Tentatia utilizarii excesive a tehnologiei: cum sa deprinzi obiceiuri sanatoase in familie

Tentatia utilizarii excesive a tehnologiei: cum sa deprinzi obiceiuri sanatoase in familie
  calendar_month     photo_cameraShutterstock.com    
Intr-o era in care dispozitivele digitale sunt parte integranta a vietii noastre si ne acapareaza tot mai mult timpul liber, devine esential sa dezvoltam o abordare echilibrata si mai atenta a utilizarii tehnologiei.

Iata cateva strategii pe care le poti lua in considerare pentru a interactiona cu tehnologia in mod responsabil, in viata de zi cu zi.

Fii un ghid in domeniul tehnologiei

Parintii se trezesc, uneori, intr-o lupta deschisa cu preadolescentii lor pasionati de tech, atunci cand incearca sa impuna limite in utilizarea tehnologiei.

Totusi, este important sa o faci pentru a favoriza dezvoltarea echilibrata a copiilor. Provocarea este mare, dar la fel este si recompensa. Daca ai tai copii pot deveni adulti care folosesc tehnologia ca pe un instrument si nu devin dependenti de ea, vor fi mai pregatiti pentru viata.

Asadar, cu exceptia cazului in care copilul tau are nevoie de limite sau de reguli foarte stricte, incearca sa te pozitionezi mai degraba ca un ghid pentru el, decat ca personajul negativ, care le interzice sa se uite la TV sau sa se joace pe consola.

Stabileste momente si activitati fara telefon

Desemneaza activitati phone free in familie, cum ar fi momentele cand luati masa ori atunci cand organizati iesiri in weekend. Existenta unor limite explicite in astfel de momente va ajuta la promovarea unor conexiuni mai semnificative.

Astfel, limitele in ceea ce priveste tehnologia pot contribui la promovarea unor relatii mai sanatoase, prin reducerea distragerilor si permiterea unor interactiuni mai semnificative cu ceilalti.

Cina in familie este unul dintre cele mai importante momente pentru construirea relatiilor. Asadar, vei dori sa renuntati cu totii la tehnologie, in cadrul cinei, in favoarea unei discutii constructive.

Deseori, tehnologia este un mijloc de divertisment, dar si acesta trebuie sa se incadreze intr-o viata echilibrata. Cum orice lucru in exces iti poate face rau, aminteste-ti principiul de baza: daca tehnologia dauneaza vietii de familie, ea trebuie sa se diminueze.

Asadar, din cand in cand, in locul unui gadget nou, opteaza, de exemplu, pentru un hanorac pentru activitati outdoor sau un trening pentru copii si porniti cu totii intr-o aventura prin natura.

Discuta despre cybersecurity cu membrii familiei

In familie, ramaneti permanent angajati in discutii despre cybersecurity. Pe masura ce apar probleme morale, etice sau de siguranta legate de tehnologie, foloseste-le ca oportunitati de a discuta despre modalitatile de a evita potentialele capcane ce pandesc in mediul online.

Creeaza un mediu de comunicare deschisa, in care fiecare membru al familiei sa se simta confortabil discutand despre experientele sale in online si despre orice preocupari pe care le poate avea. Dincolo de simpla predare a conceptelor, le poti permite copiilor si adolescentilor sa participe activ la siguranta lor online.

Vrei ca ei sa vina la tine, daca intalnesc continut nepotrivit, asa ca incurajeaza-i sa puna intrebari despre utilizarea internetului si ofera-le indrumare si sprijin, daca este necesar.

Monitorizeaza timpul petrecut in fata ecranelor

Stabileste limite specifice, cum ar fi ora pentru a inchide si a pune deoparte telefoanele. Utilizeaza, de asemenea, instrumente ce te ajuta sa monitorizezi utilizarea efectiva si sa gestionezi timpul petrecut in fata ecranului.



Mai mult, opteaza pentru a dezactiva notificarile de pe dispozitive in anumite momente ale zilei, cum ar fi in timpul orelor de curs. Stabilirea unor limite in ceea ce priveste tehnologia poate contribui la reducerea timpului petrecut in fata ecranului, ceea ce este important pentru sanatatea fizica si mentala. Aceasta abordare poate incuraja constientizarea si promovarea mindfulness-ului. Prin aceasta, intelegem ca reducerea distragerilor si a intreruperilor ne ajuta sa fim pe deplin prezenti in viata noastra de zi cu zi.

Asadar, stabilind limite in ceea ce priveste tehnologia, putem promova obiceiuri sanatoase in familie si putem reduce efectele negative ale timpului petrecut in exces, in fata ecranului. Indiferent ca este vorba despre stabilirea unor limite, de crearea unor zone fara tehnologie, de oprirea notificarilor sau de practicarea utilizarii constiente, beneficiile stabilirii unor limite in ceea ce priveste tehnologia merita efortul.




Recomandari