Skip to article

Festivalul National de Teatru - editia a XV- a

Festivalul National de Teatru - editia a XV- a
Conform regulamentului, criticul de teatru Marina Constantinescu este desemnat de UNITER, timp de trei ani, director artistic si selectioner unic al Festivalului National de Teatru.

Editia actuala, a doua gandita de Marina Constantinescu, continua ideea lansata cu an in urma avind ca punct de plecare creatia regizorala. Festivalul va aduce pe scenele din Bucuresti spectacole semnate de cei mai importanti regizori din Romania sau de tineri reprezentativi ai noului val.

Festivalul National de Teatru - editia a XV- a

Din dorinta de a prezenta o imagine cat mai cuprinzatoare a ceea ce s-a intamplat din punct de vedere teatral in ultimul an si de a include preocupari si tendinte regizorale cat mai diverse, festivalul a fost structurat pe mai multe module.

In MODULUL SPECTACOLE selectionate, numele regizorilor care participa cu unul sau mai multe creatii sunt: Silviu Purcarete cu Asteptandu-l pe Godot de Samuel Beckett (Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu), Alexandru Tocilescu cu Elisaveta Bam de Daniil Harms, opera bufa de Irinel Anghel (Teatrul Bulandra), Alexandru Dabija cu doua titluri, Molly Sweeney de Brian Friel (Teatrul Bulandra) si Aventurile lui Habarnam de Nikolai Nosov (Teatrul Odeon).

Mihai Maniutiu este prezent, de asemenea, cu doua spectacole, Uitarea de George Banu (Teatrul National "Lucian Blaga", Cluj Napoca) si Martorii sau mica noastra stabilitate de Tadeus Rozenwicz (Teatrul "Tony Bulandra", Targoviste). Tompa Gabor aduce in festival o alta versiune decat cea a lui Purcarete pentru Asteptandu-l pe Godot (Teatrul "Tamasi Aron", Sf. Gheorghe) si Discipolii de Visky Andras (Teatrul Maghiar de Stat Cluj Napoca).

Catalina Buzoianu participa cu spectacolul Teatrului Mic, Cum gandeste Amy de David Hare, Gelu Colceag cu Ce formidabila harababura de la Teatrul de Comedie. Opera de trei parale de Bertold Brecht a Teatrul German de Stat din Timisoara il include in festival pe Victor Ioan Frunza. Regizorii Alexa Visarion si Claudiu Goga prezinta doua versiuni pentru Livada de visini de Cehov, primul cu o montare la Teatrul National "Marin Sorescu", Craiova, iar celalalt la Teatrul "Sica Alexandrescu", Brasov.

Alt nume regasit de doua ori in program este Radu Afrim cu Joi.mega.Joy de Katalin Thuroczy (Teatrul Odeon) si Plastilina de Vasili Sigarev (Teatrul "Toma Caragiu", Ploiesti), titlu adus si de Vlad Massaci si Teatrul National "Radu Stanca" pe scena festivalului.

Tot Vlad Massaci semneaza regia spectacolului Billy Schiopul de Martin Mc Donagh la Teatrul Nottara. Horatiu Mihaiu a fost selectionat cu MaMaMagritte (Teatrul "Andrei Muresanu", Sf. Gheorghe), iar Radu Apostol cu Autobahn de Neil LaBute (Teatrul National "Mihai Eminescu", Timisoara). Radu Alexandru Nica va prezenta Vremea dragostei, vremea mortii de Fritz Kater montat la Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu.

MODULUL PREMIERE GAZDUITE va include anul acesta spectacolul regizat de Alexandru Dabija la Teatrul "Anton Pann", Ramnicul Valcea, Telefonu', Omleta' si Televizoru' si ultima productie a Nationalului bucurestean Neintelegerea de A. Camus, regia Felix Alexa.

In MODULUL SPECTACOLE INVITATE este prezent Andrei Serban cu Purificare de Sarah Kane, productie a Teatrului National "Lucian Blaga", Cluj Napoca.

MODULUL TEATRU INDIE (Independenta - Noutate - Diversitate - Initiativa - Experiment) include spectacolele: Jesus Christ Superstar de Tim Rice si Andrew Loyd Weber, regia Adrian Pintea (ArCuB), Orasul de Evgheni Grishkovets, regia Cristian Juncu (Teatrul ACT), Fluturii sunt liberi Leonard Gershe, regia Diana Iliescu (Teatrul Foarte Mic), Terorism de Presniakov Brothers, regia Gianina Carbunariu (Teatrul Foarte Mic), O statie de Peca Stefan, regia Carmen Vidu (Teatrul de Comedie), 7 zile din viata lui Simon Labrosse de Carole Frechette, regia Dan Tudor (Teatrul "Luni" de la Green Hours), Sta sa ploua, text si regie Lia Bugnar (Teatrul "Luni" de la Green Hours), No one, text si regie Carmen Vioreanu (Teatrul Nou), Chat de Stefan Caraman, regia Dan Vasile (Teatrul "Pi buni"), Tot ce se da de Ian Peter, regia Chris Nedeea (Teatrul Imposibil, Cluj).

MODUL ONE MAN SHOW/ ONE WOMAN SHOW va cuprinde:

Profu` de Jean Pierre Dopagne, recital Razvan Vasilescu
Momaia de A.P. Cehov, recital Nicolae Urs
Amalia respira adanc de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu (Teatrul "Ariel" Targu Mures), recital Monica Ristea
Milena de Bernard Proust, regia Radu Dinulescu, recital Victoria Cocias

MODULUL DANS este realizat in colaborare cu Centrul National al Dansului din Bucuresti si prezinta spectacolele:
Remote Edens, coregrafia Ioana Popovici (Ponec Theatre Praga),
Seara cu tineri coregrafi (Centrul National de Dans)
High Stars in Amesia Sky, coregrafia Mihai Mihalcea (Centrul National al Dansului Bucuresti),
Bloody body, coregrafia Sergiu Anghel (Compania Orion Balet)
Solo On Line, coregrafia Vava Stefanescu (Teatrul National "Lucian Blaga", Cluj Napoca)
Un Tango Mas, coregrafia Razvan Mazilu, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon)
Timpuri paralele, spectacol de dans, coregrafia si regia Liliana Iorgulescu, (Interart).

MODULUL PARTICIPARE INTERNATIONALA - spectacole si personalitati

Teatrul Katona Joszef din Budapesta va fi prezent cu Ivanov de Cehov in regia lui Tamas Ascher.
Teatrul National din Bitola (Macedonia) va juca Macbett de Eugen Ionescu, regia Ion Caramitru.
The Friend of Jack Kairo de Simon Toal & Resonance, regia si coregrafia Wolfganag Hoffman, adus de EchoEcho Dance Theatre Company din Irlanda va intra deasemenea in programul festivalului.
Actorul Patrice Chereau va sustine recitalul La Legende du Grand Inquisiteur dupa un text de Dostoievski. De asemenea, va fi proiectat filmul documentar Une autre solitude, care prezinta modul in care au colaborat Chereau si Bernard-Marie Koltes, urmat de o dezbatere cu publicul.
Malii Teatr de la Sankt Petersburg vine cu spectacolul Tchevengur de Andrei Platonov regizat de Lev Dodin.

MODULUL EXPOZITII:
Expozitia de scenografie a lui Helmut Sturmer - Retrospectiva
Expozitia de fotografie - Perspective - Festivalul National de Teatru, 2005, fotografii semnate de Florin Biolan (Teatrul Odeon) si Sorin Radu (Teatrul National "I.L. Caragiale", Sala Atelier)

MODUL TRADUCERI SI TRADUCATORI se realizeaza in parteneriat cu Chartreuse Villneuve les Avignon si Maison Antoine Vitez. Vor participa Francois de Banes Gardonne si Christiane Botbol (directori ai Chartreuse Villeneuve les Avignon) si Laurent Mulheisen (Maison Antoine Vitez) alaturi de importanti traducatori de texte dramatice din Romania.

MODULUL CONFERINTE

"Moartea copilului si Uciderea copilului, doua motive la rascruce de secol", conferinta sustinuta de Georges Banu.
"Teatrul si sculptura", conferinta sustinuta de Monique Borie.
Titlu rezervat - Jean-Guy Lecat (scenograf si arhitect, colaboratorul lui Peter Brook)
"Regia tanara si noua dramaturgie" - discutie organizata de Sectia Romana a AICT si UNATC "I.L. Caragiale".

MODUL LANSARI DE CARTE SI CD-uri:
"Actori romani la Comedia franceza" de Anca Costa-Foru, Fundatia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", 2006
"Victor Parhon, cronici teatrale", editie ingrijita de Ion Parhon, Fundatia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", 2006
"Valeriu Moisescu - Aventuri teatrale cu final imprevizibil"- CD
"Mihai Maniutiu. Dansand pe ruine". Editie ingrijita de Dan C. Mihailescu, Editura IDEA DESIGN & PRINT, 2006
"Cenzura in teatru. Documente. 1948-1989" si "Viata teatrala in si dupa comunism" , editie coordonata de Liviu Malita, Editura Efes, Cluj 2006.

Cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru, Bucuresti 2006 se deschide in data de 4 noiembrie cu spectacolul Burghezul gentilom, dupa Moliere, regia Petrica Ionescu (Teatrul National "I.L. Caragiale", Bucuresti) si se va inchide cu spectacolul Dialoguri si fantezii in Jazz cu Ion Caramitru si Johnny Raducanu.

In preambulul festivalului, British Council, Royal Court London, Teatrul National Bucuresti, Festivalul National de Teatru si UNITER organizeaza, in perioada 29 octombrie - 6 noiembrie, un Atelier de dramaturgie. Specialistii Royal Court vor veni in Romania, dupa 10 ani, pentru acest atelier dedicat, in exclusivitate, dramaturgilor romani.

Articole recomandate

Grecia deschide oficial turismul pentru romani, fara sa impuna carantina Grecia deschide oficial turismul pentru romani, fara sa impuna carantina
Autoritatile elene au anuntat ca Romania se numara printre cele 19 tari carora li se va permite sa trimita turisti in  Grecia  incepand cu 15 iunie, fara carantina de 14 zile, a informat Hotnews.ro. Anuntul a venit la doar cateva zile dupa ce Romania a evitat aderarea Bulgariei, Greciei
Cum se vor desfasura vacantele in Turcia in acest an Cum se vor desfasura vacantele in Turcia in acest an
Turcia se pregateste pentru reluarea turismului. Cele mai intense masuri de protectie vor fi instituite in Antalya sau Istanbul , destinatie preferata a strainilor.  Masurile de relaxare au inceput in Turcia incepand cu data de 11 mai. Hotelurile care vor incepe sa primeasca turisti vor trebui
Bucurestiul pe bicicleta Bucurestiul pe bicicleta
Ciclismul este un mod de viata pentru unii, in timp ce pentru altii, este o activitate relaxanta si sanatoasa de weekend. Dar o plimbare cu bicicleta poate fi si o modalitate distractiva de a descoperi un oras. Asadar, in acest weekend, ne-am indreptat, de asemenea, intr-o aventura pe doua roti
Barcelona: orasul pe care trebuie sa il vizitezi cel putin o data in viata Barcelona: orasul pe care trebuie sa il vizitezi cel putin o data in viata
Barcelona este un oras incredibil: amestecul de cultura, arta si mancare fac din fiecare vizita o bucurie absoluta. Si chiar si dupa mai multe vizite, vor exista intotdeauna unghiuri ascunse ale orasului de explorat. Astazi, completez cele mai bune lucruri de facut in Barcelona pentru oricine
Vacanta in Viena: obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi Vacanta in Viena: obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi
Plina de arhitectura imperiala, muzee de nivel mondial, cafenele rafinate si un aer de eleganta, este usor de vazut de ce Viena este renumita pe plan mondial pentru farmecul sau declarata de revistele de specialitate una dintre cele mai frumoase capitale din lume. Viena este un oras la fel de legat