Vinul spumant e excelent la ocazii, fiind alegerea evidentă la zile de naștere, la sărbători, de Anul Nou sau oricând avem de sărbătorit ceva. Dar vinul spumant este mai mult decât atât, iar consumul său poate fi realizat în mult mai multe circumstanțe.
La gătit, de exemplu! Da, da, vinul spumant poate fi un excelent aliat în bucătărie, ajutând la elaborarea unor rețete care vor culege laudele și admirația mesenilor. Câteva sfaturi, însă, atunci când vreți să folosiți vinul spumant în bucătărie.
- Nu folosiți vinuri spumante de proastă calitate, deoarece acestea pot strica gustul mâncării, mai ales dacă vă gândiți la un tratament ușor sau dacă doriți să faceți o reducție ușoară.
- Nu cheltuiți o mulțime de bani pe vin spumant. O sticlă care costă în jur de 40-50 de lei în magazin va fi bună, pentru că nu uitați că o bună parte din proprietățile sale se pierd în timpul gătitului.
- Folosiți un vin spumant cu cel mult 15 grame de zahăr pe litru, adică aruncați la gunoi vinurile seci, demiseci, dulci și toate cele care depășesc cantitatea indicată.
- Ajustați dulceața vinului spumant la felul de mâncare pe care îl gătiți. Pentru carne și pește, un brut sau brut nature este mai bun, iar pentru deserturi sunt mai bune cele seci și semisece.
- Dacă vreți ca vinul spumant să adauge doar o notă de aromă mâncării pe care o gătiți, reduceți-l bine. Ar trebui să fie doar între 8 și 10% din lichidul pe care l-ați adăugat.
- Dacă preferați, din contră, ca vinul spumant să aibă o prezență puternică în mâncare, adăugați-l la sfârșitul timpului de gătire și lăsați-o să se reducă doar câteva minute.
- Se combină cu orice tip de fructe, mai ales cu fructe roșii.
- Beți
vin spumant pe tot parcursul mesei și nu doar la desert.
- Atunci când folosiți vin spumant pentru gătit, nu uitați că trebuie să fie rece.
Sfaturi pentru o bună asociere cu vinul spumant
- Asortați felurile de mâncare cu același vin spumant cu care le-ați gătit. În acest fel, nu veți rupe armonia aromelor, iar vinul spumant se va combina perfect cu mâncarea.
- Vinul spumant este băutura perfectă pentru a însoți salatele de fructe, deoarece dă o notă dulce mâncării care se combină perfect cu gustul fin al vinului și cu aroma acestuia. Dacă optați pentru vinul spumant rosé, cu siguranță va fi un succes.
- Mâncărurile din paste pot fi însoțite de orice fel de vin spumant care vă place, dar acordați o atenție deosebită sosului. Trebuie să contrastați aromele vinului cu cele ale sosului, altfel riscați să fiți dezamăgiți de rezultat. Același lucru este valabil și pentru mâncărurile de orez, deoarece vom selecta vinul spumant în funcție de modul în care l-am gătit.
- În ceea ce privește mâncărurile cu fructe de mare, vinul spumant poate fi asociat cu orice pește, în special cu peștele albastru. Merluciul sau calcanul, de exemplu, absorb mai bine aroma de vin spumant și sunt perfecte cu un brut nature. În același mod, atunci când mâncăm fructe de mare, vinul spumant ajută la nuanțarea aromei. Stridiile cu vin spumant sunt, de fapt, un adevărat deliciu.
- Folosiți vin spumant cu carne albă și miel de lapte, dar nu cu carne cu aromă puternică sau cu organe comestibile.
- Deși brânzeturile sunt de obicei asociate cu vinul roșu, există unele brânzeturi care se potrivesc perfect cu vinul spumant. Brânzeturile albastre pot fi asociate cu spumante dulci, iar brânzeturile de oaie cu spumant rosé.
- Multe deserturi se potrivesc bine cu vinul spumant, deoarece atât felul de mâncare, cât și băutura au arome blânde. Vă recomandăm să combinați deserturile cu fructe roșii cu vin spumant brut rosé; deserturile care sunt foarte dulci, cu vin spumant dulce, iar cele cu fructe uscate cu un vin spumant gran reserva.