Cum sa traiesti fara frica: rolul cheie al psihoterapiei in anxietate
history_edu ele.ro calendar_month 05 Dec 2024, 11:48
În România, tulburările de anxietate se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai frecvente tulburări de sănătate mintală la copii și adolescenți, cu un procent de 19,23%, după tulburările de conduită (24,19) și tulburările de deficit de atenție și hiperactivitate (22,65%), potrivit UNICEF.
Nici adulții nu stau mai bine la acest capitol. Într-un raport anual prezentat de Asociația Americană de Psihiatrie se arată că adulții din SUA se simt mai anxioși de la an la an. În 2024, 43% dintre ei se declarau mai anxioși ca în anul precedent, în 2023, procentul era de 37%, iar în 2022 - de 32%.
Anxietatea este, cu siguranță, o problemă frecventă în societatea modernă. Din păcate, mulți oameni nu știu că anxietatea se tratează și că își pot îmbunătăți calitatea vieții. Psihoterapia este una dintre aceste soluții, cu eficiență dovedită.
Ce înseamnă „anxietate” și cum se manifestă
În fața unor pericole sau a unor surse de stres (un test, un deadline, un eșec), mintea noastră este cuprinsă de neliniște și îngrijorare. Aceasta este o reacție firească, datorită căreia luăm atitudine și ne protejăm în fața tuturor provocărilor.
Pentru a afla dacă este posibil să suferi de anxietate, poți face următorul test: analizează cu obiectivitate dacă îngrijorările tale și starea de neliniște continuă și după ce un pericol a trecut. Dacă răspunsul este afirmativ în majoritatea situațiilor cu care te-ai confruntat, poți solicita și opinia unui psiholog, care, cu siguranță, te va lămuri și îți va oferi sprijinul necesar.
Persoanele care suferă de anxietate manifestă simptome precum: bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, transpirație, frică excesivă de lucruri care, de fapt, nu prezintă un pericol real, senzație de iritabilitate și neliniște, probleme cu somnul, probleme de concentrare și de luare a deciziilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulburările de anxietate cresc riscul de depresie și de tulburări legate de consumul de substanțe, precum și riscul de gânduri și comportamente suicidare.
Sunt mai multe tipuri de tulburări de anxietate, printre care: tulburare de panică, tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială, fobii specifice și mutism selectiv. Oamenii pot manifesta mai multe tulburări de anxietate în același timp, iar simptomele debutează în timpul copilăriei sau adolescenței și continuă până la vârsta adultă. Statisticile arată că femeile sunt mai susceptibile decât bărbați de a dezvolta o tulburare de anxietate.
Cauzele declanșării anxietății pot fi variate, dar cei care au trecut printr-un abuz, prin pierderea unor persoane apropiate sau prin alte experiențe traumatizante au un risc mai mare să se confrunte cu stări de anxietate și depresie. Există tratament personalizat pentru anxietate, care este eficient și îmbunătățește cu mult calitatea vieții pacienților.
Psihoterapia – eficiență dovedită în anxietate
Psihoterapia îi ajută pe oameni să-și identifice emoțiile și să le gestioneze mai bine, să corecteze tiparele disfuncționale de gândire și să-și redobândească echilibrul. Și în ceea ce privește anxietatea, aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de tratament, în cazurile moderate și severe fiind recomandată în paralel cu administrarea de medicamente psihiatrice.
Potrivit My Denver Therapy, psihoterapia poate fi eficientă în până la 75% din cazuri, ajutându-i pe pacienți să gestioneze anxietatea. Majoritatea celor care suferă de anxietate pot observa o reducere semnificativă a simptomelor sau chiar o dispariție completă a acestora după doar câteva luni de terapie.
Psihoterapia oferă suport pentru înțelegerea mecanismelor care provoacă anxietate și vine cu soluții pentru dezvoltarea unor strategii sănătoase de răspuns. Potrivit specialiștilor de la Clinica Aida Ivan, una dintre cele mai utilizate tipuri de psihoterapie în abordarea anxietății este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta îi ajută pe pacienți să identifice gândurile automate și distorsionate care dau stări anxioase și să le înlocuiască printr-un mod de gândire benefic. De exemplu, persoanele care suferă de anxietate socială pot învăța să gestioneze teama de a fi judecați, iar cei cu simptome de anxietate generalizată pot dobândi abilități de a reduce preocupările excesive legate de viitor.
Psihoterapia mai aduce un beneficiu important, care este mai presus de orice tratament cu medicamente: tehnicile de relaxare în situațiile tensionate. Prin respirație controlată și exerciții de mindfulness, persoanele care trec prin stări de anxietate și depresie pot reduce răspunsul fiziologic la stres și pot dobândi autocontrol.
În clinica Aida Ivan, fiecare persoană găsește un mediu sigur și constructiv pentru a-și explora propriile traume sau experiențe ce stau la baza anxietății. Prin ședințe de psihoterapie, oamenii își îmbunătățesc capacitatea de a face față stresului, își recâștigă încrederea în propriile forțe și pot observa o reducere semnificativă a multor simptome de anxietate.
Pericolele pe care le poate provoca anxietatea netratată
Anxietatea netratată poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate, afectând calitatea vieții și relațiile. Pe termen lung, aceasta poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni mai grave. Anxietatea cronică este asociată cu hipertensiune arterială și cu un risc crescut de atac de cord, din cauza faptului că organismul rămâne constant într-o stare de alertă.
Și sistemul imunitar poate fi afectat de anxietate, crescând susceptibilitatea la boli. La unii pacienți cu anxietate cronică s-au consemnat și probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil.
Pe plan psihologic, anxietatea netratată poate duce la depresie, la izolare socială și la gânduri suicidare. Unele persoane pot dezvolta tulburări asociate, cum sunt abuzul de substanțe. Ignorarea simptomelor nu face decât să amplifice problema, astfel că este important să se caute ajutor specializat. Un tratament adecvat poate preveni aceste complicații și poate readuce echilibrul în viața persoanei afectate.