O serie de gravuri subacvatice antice au fost descoperite langa orasul Manaus, datorita scaderii nivelului apei Amazonului, care a ajuns la cel mai mic debit din ultimii 100 de ani.
Imaginile sunt gravate pe pietre, dateaza de aproximativ 7000 de ani si au fost descoperite de un pescar pe afluentul Amazonului, Rio Negro.
Chiar daca nivelul apei este in crestere in acest moment, iar gravurile sunt acoperite din ce in ce mai mult, cercetatorii locali au facut sute de fotografii.
Arheologii care au studiat fotografiile sunt de parere ca imaginile, care prezinta chipuri de oameni si serpi, sunt inca o dovada clara a existentei civilizatiilor antice care au trait in jungla amazoniana, respingand astfel ipoteza ca jungla era mult prea dura pentru a gazdui mai mult decat triburi nomade de vanatori.
Eduardo Neves, presedintele Asociatiei braziliene de arheologi, spunea ca gravurile au fost realizate cu cel putin 3000 de ani in urma si maxim 7000 de ani, cand nivelul apelor in regiune era foarte scazut.
"Intotdeauna a existat aceasta idee conform careia jungla Amazonului ar fi fost un loc salbatic, din care au lipsit aproape cu desavarsire oamenii. Adevarul este ca aceasta ipoteza s-a dovedit falsa. In multe parti ale Amazonului s-au gasit urmele unor asezari vechi".
In ultimii ani, cercetatorii au descoperit in jungla amazoniana urmele unor civilizatii vechi de mii de ani, precum orase mari, cetati asemanatoare cu cele europene din Evul Mediu si drumuri care legau asezarile intre ele.
Marile probleme ale arheologilor par sa fie fermierii si crescatorii de vite din zona, care prefera sa distruga sau sa ascunda urme ale culturilor antice, din simplul motiv ca le-ar putea afecta afacerile. Astfel, oamenii de stiinta duc o adevarata cursa contracronometru pentru a inventaria si prezerva artefactele.
O alta mare problema ar fi si iminenta inaugurare a podului de peste Rio Negro, care va face legatura dintre Manaus si Iranduba. Aceasta zona este casa unui numar impresionant de locuri arheologice, unde s-au descoperit in ultimul timp numeroase urne si obiecte ceramice din antichitate.
"Podul va altera dramatic aceste locuri, deoarece urbanizarea pune o presiune imensa pe aceasta cultura veche. Schimband dinamica obisnuita a regiunii, cu siguranta va incepe degradarea si micsorarea locurilor arheologice".