Skip to article

Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii

Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi întotdeauna mai ieftină față de una nouă.

Totuși, de cele mai multe ori, achiziția unei mașini de ocazie rulate aduce incertitudine cu privire la istoricul auto. Înainte de achiziția mașinii, este important de aflat absolut toate informațiile necesare luării unei decizii finale, pentru că nimeni nu-și dorește achiziția unei mașini care nu e tocmai în condiții excelente.  

Din fericire însă, există o modalitate ușoară de a verifica istoricul mașinii înainte de achiziție, prin intermediul unui raport vin, raport ce vă oferă informații pe care poate nici un mecanic nu vi le-ar putea spune în urma unei inspecții asupra mașinii.

Ce este numărul VIN, unde îl găsești și de ce este important?

VIN este numărul de identificare a vehiculului și reprezintă un cod unic atribuit fiecărui autovehicul atunci când este fabricat. Este alcătuit dintr-un șir din 17 cifre care enumeră specificațiile complete despre vehicul: codul de identificare mondială a producătorului, un descriptor ce oferă caracteristici generale despre autovehicul, dar și numărul de serie ce conține anul fabricației sau anul modelului. Acest cod stochează o gamă largă de informații, cum ar fi modelul, anul de fabricație și unitatea, numărul de serie, tipul de motor, dotări, accidente și furturi, revizii tehnice. 

Numărul de identificare a vehiculului funcționează ca o amprentă digitală a motorului. În funcție de modelul mașinii, seria de șasiu se găsește în partea din stânga bordului, vizibilă prin parbriz dar și sub capotă, pe centrul peretelui despărțitor dintre motor și habitaclu, sub ansamblul de ștergătoare, în habitaclu sub scaunul pasagerului, în portbagaj, în partea laterală sau pe oala amortizorului.

În cazul în care vânzătorul mașinii îți pune la dispoziție pentru verificarea autenticității vehiculului, certificatul de înregistrare (talonul) al mașinii, seria de șasiu o poți găsi la poziția E.

Un raport istoric autoturism cu ajutorul aplicației Automoli este important deoarece îți va oferi informații prețioase cu privirea la starea mașinii, precum informații generale despre autovehicul, kilometrajul real înregistrat, tranzacții de proprietate, istoricul unor daune și evaluarea lor, precum și piesele folosite pentru reparații, starea vehiculului, fotografii de arhivă, dar și dacă mașina se află într-o bază de date cu vehicule furate.

Ce ar trebui să verifici în raportul VIN al unei mașini pentru evitarea riscurilor achiziției unei mașini de ocazie cu probleme?

În primul rând într-un raport VIN ar trebui verificată starea autoturismului – dacă acesta este declarat ca fiind furat sau nu. Nimeni nu vrea să achiziționeze o mașină furată, pentru că acest lucru aduce după sine o serie de probleme.

Numărul anterior de proprietari este de asemenea important de observat. Dacă mașina a avut mai mulți proprietari într-un timp scurt, poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu aceasta, cel mai probabil aceasta are probleme mecanice costisitoare. 

Fotografiile care sunt găsite în raport oferă posibilitatea analizării stării exterioare și interioare într-un mod amănunțit. De cele mai multe ori, un ochi atent poate observa anumite probleme care poate că nu sunt raportate. 

Verificarea VIN oferă un istoric de accidente și reparații. În acest caz trebuie să te asiguri că s-au folosit piese corespunzătoare pentru reparațiile efectuate, pentru că în mod contrar, mașina nu va funcționa într-un mod corect și poate cauza probleme în viitor.

Întrucât cumpărarea unei mașini este o investiție pe termen lung, este înțelept să afli dacă aceasta este în condiții perfecte de funcționare sau are anumite probleme, înainte de a finaliza tranzacția.

Foto: unsplash

Articole recomandate

Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet? Cadoul de Craciun pentru nasi: scump, extravagant sau de suflet?
Au fost alături de voi în clipa în care ați devenit o familie, sunt cei mai buni prieteni și acum le spuneți simplu: nașii. De regulă, Sărbătorile de Iarnă sunt un bun prilej de o petrecere la nași acasă, așa că nu te
Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii Riscurile cumpararii unui autoturism de ocazie. Le poti reduce printr-un raport VIN cu istoricul masinii
Atunci când dorești să achiziționezi o mașină de ocazie, este mai avantajoasă alegerea unei mașini rulate, comparativ cu achiziția unei mașini noi. Beneficiul major îl reprezintă prețul, deoarece o mașină second hand va fi
999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale 999cadouri.ro - Cadouri de lux pentru ocazii speciale
Cadourile sunt modul prin care ne aratam fericirea pentru realizarile altei persoane, aprecierea, iubirea si gratitudinea ca fac parte din viata noastra. Exista numeroase aniversari de-a lungul anilor pe care le sarbatorim cu cei dragi, insa unele ocazii se fac mai remarcate. Daca persoana iubita
Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea! Descopera cele 6 moduri in care inotul iti imbunatateste sanatatea!
Pe lângă distracție, înotul este un excelent exercițiu aerob care poate reduce riscul unor boli cronice precum tensiune arterială crescută și diabetul! Abonamentele la înot și cursurile de înot pentru adulți și copii sunt o alegere
Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor Pungi sterilizare Pupinel pentru siguranta instrumentelor
Pungile de sterilizare autosigilante sunt create pentru depozitarea în siguranță a materialelor pentru sterilizare uscată, cu abur, eliminare sau incinerare. Sunt disponibile opțional ca pungi standard, care trebuie să fie legate sau sigilate cu bandă