Skip to article

Vinul spumant in bucatarie: nu doar bun insotitor al mancarii, ci si un ingredient excelent

Vinul spumant in bucatarie: nu doar bun insotitor al mancarii, ci si un ingredient excelent
Vinul spumant e excelent la ocazii, fiind alegerea evidentă la zile de naștere, la sărbători, de Anul Nou sau oricând avem de sărbătorit ceva. Dar vinul spumant este mai mult decât atât, iar consumul său poate fi realizat în mult mai multe circumstanțe.

La gătit, de exemplu! Da, da, vinul spumant poate fi un excelent aliat în bucătărie, ajutând la elaborarea unor rețete care vor culege laudele și admirația mesenilor. Câteva sfaturi, însă, atunci când vreți să folosiți vinul spumant în bucătărie.

- Nu folosiți vinuri spumante de proastă calitate, deoarece acestea pot strica gustul mâncării, mai ales dacă vă gândiți la un tratament ușor sau dacă doriți să faceți o reducție ușoară.

- Nu cheltuiți o mulțime de bani pe vin spumant. O sticlă care costă în jur de 40-50 de lei în magazin va fi bună, pentru că nu uitați că o bună parte din proprietățile sale se pierd în timpul gătitului.

- Folosiți un vin spumant cu cel mult 15 grame de zahăr pe litru, adică aruncați la gunoi vinurile seci, demiseci, dulci și toate cele care depășesc cantitatea indicată.

- Ajustați dulceața vinului spumant la felul de mâncare pe care îl gătiți. Pentru carne și pește, un brut sau brut nature este mai bun, iar pentru deserturi sunt mai bune cele seci și semisece.

- Dacă vreți ca vinul spumant să adauge doar o notă de aromă mâncării pe care o gătiți, reduceți-l bine. Ar trebui să fie doar între 8 și 10% din lichidul pe care l-ați adăugat.

- Dacă preferați, din contră, ca vinul spumant să aibă o prezență puternică în mâncare, adăugați-l la sfârșitul timpului de gătire și lăsați-o să se reducă doar câteva minute.

- Se combină cu orice tip de fructe, mai ales cu fructe roșii.

- Beți vin spumant pe tot parcursul mesei și nu doar la desert.  

- Atunci când folosiți vin spumant pentru gătit, nu uitați că trebuie să fie rece.

Sfaturi pentru o bună asociere cu vinul spumant

- Asortați felurile de mâncare cu același vin spumant cu care le-ați gătit. În acest fel, nu veți rupe armonia aromelor, iar vinul spumant se va combina perfect cu mâncarea.

- Vinul spumant este băutura perfectă pentru a însoți salatele de fructe, deoarece dă o notă dulce mâncării care se combină perfect cu gustul fin al vinului și cu aroma acestuia. Dacă optați pentru vinul spumant rosé, cu siguranță va fi un succes.

- Mâncărurile din paste pot fi însoțite de orice fel de vin spumant care vă place, dar acordați o atenție deosebită sosului. Trebuie să contrastați aromele vinului cu cele ale sosului, altfel riscați să fiți dezamăgiți de rezultat. Același lucru este valabil și pentru mâncărurile de orez, deoarece vom selecta vinul spumant în funcție de modul în care l-am gătit.

- În ceea ce privește mâncărurile cu fructe de mare, vinul spumant poate fi asociat cu orice pește, în special cu peștele albastru. Merluciul sau calcanul, de exemplu, absorb mai bine aroma de vin spumant și sunt perfecte cu un brut nature. În același mod, atunci când mâncăm fructe de mare, vinul spumant ajută la nuanțarea aromei. Stridiile cu vin spumant sunt, de fapt, un adevărat deliciu.

- Folosiți vin spumant cu carne albă și miel de lapte, dar nu cu carne cu aromă puternică sau cu organe comestibile.

- Deși brânzeturile sunt de obicei asociate cu vinul roșu, există unele brânzeturi care se potrivesc perfect cu vinul spumant. Brânzeturile albastre pot fi asociate cu spumante dulci, iar brânzeturile de oaie cu spumant rosé.

- Multe deserturi se potrivesc bine cu vinul spumant, deoarece atât felul de mâncare, cât și băutura au arome blânde. Vă recomandăm să combinați deserturile cu fructe roșii cu vin spumant brut rosé; deserturile care sunt foarte dulci, cu vin spumant dulce, iar cele cu fructe uscate cu un vin spumant gran reserva.


Articole recomandate

Uneltele de care ai nevoie cand pariezi online Uneltele de care ai nevoie cand pariezi online
Dacă doriți să jucați la jocuri de noroc online, ar trebui să încercați să vă oferiți cele mai bune oportunități posibile. Fie că este vorba de strategie, de software sau de discuții cu colegii, există întotdeauna
In acest weekend are loc st.ART, cel mai mare festival de muzica si arta stradala din centrul Capitalei In acest weekend are loc st.ART, cel mai mare festival de muzica si arta stradala din centrul Capitalei
Pentru un weekend, străzile Ilfov și Inginer Guglielmo Marconi se alătură celor 34 de străzi din programul “Străzi Deschise” Sâmbătă și duminică, pe 21 și 22 mai, st.ART, festivalul de muzică și artă care
Patru articole esentiale ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din masina Patru articole esentiale ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din masina
O excursie lungă până la mare sau o scurtă plimbare cu mașina până la magazinul din apropiere? Nu ți-ai putea imagina viața fără mașini și dintr-un motiv întemeiat: reprezintă o metodă mai confortabilă de a
De ce nu este prea devreme sa-ti faci planuri pentru Craciun De ce nu este prea devreme sa-ti faci planuri pentru Craciun
Un vechi proverb românesc spune că „Omul gospodar își face iarna car și vara sanie“. Evident, trec ceva ani până când îi înțelegem esența și, chiar mai mult timp, până când îl punem în aplicare.
Plaja de langa Bucuresti unde te poti simti ca la malul marii Plaja de langa Bucuresti unde te poti simti ca la malul marii
Bucurestenii care nu au posibilitatea sa plece la mare se pot bucura de nispul fin al unei plaje de langa Bucuresti. Aceasta se afla foarte aproape de Capitala si este o bucurie pentru toti turistii care ajung aici.  Bucureștenii, dar nu numai ei, care vor să se bucure de o zi