Skip to article

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Ce sunt de fapt legendele urbane?

Legendele urbane sunt povestiri ce aparțin folclorului contemporan, un tip de legendă asociată de multe ori unei superstiții și care, în ciuda faptului că nu de puține ori include elemente supranaturale sau doar neverosimile, aceste povești se prezintă în majoritatea cazurilor ca fiind de fapt povestiri adevărate, relatări ale unor întâmplări reale. În majoritatea cazurilor, la baza unei astfel de legende urbane sau povestiri stă o serie de întâmplări reale repovestire într-o manieră exagerată sau îmbogățite cu diferite evenimente fictive. De cele mai multe ori, astfel de povestiri sunt transmise prin viu grai, pe internet, pe anumite posturi radio sau de televiziune și au parte de o mare acceptabilitate.

Luând în calcul faptul că majoritatea poveștilor și legendelor urbane sunt transmise prin viu grai, este ușor de înțeles de ce majoritatea au o multitudine de variante, depinzând de narator.

Cele mai vechi legende urbane ale Bucureștiului

Printre cele mai vechi și în același timp longevive legende urbane ale Bucureștiului sunt cele ce vizează modul în care orașul București a fost întemeiat.

În mod evident, există foarte multe povești și legende urbane privind întemeierea orașului București, la fel cum există foarte multe teorii privind originea numelui său. Una dintre cele mai populare povești privind întemeierea Bucureștiului este cea care îl are ca personaj principal pe ciobanul numit Bucur, de la care se spune că ar veni și numele orașului. Se spune că Bucur ar fi fost de fapt un boier cu domenii vaste dar și un pastor din jurul malurilor Dâmboviței, acolo unde se crede că ar fi apărut satul București sau, potrivit anumitor legende, locul pe care exista satul București în momentul în care cetatea ar fi fost clădită. Mai mult decât atât, o altă legendă spune și faptul că ciobanul Bucur ar fi fost de fapt fiul lui Vlaicu-Vodă și că, pe limba latină, i s-ar fi spus Hilarius iar pe limba slavă i s-ar fi spus Bucur. Așadar, se crede că numele de Bucureși vine de la cuvântul bucurie.

Cu toate acestea, exista multe alte legende privind modul în care capitala ar fi fost întemeiată. O altă legendă afirmă faptul că Mircea cel Bătrân, după ce biruie turcii într-o luptă foarte grea, întemeiază orașul București de bucurie că a câștigat lupta cea grea. De asemenea, o altă legendă afirmă că numele orașului vine de fapt de la un neam de oameni pe nume Bukurli, neavând de fapt nicio legătură cu termenul bucurie.

Povestea străzilor din Centrul Vechi

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Printre cele mai cunoscute și populare povești ale Bucureștiului sunt poveștile ce vizează Centrul Vechi. După cum știm cu toții probabil, una dintre cele mai cunoscute zone din Centrul Vechi este strada Lipscani, cunoscută în trecut sub numele de Ulița Mare. Aceasta era artera ce făcea legătura între părincipalele drumuri comerciale ale României. Pe această stradă puteai găsi foarte mulți negustori care își înființau diferite magazine, prăvălii sau hanuri. De asemenea, tot pe Ulița Mare, străini precum greci, sârbi, bulgari sau evrei și-au înființat bazaruri de unde femeile românce puteau să achiziționeze cele mai frumoase podoabe.

Povestea acestori străzi spune faptul că numele străzilor din Centrul Vechi poartă astăzi numele meșteșugarilor ce puteau fi găsiți acolo. Așa se crede că a apărut strada Șelari ce nu de puține ori ar fi fost comparată cu Cartierul Roșu din Amsterdam datorită renumelui său controversat. Chiar pe această stradă se crede că a luat naștere legenda curtezanei Zaraza.

Strada Smârdan are de asemenea o poveste fascinanta. Această stradă ascunde un eveniment extrem de important din istoria țării noastre. Aici, în seara zilei de 23 ianuarie 1859, domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza este ales ca domn al Țării Românești.

Mai mult decât atât, și Strada Covaci este recunoscută pentru bișnițarii care vindeau pe sub mână produse precum țigări de marcă sau ciocolată străină.

Povestea Zarazei

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

După cum am menționat anterior, strada Șelari, unde se găseau diferitele obiecte de harnașament, este locul în care se crede că ar fi luat naștere legenda cele mai faimoase curtezane din acele vremuri, Zaraza și a celebrului cântăreț Cristian Vasile.

Povestea Zarazei este de fapt povestea unei mari iubiri între unul dintre cei mai faimoși cântăreți ai Bucureștiului intebelic și cea mai frumoasă țigancă din Micul Paris. Este de altfel o poveste ce încă poate fi regăsită în numeroasele romanțe ce sunt încă cântate în localurile cu aer nostalgic ale Bucureștiului.

Cu toate acestea, cunoscătorii legendei sunt împărțiti în doua tabere: pe de-o parte, există persoane care spun că povestea Zarazei este nimic mai mult decât ficțiune și pe de altă parte există persoane care cred că Zaraza este un persoanj bazat pe o persoană reală din Micul Paris.

Se spune despre Zaraza faptul că era o femeie foarte frumoasă , cu buze senzuale, păr lung și brunet, uns mereu din plin cu ulei de nuci. Zaraza era considerată una dintre curtezanele de lux ale Micului Paris fiind văzută doar în preajma celor mai sofisticați și bogați boieri ai vremii.

Poveștile spun că fiecare apariție a ei era una memorabilă. Purta de multe ori o rochie verde praz, cercei baroc și pantofi înalți împodobiți cu ștrasuri. Stilul ei facea ca fiecare apariție să nu treacă neobservată.

Se spune că Zaraza era o femeie ce își alegea întotdeauna bărbații ce o curtau după averea pe care o aveau. Cu toate acestea, situația s-a schimbat în momentul în care l-a cunoscut pe Cristian Vasile pentru că cei doi s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. Din momentul în care cei doi s-au întâlnit, Zaraza a rămas fidelă artistului ce era un cântăreț de mare succes în localul numit Vulpea Roșie.

După doi ani de iubire fără seamăn, într-o seară de octombrie din 1946, Zaraza este ucisă în plină stradă, pe malul Dâmboviţei, de o persoană plătită de Zavaidoc, rivalul lui Cristian Vasile.

Potrivit legendelor vremii, durerea lui Cristian Vasile a fost atât de mare încât în scurt timp a înnebunit și apoi a dispărut pentru totdeauna.

Povești și legende despre Hanu’ lui Manuc

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Povestea Hanului lui Manuc a început în 1806 când Manuc Bei, odată ajuns în București, a început clădirea uneia dintre cele mai faimoase construcții ale vremii. Hanu’ lui Manuc s-a diferențiat de alte localuri similare datorită arhitecturii sale deosebite. Încă de la început, Manuc Bei a dat ordin ca hanul său să nu semene în niciun fel cu alte hanuri ale vremii ce aveau o arhitectură standard de fortăreață.

Cum și-a căpătat Hanu’ lui Manuc faima la acea vreme? Prin ospitalitatea sa, lucru menționat chiar în contractele de vânzare printr-o clauză ușor atipică la vremea aceea: "Se îndatorează dumnealui a se purta cu toată ceruta complezență, atât către pasageri, cât și ceilalți chiriași anuali ai hanului, dând fiecăruia onoarea ce merită, ca prin acest mijloc să nu se smintească reputația hanului."

În anul 1862, Hanu’ lui Manuc a primit numele Marele Hotel Dacia. Se spune că aici s-au organizat evenimente mondene de mare amploare, petreceri private decadente, baluri mascate, spectacole de teatru sau iluzionism, spectacole cu orchestră.

De asemenea, o altă poveste vorbește despre faptul că, în timpul perioadei comuniste, Nicolae Ceaușescu a intenționat să dărâme Hanu’ lui Manuc cu scopul de a mări Piața Unirii. Se spune că, pentru a-l convinge să nu facă acest pas, consilierul său i-a spus că Hanu lui Manuc este de fapt locul în care comuniștii se adună pentru a conspira. Ceaușescu, nu doar că nu a dărâmat Hanu’ lui Manuc dar, mai mult decât atât, a ordonat pe loc restaurarea completă a hanului.

Legenda lui Dracula în Centrul Vechi

O legendă foarte cunoscută este și cea a Zidului lui Dracula din beciul Curții Vechi. Se spune că în Centrul Istoric al Bucureștiului, fostul domnitor Vlad Țepeș bântuie și în prezent Curtea Veche, o cetate construită în anul 1458.

În locul în care se află în prezent Curtea Sticlarilor, au fost identificate urme ale cazanelor lui Vlad Țepeș, domnitorul cunoscut mai ales sub numele de Dracula. Acolo se spune că ar fi fost topitoria fostului domnitor.

Legenda “La Iordache”

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Strada Covaci era recunoscută pentru bişniţarii care vindeau pe sub mână „Kent“ şi „Toblerone“. Însă tot aici era şi celebrul restaurant „La Iordache“. Localul a devenit renumit după ce, de aici, s-a dus vestea popularilor mititei.

Povestea spune că într-una dintre nenumăratele nopți din Micul Paris interbelic, cârciumarul ar fi rămas fără ingredientele necesare pentru prepararea faimoșilor cârnați pe care îi servea în localul său. Se spune că Nicolae Orășanu, faimos poet român la vremea aceea, i-ar fi cerut cârciumarului să îi servească amestecul de carne tocata și mirodenii direct pe grătar. Se spune că, după ce poetul ar fi gustat din prepraratul-experiment, l-ar fi numit în glumă “mititel”. Numele ar fi rămas până în ziua de astăzi, fiind atribuit preparatelor din carne tocată gătite pe grătar.

Bucureștiul a fost și este în continuare un oraș fascinant iar poveștile și legendele sale nu ar trebui uitate niciodată pentru că reprezintă o parte importantă a istoriei Micului Paris. Perioada interbelică a rămas în istoria Bucureștiului ca fiind adevăra vârstă de aur a orașului, o perioadă reflectată în pagini de jurnal, în fotografii, picturi, filme și povești fascinante ce merită repovestite cu fiecare ocazie.

Surse foto: bypooyie.tumblr.com / romaniasfriends.com / a-god-rebuilt.obsidianportal.com / carulcuboi.wordpress.com


Articole recomandate

Ce spun ochii si fata despre tine. Tie ce ti se potriveste? Ce spun ochii si fata despre tine. Tie ce ti se potriveste?
Ce spun ochii si fata despre tine? Priveste-te in oglinda si analizeaza-ti trasaturile. Cum ai fruntea? Lata, plata? Dar ochii? Mari, mici, apropiati, departati? Iata ce dezvaluie despre personalitatea ta, trasaturile fetei. Tie ce ti se potriveste? Fruntea Rotunda: dezvaluie o persoana creativa,
Ce defecte si calitati ai in functie de data nasterii Ce defecte si calitati ai in functie de data nasterii
Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel incat
Castraveti murati. Cele mai bune retete de castraveti murati in otet sau in saramura Castraveti murati. Cele mai bune retete de castraveti murati in otet sau in saramura
Castravetii in sine sunt legume benefice sanatatii. Dar si despre gustosii castraveti murati se poate spune ca au efecte benefice asupra sanatatii. Castraveti murati – Beneficii Coaja de castraveti murati contine o enzima care ajuta la digerarea si asimilarea proteinelor. Castravetii murati
Joker: 5 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre acest film controversat Joker: 5 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre acest film controversat
Filmul Joker este unul dintre cele mai vizionate in acest moment. Aceasta pelicula a fost primita cu mare entuziasm de catre public, iar criticii de film au avut numeroase pareri despre aceasta. Unii spun ca este o capodobera, altii ca este un film prea agresiv, extrem de controversat.  Cu
Ce numar vezi in imagine? Afla ce probleme de vedere ai Ce numar vezi in imagine? Afla ce probleme de vedere ai
Recent, o imagine a devenit virală pe rețelele de socializare și te poate ajuta sa descoperi daca ai o problemă de vedere.   Este o imagine care aparent pare ca este formata doar din puncte negre si albe, insa ea ascunde un numar scris si il poti observa in functie de
Link-uri recomandate:designer interior onlinedesigner interior bucurestinikydecor.romobilier living preturiclassic interior design
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda