Skip to article

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Povestile necunoscute ale Bucurestiului
Ce sunt de fapt legendele urbane?

Legendele urbane sunt povestiri ce aparțin folclorului contemporan, un tip de legendă asociată de multe ori unei superstiții și care, în ciuda faptului că nu de puține ori include elemente supranaturale sau doar neverosimile, aceste povești se prezintă în majoritatea cazurilor ca fiind de fapt povestiri adevărate, relatări ale unor întâmplări reale. În majoritatea cazurilor, la baza unei astfel de legende urbane sau povestiri stă o serie de întâmplări reale repovestire într-o manieră exagerată sau îmbogățite cu diferite evenimente fictive. De cele mai multe ori, astfel de povestiri sunt transmise prin viu grai, pe internet, pe anumite posturi radio sau de televiziune și au parte de o mare acceptabilitate.

Luând în calcul faptul că majoritatea poveștilor și legendelor urbane sunt transmise prin viu grai, este ușor de înțeles de ce majoritatea au o multitudine de variante, depinzând de narator.

Cele mai vechi legende urbane ale Bucureștiului

Printre cele mai vechi și în același timp longevive legende urbane ale Bucureștiului sunt cele ce vizează modul în care orașul București a fost întemeiat.

În mod evident, există foarte multe povești și legende urbane privind întemeierea orașului București, la fel cum există foarte multe teorii privind originea numelui său. Una dintre cele mai populare povești privind întemeierea Bucureștiului este cea care îl are ca personaj principal pe ciobanul numit Bucur, de la care se spune că ar veni și numele orașului. Se spune că Bucur ar fi fost de fapt un boier cu domenii vaste dar și un pastor din jurul malurilor Dâmboviței, acolo unde se crede că ar fi apărut satul București sau, potrivit anumitor legende, locul pe care exista satul București în momentul în care cetatea ar fi fost clădită. Mai mult decât atât, o altă legendă spune și faptul că ciobanul Bucur ar fi fost de fapt fiul lui Vlaicu-Vodă și că, pe limba latină, i s-ar fi spus Hilarius iar pe limba slavă i s-ar fi spus Bucur. Așadar, se crede că numele de Bucureși vine de la cuvântul bucurie.

Cu toate acestea, exista multe alte legende privind modul în care capitala ar fi fost întemeiată. O altă legendă afirmă faptul că Mircea cel Bătrân, după ce biruie turcii într-o luptă foarte grea, întemeiază orașul București de bucurie că a câștigat lupta cea grea. De asemenea, o altă legendă afirmă că numele orașului vine de fapt de la un neam de oameni pe nume Bukurli, neavând de fapt nicio legătură cu termenul bucurie.

Povestea străzilor din Centrul Vechi

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Printre cele mai cunoscute și populare povești ale Bucureștiului sunt poveștile ce vizează Centrul Vechi. După cum știm cu toții probabil, una dintre cele mai cunoscute zone din Centrul Vechi este strada Lipscani, cunoscută în trecut sub numele de Ulița Mare. Aceasta era artera ce făcea legătura între părincipalele drumuri comerciale ale României. Pe această stradă puteai găsi foarte mulți negustori care își înființau diferite magazine, prăvălii sau hanuri. De asemenea, tot pe Ulița Mare, străini precum greci, sârbi, bulgari sau evrei și-au înființat bazaruri de unde femeile românce puteau să achiziționeze cele mai frumoase podoabe.

Povestea acestori străzi spune faptul că numele străzilor din Centrul Vechi poartă astăzi numele meșteșugarilor ce puteau fi găsiți acolo. Așa se crede că a apărut strada Șelari ce nu de puține ori ar fi fost comparată cu Cartierul Roșu din Amsterdam datorită renumelui său controversat. Chiar pe această stradă se crede că a luat naștere legenda curtezanei Zaraza.

Strada Smârdan are de asemenea o poveste fascinanta. Această stradă ascunde un eveniment extrem de important din istoria țării noastre. Aici, în seara zilei de 23 ianuarie 1859, domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza este ales ca domn al Țării Românești.

Mai mult decât atât, și Strada Covaci este recunoscută pentru bișnițarii care vindeau pe sub mână produse precum țigări de marcă sau ciocolată străină.

Povestea Zarazei

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

După cum am menționat anterior, strada Șelari, unde se găseau diferitele obiecte de harnașament, este locul în care se crede că ar fi luat naștere legenda cele mai faimoase curtezane din acele vremuri, Zaraza și a celebrului cântăreț Cristian Vasile.

Povestea Zarazei este de fapt povestea unei mari iubiri între unul dintre cei mai faimoși cântăreți ai Bucureștiului intebelic și cea mai frumoasă țigancă din Micul Paris. Este de altfel o poveste ce încă poate fi regăsită în numeroasele romanțe ce sunt încă cântate în localurile cu aer nostalgic ale Bucureștiului.

Cu toate acestea, cunoscătorii legendei sunt împărțiti în doua tabere: pe de-o parte, există persoane care spun că povestea Zarazei este nimic mai mult decât ficțiune și pe de altă parte există persoane care cred că Zaraza este un persoanj bazat pe o persoană reală din Micul Paris.

Se spune despre Zaraza faptul că era o femeie foarte frumoasă , cu buze senzuale, păr lung și brunet, uns mereu din plin cu ulei de nuci. Zaraza era considerată una dintre curtezanele de lux ale Micului Paris fiind văzută doar în preajma celor mai sofisticați și bogați boieri ai vremii.

Poveștile spun că fiecare apariție a ei era una memorabilă. Purta de multe ori o rochie verde praz, cercei baroc și pantofi înalți împodobiți cu ștrasuri. Stilul ei facea ca fiecare apariție să nu treacă neobservată.

Se spune că Zaraza era o femeie ce își alegea întotdeauna bărbații ce o curtau după averea pe care o aveau. Cu toate acestea, situația s-a schimbat în momentul în care l-a cunoscut pe Cristian Vasile pentru că cei doi s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. Din momentul în care cei doi s-au întâlnit, Zaraza a rămas fidelă artistului ce era un cântăreț de mare succes în localul numit Vulpea Roșie.

După doi ani de iubire fără seamăn, într-o seară de octombrie din 1946, Zaraza este ucisă în plină stradă, pe malul Dâmboviţei, de o persoană plătită de Zavaidoc, rivalul lui Cristian Vasile.

Potrivit legendelor vremii, durerea lui Cristian Vasile a fost atât de mare încât în scurt timp a înnebunit și apoi a dispărut pentru totdeauna.

Povești și legende despre Hanu’ lui Manuc

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Povestea Hanului lui Manuc a început în 1806 când Manuc Bei, odată ajuns în București, a început clădirea uneia dintre cele mai faimoase construcții ale vremii. Hanu’ lui Manuc s-a diferențiat de alte localuri similare datorită arhitecturii sale deosebite. Încă de la început, Manuc Bei a dat ordin ca hanul său să nu semene în niciun fel cu alte hanuri ale vremii ce aveau o arhitectură standard de fortăreață.

Cum și-a căpătat Hanu’ lui Manuc faima la acea vreme? Prin ospitalitatea sa, lucru menționat chiar în contractele de vânzare printr-o clauză ușor atipică la vremea aceea: "Se îndatorează dumnealui a se purta cu toată ceruta complezență, atât către pasageri, cât și ceilalți chiriași anuali ai hanului, dând fiecăruia onoarea ce merită, ca prin acest mijloc să nu se smintească reputația hanului."

În anul 1862, Hanu’ lui Manuc a primit numele Marele Hotel Dacia. Se spune că aici s-au organizat evenimente mondene de mare amploare, petreceri private decadente, baluri mascate, spectacole de teatru sau iluzionism, spectacole cu orchestră.

De asemenea, o altă poveste vorbește despre faptul că, în timpul perioadei comuniste, Nicolae Ceaușescu a intenționat să dărâme Hanu’ lui Manuc cu scopul de a mări Piața Unirii. Se spune că, pentru a-l convinge să nu facă acest pas, consilierul său i-a spus că Hanu lui Manuc este de fapt locul în care comuniștii se adună pentru a conspira. Ceaușescu, nu doar că nu a dărâmat Hanu’ lui Manuc dar, mai mult decât atât, a ordonat pe loc restaurarea completă a hanului.

Legenda lui Dracula în Centrul Vechi

O legendă foarte cunoscută este și cea a Zidului lui Dracula din beciul Curții Vechi. Se spune că în Centrul Istoric al Bucureștiului, fostul domnitor Vlad Țepeș bântuie și în prezent Curtea Veche, o cetate construită în anul 1458.

În locul în care se află în prezent Curtea Sticlarilor, au fost identificate urme ale cazanelor lui Vlad Țepeș, domnitorul cunoscut mai ales sub numele de Dracula. Acolo se spune că ar fi fost topitoria fostului domnitor.

Legenda “La Iordache”

Povestile necunoscute ale Bucurestiului

Strada Covaci era recunoscută pentru bişniţarii care vindeau pe sub mână „Kent“ şi „Toblerone“. Însă tot aici era şi celebrul restaurant „La Iordache“. Localul a devenit renumit după ce, de aici, s-a dus vestea popularilor mititei.

Povestea spune că într-una dintre nenumăratele nopți din Micul Paris interbelic, cârciumarul ar fi rămas fără ingredientele necesare pentru prepararea faimoșilor cârnați pe care îi servea în localul său. Se spune că Nicolae Orășanu, faimos poet român la vremea aceea, i-ar fi cerut cârciumarului să îi servească amestecul de carne tocata și mirodenii direct pe grătar. Se spune că, după ce poetul ar fi gustat din prepraratul-experiment, l-ar fi numit în glumă “mititel”. Numele ar fi rămas până în ziua de astăzi, fiind atribuit preparatelor din carne tocată gătite pe grătar.

Bucureștiul a fost și este în continuare un oraș fascinant iar poveștile și legendele sale nu ar trebui uitate niciodată pentru că reprezintă o parte importantă a istoriei Micului Paris. Perioada interbelică a rămas în istoria Bucureștiului ca fiind adevăra vârstă de aur a orașului, o perioadă reflectată în pagini de jurnal, în fotografii, picturi, filme și povești fascinante ce merită repovestite cu fiecare ocazie.

Surse foto: bypooyie.tumblr.com / romaniasfriends.com / a-god-rebuilt.obsidianportal.com / carulcuboi.wordpress.com

Articole recomandate

7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa 7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa
Distantarea sociala recomandata de autoritati are si partea ei buna. Avem timp pentru tot felul de lucruri care inainte erau amanate. In loc de 30 de minute petrecute in trafic, avem 30 de minute ca sa facem ceva pentru noi, de exemplu. Fie ca este un curs de dezvoltare personala, urmarirea unui
Clujul va avea metrou Clujul va avea metrou
Cluj-Napoca va fi al doilea oraş din Romania care va avea metrou, dupa Bucuresti. Punerea metroului pe  harta Cluj  ar urma sa coste un miliard de euro, potrivit anunturilor oficiale. Traseul liniei de metrou ar urma sa acopere o  distanta  de 16 kilometri, intre Floresti
Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport in comun din  Bucuresti  si zeci de mii de calatori il folosesc zilnic, pe toate magistralele. Pentru a te descurca mai usor la metroul Bucuresti, ai acum la dispozitie o aplicatie care, dincolo de traseele cele mai potrivite pentru o
Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai