Orbirea voluntara, un film inchinat lui Gellu Naum.

Orbirea voluntara, un film inchinat lui Gellu Naum.
  calendar_month        
De curand am vazut un film despre viata si opera lui Gellu Naum. E de ajuns sa spun ca nu prea m-a interesat pana acum viata nici unui scriitor, cu atat mai putin viata unuia roman, si suprarealist pe deasupra.

Am ajuns la acest film din intamplare. O intamplare fericita, pentru ca am vazut franturi din viata unui om, flash-uri de traire si de dragoste si mai presus de toate am vazut un om care nu mai este printre noi, oglindindu-se in vorbele altor oameni. Gellu Naum scriitorul, Gellu Naum pictorul, prietenul, mentorul, sfatuitorul, indragostitul, preaplinul, Gellu Naum...suprarealistul. Scriitori, ziaristi, regizori, actori, filologi, au pus cap la cap imagini, situatii, cuvinte pentru a demonstra ca poezia e pretutindeni in jurul nostru, ca scriitorul i-a contaminat si pe ei cu poezie.

Eram convinsa ca documentarul o sa ma plictiseasca; credeam ca e vorba despre poezie suprarealista, greutate, obscuritate, ciudatenie. Viziunea regizorala proaspata m-a salvat insa (regizor Marian Baciu).

Filmul e un omagiu in imagini inchinat poeziei si celui(celor) ce a(au) trait poezia ca viata: Gellu si Lygia Naum. Poezie este G N-ul (gaz natural) scris pe ziduri, poezie este sigla de la taxi Apolodor, poezie este un diagnostic medical, un Snake scrijelit pe peretele unei scari de bloc, benzile reflectorizante ale unor pantofi sport uzati, un "chat gentil", poezie este "nimicul" din cutia pentru scrisori de la poarta,... Dragostea.

La finalul filmului, ecranul e impanzit de patartele mici, in care se ragasesc figurile tuturor celor ce au ales sa scrie poezia alaturi de Gellu Naum, niste "nebuni" ce s-au nascut sa vorbeasca.
Pana si disparitia unor oameni este tot o poezie.

Daca vreti sa aveti si voi astfel de intamplari fericite, sa vedeti si altceva decat cinematografia de consum aruncati un ochi pe programele de la Institutul Francez . E posibil sa ramaneti uimiti.

Recomandari