Chestionare pentru romanii care vor sa faca un credit la banca sau IFN. Treci testul, primesti banii!
In conditiile in care, in plina criza, foarte multi romani au ajuns in imposibilitatea de a-si mai achita ratele la credite, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor propune o serie de conditii, in cazul creditarii, pentru a evita pe cat posibil astfel de situatii in viitor. Mai exact, ANPC vrea sa faca educatie financiara cu romanii. Inainte de a primi un credit, acestia vor trebui sa dovedeasca faptul ca au cunostinte privind riscurile, conditiile de rambursare, dobanzi si ca stiu ce inseamna ROBOR si IRCC.
ANPC vrea sa reglementeze educatia financiara, in cazul acordarii creditelor
ANPC lucreaza zilele acestea alaturi de reprezentanti ai bancilor si societatilor financiare din Romania la un proiect de act normativ care are ca scop consolidarea educatiei financiare a romanilor. Masura vine pe fondul situatiei din ultimii ani, in care tot mai multi romani au ajuns in impas, din cauza cresterii ratelor la credite, ca urmare a majorarii ROBOR si IRCC. De altfel, desi acestia sunt indicatorii in functie de care se calculeaza dobanzile la credite, multi romani au auzit abia acum despre cei doi termeni. In urma numeroaselor solicitari si sesizari primite in ultima perioada, comisarii ANPC au constatat si faptul ca multi clienti ai bancilor nu cunosteau conditiile rambursarii creditelor sau riscurile, in cazul in care nu mai reusesc sa achite ratele. Acum, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vrea sa testeze cunostintele financiare ale romanilor care intentioneaza sa ia un credit.
“La propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementarii, la nivel real, a educatiei financiare, anterior accesarii unui credit bancar, de catre un consumator persoana fizica, prin completarea unui chestionar care sa releve cunostintele minime ale acestuia referitoare la notiunile inserate in contract si, mai ales, a riscurilor la care se expune, in situatia intarzierilor la rambursarea creditului (…) obligatia analizarii de catre banca a bonitatii consumatorului, pe toata perioada derularii creditului, luand in considerare elementele obiective care pot interveni in viata unei persoane: cresterea cheltuielilor prin nasterea unuia sau mai multi copii, scaderea capacitatii de munca drept urmare a inaintarii in varsta si altele (…)De asemenea, extrem de importanta este si explicarea, la momentul incheierii contractului de credit a semnificatiei indicilor ROBOR si IRCC si a modalitatii prin care evolutia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate in derulare”, a transmis institutia printr-un comunicat.
Nici institutiile financiare nebancare nu au fost ocolite. In cazul acestora, specialistii ANPC au precizat ca “este necesara, tot prin act normativ, detalierea conditiilor de rambursare si a riscurilor la care se expune consumatorul in situatia imposibilitatii de plata”.
Romanii, sprijiniti sa-si cunoasca drepturile
Citeste continuarea pe risco.ro