcerea la activitatile de duzina.

Pestii si amfibienii sunt printre putinele creaturi despre care nu se stie cu exactitate daca starea de somn intervine sau este pur si simplu o stare de relaxare. Insectele insa, chiar isi rezerva timp pentru siesta.

Articole recomandate

4 preparate delicioase la cuptor 4 preparate delicioase la cuptor
Cele mai bune rețete la cuptor nu sunt întotdeauna cele mai impresionante, elaborate sau cele mai sofisticate. Rețetele noastre preferate de copt sunt cele pe care le putem face cu ușurință acasă singuri, cu prietenii, familia sau cu copiii. Rețetele la
Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei! Reducerile de Black Friday de la FineStore.ro continua pana de Sfantul Andrei!
Vesti bune de la FineStore.ro , cel mai mare mare magazin online de bauturi alcoolice! Black Friday continua pana la sfarsitul lunii noiembrie, perioada care coincide cu sarbatoarea Sfantului Andrei. In acest context, reducerile de Black Friday de la FineStore.ro sunt binevenite pentru a le face
Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox Descopera cele mai utilizate 3 tipuri de sudura inox
Oțelurile inoxidabile, și mai precis oțelurile rezistente la coroziune, sunt o familie de aliaje pe bază de fier, cu o rezistență excelentă la coroziune. Aceste oțeluri nu ruginesc și sunt rezistente la atacul multor lichide, gaze și substanțe
Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO Cele mai utile sfaturi pentru optimizare SEO
SEO este o denumire englezească prin care sunt definite metodele de optimizare pentru motoarele de căutare. Dacă un site nu este cunoscut, acesta nu are vizitatori, deci nu este de folos. Obiectivul pe care îl are SEO este acela de a-i permite site-ului să se facă
Cele mai populare jocuri de cazinou practicate de femei Cele mai populare jocuri de cazinou practicate de femei
Jocurile și cazinourile au fost o modalitate populară de a ne distra și relaxa. Acestea datează de mii de ani. De la pariurile pe lupte cu animale și până la cursele de cai, oamenii și-au încercat norocul în cel mai creativ mod. Însă