Skip to article

Patrice Chereau invitat special FNT 2006

Celebrul regizor de teatru, opera si film, Patrice Chereau, va fi prezent la Bucuresti, in perioada 4-6 noiembrie, la cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru.

A doua zi a festivalului ii este dedicata prin doua evenimete distincte. Prima intalnire a publicului roman cu regizorul francez va avea loc duminica dimineata, la Institutul Francez, unde va fi proiectat documentarul "Une Autre Solitude".

Filmul prezinta relatia profesionala dintre Chereau si actorul Pascal Greggory pe parcursul realizarii spectacolului La solitude des champs de coton de Bernard - Marie Koltcs.

Admiratorii isi vor putea satisface curizitatile legate de maniera de lucru a regizorului. Imediat dupa proiectie va avea loc o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Seara zilei de duminica il are, de asemenea, ca protagonist, de data aceasta pe scena Teatrului Bulandra, sala "Toma Caragiu", unde regizorul Chereau se va transforma in actorul Chereau, dand viata unuia dintre personajele lui F.M. Dostoievski in spectacolul lectura La Legende du Grand Inquisiteur.

Patrice Chereau invitat special FNT 2006

Legenda Marelui Inchizitor este un capitol din "Fratii Karamazov" si prezinta povestea spusa de Ivan fratelui sau, Aliosa, despre intoarcerea lui Cristos pe pamant, intr-o zi, in Sevilia secolului XVI.

De-a lungul carierei sale artistice, Patrice Chereau a pendulat cu succes intre regia de teatru, de opera si de film. Si-a impus insa si calitatile manageriale ca director al Teatrului din Sartrouville timp de 22 de ani si in cel de co-director al Teatrului National din Paris timp de alti sapte ani.

A trecut prin aceeasi functie de conducere si prin Teatrul National Popular din Lyon-Villeurbaine si Theatre des Amandiers din Nanterre.
A pus in scena piese semnate de Marlowe, Marivaux, Wenzel, Ibsen, Bernard-Marie Koltcs sau Jean Genet.

A debutat in regia de opera cu L`Italienne a Alger a lui Rossini, montand apoi un numar impresionant de opere, precum Tetralogia lui Wagner sub conducerea lui Pierre Boulez, versiunea integrala a operei Lulu de Berg la Opera din Paris, Lucio Silla de Mozart si, cativa ani mai tarziu, Don Giovanni la Salzburg.

Filmografia sa cuprinde pelicule importante si multi premiate in marile festivaluri ale lumii: Regina Margot (Premiul Juriului, Cannes '94), Intimitate (Ursul de Aur si Ursul de Argint, Berlin 2001), Son Frere (Ursul de Argint, Berlin 2003).

Chereau a cochetat in tot acest timp cu actoria, avand multiple aparitii atat pe scena cat si in film. Pasiunea lui pentru actor si arta acestuia fiind slefuita recent in spectacolele lectura cu care impresioneaza publicul, dand viata unor texte din opere literare celebre semnate de scriitori precum Herve Guibert sau Fiodor Dostoievski.

Modulul Spectacole debuteaza cu regizorul Tompa Gabor si productia teatrului "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe, Asteptandu-l pe Godot. O prezenta inedita in acest modul, Alexandru Dabija si Aventurile lui Habarnam, un spectacol aparent pentru copii, care ne incita sa redescoperim copilul din noi.

Modulul Indie merge mai departe cu spectacolele Gianinei Carbunariu si Emanuel Parvu, Terorism respectiv Sectorul S. Coregrafa Ioana Popovici, de origine romana, stabilita in Cehia, este creatoarea spectacolului Remote Edens pe care l-a realizat alaturi de trupa ceheasca a Teatrului Ponec - singura participare internationala in cadrul Modulului Dans.

Duminica, 5.11.2006

11.00 Institutul Francez, Sala "Elvira Popescu"
Proiectia filmului "Une autre solitude", film prezentat de Patrice Chereau (78min.) / In parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti

11.00 Teatrul Odeon
"Aventurile lui Habarnam" de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Teatrul Odeon, Bucuresti (2h 30min., cu pauza)
Modul SPECTACOLE

17.00/21.00 Teatrul "Nottara", Sala "George Constantin"
"Amalia respira adanc" de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu; recital Monica Ristea, Teatrul Ariel, Targu Mures (1h 5min.)
Modul ONE MAN SHOW / ONE WOMAN SHOW

18.00 Teatrul "Bulandra", Sala Izvor
"Asteptandu-l pe Godot" de Samuel Beckett, regia Tompa Gabor; Teatrul "Tamasi Aron", Sfantu Gheorghe
(2h 20min., cu pauza)
Modul SPECTACOLE

21.00 Teatrul "Bulandra", Sala "Toma Caragiu"
"La Legende du Grand Inquisiteur", spectacol de Patrice Chereau, dupa un text de F.M. Dostoievski (1h 30min.)
Modul PARTICIPARE INTERNATIONALA - SPECTACOLE SI PERSONALITATI / In parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti

22.00 Teatrul Foarte Mic
"Terorism" de Oleg si Vladimir Presniakov, regia Gianina Carbunariu, un proiect al Teatrului fara Frontiere realizat in coproductie cu Teatrul Foarte Mic si ArCuB (1h 50 min.)
Modul INDIE

22.00 Teatrul LUNI de la Green Hours
"Sectorul S" autor, regizor si producator Emanuel Parvu, spectacol gazduit de Teatrul LUNI de la Green Hours (1h)
Modul INDIE

22.00 Teatrul National "I.L. Caragiale", Sala Atelier
"Remote Edens", coregrafia Ioana Popovici; Prague 3 District, Tanec Praha si Teatrul Ponec, Praga (50min.)
Modul DANS


Sursa: www.fnt.ro

Articole recomandate

5 utilizari surprinzatoare ale berii 5 utilizari surprinzatoare ale berii
Sunt o multime de lucruri la care te gandesti cand spui bere: relaxare, prieteni, “alinarea” mancarurilor condimentate. Berea este cel mai consumat produs alcoolic din lume. Insa in afara  de “uzul intern”, berea mai poate fi folosita la o multime de lucruri din
Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna! Viroza contagioasa si in randul patrupedelor in aceasta iarna!
Mihai Nae, cunoscutul dresor canin din tara noastra, ne explica trend-urile in materie de dresaj canin si ne lamureste vis-a-vis de unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestui inceput de an, dezbatut o data cu tragica moarte a cunoscutei jurnaliste Cristina Topescu...  Ce se cauta
5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019 5 restaurante deschise in Bucuresti in 2019
Vrei sa iesi in oras sa iei cina, insa te-ai plictisit de restaurantele la care mergi frecvent? Iata cateva idei de restaurante care s-au deschis recent, in 2019:  1. Maison des Chef  Poziționat la etajul unu al clădirii Agora Floreasca, Maison des Chef este un bistro aflat in
Ce calitati ai in functie de culoarea preferata Ce calitati ai in functie de culoarea preferata
Stii cate poate dezvalui culoarea preferata despre tine? Specialistii in psihologie au alcatuit un top al calitatilor in functie de preferintele cromatice. Culoarea preferata: Rosu Energic, atent, asertiv, de incredere, puternic, pasional, curajos, spontan, determinat, om de actiune. Culoarea ta
Ce nu stiai despre usturoi. Cum sa-l gatesti pentru mai multa savoare Ce nu stiai despre usturoi. Cum sa-l gatesti pentru mai multa savoare
Istoria usturoiului este destul de surprinzatoare. Desi era foarte usor de plantat si de recoltat aroma sa nu era pe gustul multor oameni. Tocmai de aceea nu este de mirare ca in zone precum Asia si Estul Mijlociu, usturoiul era folosit in scopuri medicinale ori magice si nu pentru consum. Singurul