Skip to article

Saptamana Patimilor - Traditii si obiceiuri inainte de Paste

Saptamana Patimilor - Traditii si obiceiuri inainte de Paste Saptamana Patimilor - Traditii si obiceiuri inainte de Paste
Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor este ultima inaintea sarbatorii Pastelui si incepe dupa Duminica Floriilor.

Acestea sunt ultimele zile din Postul Pastelui, iar crestinii retraiesc tensiunea clipelor de la sfarsitul vietii Mantuitorului Iisus Hristos. Fiecare zi din aceasta saptamana are o semnificatie aparte in desfasurarea evenimentelor premergatoare Invierii Domnului.

Primele trei zile se numesc mari si sfinte. A patra zi, joi, marcheaza cea din urma Cina a Domnului cu ucenicii Sai, Cina cea de Taina, si tradarea lui Iuda.

A cincea zi, vineri, numita si "Pastile Crucii" sau Vinerea Mare, este cu adevarat inceputul Pastelui, iar sambata este ziua in care tristetea este transformata in bucurie prin omorarea mortii.

Se spune ca, daca vrem sa simtim bucuria pascala in aceasta ultima saptamana din Postul Pastelui, trebuie sa ne pregatim atat sufletul, cat si trupul, prin post si prin spovedanie.

Traditii si obiceiuri crestinesti care se pastreaza in Saptamana Mare

Potrivit credintei, Postul Negru este tinut pentru a ne feri de boli. Se spune ca Postul Negru te ajuta sa fii sanatos si te va feri de necazuri si nevoi tot anul.

Tot de Saptamana Patimilor mai sunt legate cateva obiceiuri respectate de toti crestinii, indiferent de locul din care sunt: pastrarea linistii, a tristetii generale, se fac focuri rituale, se respecta cu strictete postul, nu se fac lucruri importante in gospodarie, se face curatenie in casa si curti, nu se munceste la camp, se fac sau se cumpara haine noi pentru sarbatoare, se taie vitele si pasarile pentru sarbatori, tocmirea lautarilor pentru hora satului, impartasirea la biserica, iertarea reciproca intre oameni.

In Joia Mare, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si impartaseasca

Ouale se vopsesc tot in Joia Mare, iar in Sambata Mare se coc pasca si cozonacul, care vor fi duse la biserica in Noaptea de Inviere pentru a fi sfintite.

Tot pana in Joia Mare, oamenii trebuie sa termine toate treburile.

In Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfanta Liturghie, se tine post negru si nu lucreaza nimeni.

Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tanguirii lui Hristos, care se afla acum in mormant. La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi toti credinciosii.

Sambata Mare este ultima zi de pregatire de Paste, cand gospodinele prepara cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Paste. Tot in Sambata Mare se sacrifica si mieii. Inainte de miezul noptii, credinciosii pornesc spre Biserica pentru slujba de Inviere si pentru a primi lumina.

Cele mai multe superstitii sunt legate de Joia Mare

Nu este bine sa dormi in Joia Mare, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg;

Daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul;

Mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii;

In credinta populara, aceasta zi este termenul final cand femeile trebuie sa termine de tors canepa.

Una dintre superstitiile din Saptamana Patimilor spune ca nu e bine ca in aceasta perioada sa fie consumat otet. Tot in privinta alimentatiei, in Joia Mare sunt excluse din meniu urzicile pentru ca infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Articole recomandate

Postul Pastelui: Ce alimente nu trebuie sa-ti lipseasca din meniul zilnic Postul Pastelui: Ce alimente nu trebuie sa-ti lipseasca din meniul zilnic
De astazi incepe Postul Pastelui, cel mai mare post de peste an, dar si cel mai aspru. Aceasta perioada va tine pana pe 19 aprilie, urmand ca pe 20 aprilie sa sarbatorim Invierea Domnului. Timp de sapte saptamani, cat dureaza, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar si
Cum va fi vremea de Florii si de Paste. Vezi prognoza meteo! Cum va fi vremea de Florii si de Paste. Vezi prognoza meteo!
Vremea va fi schimbatoare in urmatoarele doua saptamani, iar pentru zilele de Florii si de Paste se estimeaza temperaturi cu maxime de 20 de grade Celsius, normale pentru aceasta perioada.Meteorologii spun ca anul acesta de Paste e posibil ca temperaturile sa fie ca cele din ziua de Florii, cum