Skip to article

Reteta Mucenici. Cum sa faci mucenici moldovenesti si mucenici fierti

Reteta Mucenici. Cum sa faci mucenici moldovenesti si mucenici fierti
Reteta Mucenici. In fiecare an, de 9 martie, se praznuieste Sfintii 40 de Mucenici din Sebastia. Sarbatoarea crestina se suprapune cu inceputul anului agricol traditional, de dinaintea crestinarii, si a generat o sarbatoare atat in Romania, cat si in Republica Moldova: Mucenicii sau Macinicii.

Se spune ca in aceasta zi e deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci, numiti sfintisori, mucenici sau bradosi. In Moldova, mucenicii au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si cu nuca si dati la cuptor. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii au aceeasi forma, insa sunt din aluat de faina, sunt mai mici si se fierb in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In plus, in Muntenia, pe langa mucenici se mai face “Uitata pentru morti”, un mucenic mare, dar orb, pe care copiii il joaca in jurul focului. Acest mucenic este dedicat celor morti care pe tot parcursul anului au fost uitati. 

Reteta Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mod de preparare Mucenici moldovenesti

Intr-un castronel pregatim maiaua: in 100 ml apa calduta, adaugam lingura de zahar si cubul de drojdie, amestecam usor cu o furculita pana se dizolva zaharul si drojdia se imprastie in apa, adaugam doua linguri de faina si lasam la cald 10-15 minute sa creasca maiaua. Intr-un vas mai mare se toarna restul de faina, se face o adancitura cu mana in mijlocul fainii, iar pe margine (intr-un colt) adaugam un praf de sare, sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia.

In adancitura turnam uleiul, restul de apa si maiaua crescuta. Cu mana incepem sa acoperim cu faina si in acelasi timp sa framantam aluatul pana se dezlipeste de mana. Aluatul trebuie sa fie usor moale, la nevoie adaugam putina apa calda in timp ce framantam, iar dupa ce am framantat adunam aluatul in forma de bila. Acoperim vasul cu aluat cu un prosop curat si il tinem la loc caldut, ferit de curenti pentru cca 30-40 de minute.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articole recomandate

Cum sa pleci linistita in vacanta Cum sa pleci linistita in vacanta
Daca in sfarsit ti-ai rezervat un bilet de avion si pleci macar intr-un city break, ia-ti toate masurile de precautie, astfel incat sa nu mai ai nicio grija odata ajunsa la destinatie. Organizeaza-te macar cu cateva zile inainte, asigura-te ca troller-ul e functional, ca nu are nicio roata slabita,
Obieciuri daunatoare care-ti vor reduce sansele sa castigi la pacanele online Obieciuri daunatoare care-ti vor reduce sansele sa castigi la pacanele online
Sloturile fac cazinourilor tone de bani. În unele locuri, sloturile câștigă mai mulți bani pentru cazinouri decât toate celelalte activități de jocuri de noroc le fac combinate. Cu toate acestea, jucătorii merg în continuare la jocurile de sloturi.
Rolul tehnologiei in industria de casino, sloturi si jocuri online Rolul tehnologiei in industria de casino, sloturi si jocuri online
În ultimele decenii, tehnologia are un rol din ce în ce mai mare în toate formele de industrie, inclusiv pe piața jocurilor de noroc online. Capacitatea de a asigura prezența online în întreaga lume a revoluționat industria pariurilor . Astăzi, pariorii
Anvelope de iarna. Comanda anvelope online de pe Velopa.ro, pentru siguranta ta Anvelope de iarna. Comanda anvelope online de pe Velopa.ro, pentru siguranta ta
Iarna si-a intrat deja in drepturi. Pentru a circula in siguranta in conditii de iarna trebuie sa-ti echipezi masina cu anvelope de iarna. Daca nu ai inca un set de anvelope de iarna , sau daca cele pe care le ai s-au uzat, este important sa-ti achizitionezi un set de anvelope de iarna. Traim insa
Cum sa te rasfeti mai mult de sarbatori si sa te simti ca o diva Cum sa te rasfeti mai mult de sarbatori si sa te simti ca o diva
Ultima luna a anului este o etapa a bilantului, una in care totul se schimba „de maine”, de luni iti propui sa incepi acea dieta pe care ai tot amanat-o sau, mai bine, dupa sarbatori. E o perioada in care au loc introspectii, in care te gandesti cum a fost anul tau, ce ai facut bine, ce