Skip to article

Cum au aparut testele de sarcina si cum functioneaza acestea

Cum au aparut testele de sarcina si cum functioneaza acestea
Încă din antichitate oamenii au dorit să știe dacă și când este o femeie însărcinată. Pentru a afla au folosit metode empirice, ce se bazau pe observații făcute de-a lungul timpului, pe care le putem numi originile actualelor teste de sarcină. În Evul Mediu existau ceea ce oamenii numeau „profeții urinii”, adică persoane care puteau prezice, analizând urina femeilor, dacă acestea sunt însărcinate sau nu. Bineînțeles că nu existau încă premise științifice, dar experiențele acestora au evidențiat modificări în structura urinii femeilor însărcinate, determinându-i pe oameni să continue cercetările. Așa că, în 1928, Selmar Aschheim și Bernhard Zondek au inventat o modalitate de a detecta o sarcină la debut.

Aceste teste de sarcină au purtat numele de A-Z test. Pe baza descoperirilor făcute de Ludwig Fraenkel în 1903, care a descris procesele fiziologice și chimice din corpul unei femei și a făcut cunoscută familia de hormoni numiți la acel moment gonadotropine, aceste teste de sarcină se bazau pe presupunerea că o anumită substanță (descoperită abia în 1950 și numită hCG), prezentă doar în urina femeii însărcinate, poate fi utilizată în așa fel încât să producă răspunsuri măsurabile în alte organisme non-umane. Pentru aceasta au folosit în laborator șoareci și iepuri, carora li se injectau mostre de urină și apoi se urmărea dacă animalul intra în călduri sau nu.

Până în anii ‘70 cercetările în acest domeniu avansaseră atât de mult încât femeile puteau colecta urina pe care o duceau la laborator, unde, cu ajutorul unor substanțe chimice, se puteau face teste de sarcină, dar dura mult până la aflarea rezultatului.

Adevărata revoluție a acestor teste de sarcină a avut loc în anul 1968, când Margaret Crane, din New York, a inventat primul kit de testare a sarcinii la domiciliu. Acesta era destul de complicat de folosit și necesita precizie pentru a obține rezultate corecte, dar au avut succes și s-au răspândit în America și Europa. Evoluția lor a fost continuă și au fost aduse îmbunătățiri, astfel încât s-a ajuns la formele actuale, mult mai accesibile și ușor de utilizat.

În prezent, dacă vrei să faci un test de sarcină, trebuie să știi că aceste se poate realiza fie prin testarea sângelui sau a urinii. Testarea sângelui se face la un laborator și procedura se bazează pe măsurarea cantitativă și calitativă a hormonilor de gonadotropină corionică umană (hCG) din sânge sau pe piață găsești diferite tipuri de teste de sarcina din care poți alege, dacă te hotărăști să apelezi la un test de urină, pe care îl poți face la domiciliu.

Cum funcționează acesta?

După ce ovulul este fertilizat și se atașează de peretele uterului, corpul femeii pune în circulație un hormon de natură glicoproteică, numit hCG, produs de placentă. Cu ajutorul acestui hormon se poate confirma o sarcină după 7-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Nivelul hCG este în creștere rapidă în primele 11 săptămâni de sarcină, apoi scade până în săptămâna 20 la valori de 1/5 – 1/20 din concentrația maximă, după care se stabilizează până la naștere. De exemplu: la 3 săptămâni de sarcină valoarea hCG este între 5 și 50 mIU/ml, la 4 între 5-426 mIU/ml, la 5 poate fi pînă la 7340 mIU/ml, iar la 11 poate ajunge la 288000 mIU/ml. Aceste valori pot fi monitorizate și pentru a urmări evoluția normală a sarcinii și eventualul risc de avort.

Cel mai portivit moment pentru a face un testul este la câteva zile după ce a întârziat mestruația, iar cel mai bun moment al zilei este dimineața, din prima urină, deoarece aceasta este mai concentrată. Prețurile diferitelor teste de sarcină la care poți apela sunt modice și sunt cuprinse între 2 și 70 de lei.

Tipuri de teste de sarcină

- tip bandă. Acestea presupun colectarea urinii într-un recipient uscat și curat și introducerea testului în urină cu vârful săgeții îndreptat în jos sau picurarea pe locul marcat cu o pipetă. Dispozitivul se lasă în poziție orizontală 3-5 minute sau conform instrucțiunilor din prospect, după care e citește rezultatul. 

- digital, care oferă informații și despre cât de avansată este sarcina. 

- tip stilou, test ultrasensibil care detectează și sarcina extra-uterină. Acesta poate sesiza o sarcină înainte de întârzierea ciclului menstrual. 

Eficiența acestor teste de sarcină se bazează pe utilizarea corectă, conform instrucțiunilor specifice, pe care este indicat să le citești integral înainte de utilizare. Testul trebuie să fie în termenul de valabilitate și rezultatul poate fi pozitiv sau negativ. De obicei rezultatul este afișat sub formă de linie, culoare, simbol sau semnul „+” sau „-”. Dacă rezultatul este pozitiv, indiferent de tipul de test folosit, esti sigur însărcinată. Dacă este negativ, pentru a fi sigură, poți repeta testul după câteva zile.

Testele pot fi în foarte rare situații fals-pozitive (în cazul utilizării anumitor medicamente sau în anumite afecțiuni) și mai des fals-negative, dacă nu ai respectat întocmai instrucțiunile de utilizare, ai făcut testul prea devreme, urina este prea diluată sau iei anumite medicamente. În cazul în care testul nu afișează un răspuns clar, consideră-l invalid și repetă-l.

Deci, poți apela cu încredere la oricare dintre aceste teste de sarcină, deoarece majoritatea au o precizie de peste 97%. Dacă ai un rezultat pozitiv este indicat să îți faci o programare la un ginecolog, pentru mai multe investigaiții.

Articole recomandate

Cum iti planifici o vacanta fara griji, pe cont propriu - la ce sa fii atenta Cum iti planifici o vacanta fara griji, pe cont propriu - la ce sa fii atenta
Indiferent ca vorbim despre cateva zile sau despre un sejur mai lung, vacanta este acea perioada pe care o astepti cu nerabdare, ca sa-ti incarci bateriile si sa te bucuri de aventuri interesante, de care sa-ti aduci aminte cu placere, peste timp. Un concediu reusit depinde, insa, de felul in care
Cum au aparut testele de sarcina si cum functioneaza acestea Cum au aparut testele de sarcina si cum functioneaza acestea
Încă din antichitate oamenii au dorit să știe dacă și când este o femeie însărcinată. Pentru a afla au folosit metode empirice, ce se bazau pe observații făcute de-a lungul timpului, pe care le putem numi originile actualelor teste de
Cum te poti vindeca prin echitatie Cum te poti vindeca prin echitatie
Pe 29 martie, pe platforma FutureLearn se lansează cursul prin care poți explora valoarea mentoratului și a schimbării în cadrul unui colectiv alături de Compton Cowboys, comunitatea unde oamenii se vindecă prin practicarea echitației și integrarea
Cel mai potrivit cadou pentru o femeie Cel mai potrivit cadou pentru o femeie
Atunci când vine vorba de alegerea unui cadou potrivit pentru femeia specială din viața noastră, indiferent că este vorba de iubită, soție, soră, mamă, prietenă, trebuie să ținem cont în primul rând de lucrurile pe care persoana
Cadourile: o cale eficienta de a mentine vie interactiunea umana Cadourile: o cale eficienta de a mentine vie interactiunea umana
O aniversare, un succes profesional ori o zi festiva sunt doar cateva dintre momentele cand poti darui un cadou frumos persoanelor dragi din viata ta. Insa oferirea cadourilor nu trebuie sa fie neaparat in stransa legatura cu un anumit eveniment, ci este un gest care poate fi facut oricand.