Skip to article

Patrice Chereau invitat special FNT 2006

Patrice Chereau invitat special FNT 2006
Celebrul regizor de teatru, opera si film, Patrice Chereau, va fi prezent la Bucuresti, in perioada 4-6 noiembrie, la cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru.

A doua zi a festivalului ii este dedicata prin doua evenimete distincte. Prima intalnire a publicului roman cu regizorul francez va avea loc duminica dimineata, la Institutul Francez, unde va fi proiectat documentarul "Une Autre Solitude".

Filmul prezinta relatia profesionala dintre Chereau si actorul Pascal Greggory pe parcursul realizarii spectacolului La solitude des champs de coton de Bernard - Marie Koltcs.

Admiratorii isi vor putea satisface curizitatile legate de maniera de lucru a regizorului. Imediat dupa proiectie va avea loc o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Seara zilei de duminica il are, de asemenea, ca protagonist, de data aceasta pe scena Teatrului Bulandra, sala "Toma Caragiu", unde regizorul Chereau se va transforma in actorul Chereau, dand viata unuia dintre personajele lui F.M. Dostoievski in spectacolul lectura La Legende du Grand Inquisiteur.

Patrice Chereau invitat special FNT 2006

Legenda Marelui Inchizitor este un capitol din "Fratii Karamazov" si prezinta povestea spusa de Ivan fratelui sau, Aliosa, despre intoarcerea lui Cristos pe pamant, intr-o zi, in Sevilia secolului XVI.

De-a lungul carierei sale artistice, Patrice Chereau a pendulat cu succes intre regia de teatru, de opera si de film. Si-a impus insa si calitatile manageriale ca director al Teatrului din Sartrouville timp de 22 de ani si in cel de co-director al Teatrului National din Paris timp de alti sapte ani.

A trecut prin aceeasi functie de conducere si prin Teatrul National Popular din Lyon-Villeurbaine si Theatre des Amandiers din Nanterre.
A pus in scena piese semnate de Marlowe, Marivaux, Wenzel, Ibsen, Bernard-Marie Koltcs sau Jean Genet.

A debutat in regia de opera cu L`Italienne a Alger a lui Rossini, montand apoi un numar impresionant de opere, precum Tetralogia lui Wagner sub conducerea lui Pierre Boulez, versiunea integrala a operei Lulu de Berg la Opera din Paris, Lucio Silla de Mozart si, cativa ani mai tarziu, Don Giovanni la Salzburg.

Filmografia sa cuprinde pelicule importante si multi premiate in marile festivaluri ale lumii: Regina Margot (Premiul Juriului, Cannes '94), Intimitate (Ursul de Aur si Ursul de Argint, Berlin 2001), Son Frere (Ursul de Argint, Berlin 2003).

Chereau a cochetat in tot acest timp cu actoria, avand multiple aparitii atat pe scena cat si in film. Pasiunea lui pentru actor si arta acestuia fiind slefuita recent in spectacolele lectura cu care impresioneaza publicul, dand viata unor texte din opere literare celebre semnate de scriitori precum Herve Guibert sau Fiodor Dostoievski.

Modulul Spectacole debuteaza cu regizorul Tompa Gabor si productia teatrului "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe, Asteptandu-l pe Godot. O prezenta inedita in acest modul, Alexandru Dabija si Aventurile lui Habarnam, un spectacol aparent pentru copii, care ne incita sa redescoperim copilul din noi.

Modulul Indie merge mai departe cu spectacolele Gianinei Carbunariu si Emanuel Parvu, Terorism respectiv Sectorul S. Coregrafa Ioana Popovici, de origine romana, stabilita in Cehia, este creatoarea spectacolului Remote Edens pe care l-a realizat alaturi de trupa ceheasca a Teatrului Ponec - singura participare internationala in cadrul Modulului Dans.

Duminica, 5.11.2006

11.00 Institutul Francez, Sala "Elvira Popescu"
Proiectia filmului "Une autre solitude", film prezentat de Patrice Chereau (78min.) / In parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti

11.00 Teatrul Odeon
"Aventurile lui Habarnam" de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Teatrul Odeon, Bucuresti (2h 30min., cu pauza)
Modul SPECTACOLE

17.00/21.00 Teatrul "Nottara", Sala "George Constantin"
"Amalia respira adanc" de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu; recital Monica Ristea, Teatrul Ariel, Targu Mures (1h 5min.)
Modul ONE MAN SHOW / ONE WOMAN SHOW

18.00 Teatrul "Bulandra", Sala Izvor
"Asteptandu-l pe Godot" de Samuel Beckett, regia Tompa Gabor; Teatrul "Tamasi Aron", Sfantu Gheorghe
(2h 20min., cu pauza)
Modul SPECTACOLE

21.00 Teatrul "Bulandra", Sala "Toma Caragiu"
"La Legende du Grand Inquisiteur", spectacol de Patrice Chereau, dupa un text de F.M. Dostoievski (1h 30min.)
Modul PARTICIPARE INTERNATIONALA - SPECTACOLE SI PERSONALITATI / In parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti

22.00 Teatrul Foarte Mic
"Terorism" de Oleg si Vladimir Presniakov, regia Gianina Carbunariu, un proiect al Teatrului fara Frontiere realizat in coproductie cu Teatrul Foarte Mic si ArCuB (1h 50 min.)
Modul INDIE

22.00 Teatrul LUNI de la Green Hours
"Sectorul S" autor, regizor si producator Emanuel Parvu, spectacol gazduit de Teatrul LUNI de la Green Hours (1h)
Modul INDIE

22.00 Teatrul National "I.L. Caragiale", Sala Atelier
"Remote Edens", coregrafia Ioana Popovici; Prague 3 District, Tanec Praha si Teatrul Ponec, Praga (50min.)
Modul DANS


Sursa: www.fnt.ro

Articole recomandate

7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa 7 carti pe care sa le citesti cand trebuie sa stai acasa
Distantarea sociala recomandata de autoritati are si partea ei buna. Avem timp pentru tot felul de lucruri care inainte erau amanate. In loc de 30 de minute petrecute in trafic, avem 30 de minute ca sa facem ceva pentru noi, de exemplu. Fie ca este un curs de dezvoltare personala, urmarirea unui
Clujul va avea metrou Clujul va avea metrou
Cluj-Napoca va fi al doilea oraş din Romania care va avea metrou, dupa Bucuresti. Punerea metroului pe  harta Cluj  ar urma sa coste un miliard de euro, potrivit anunturilor oficiale. Traseul liniei de metrou ar urma sa acopere o  distanta  de 16 kilometri, intre Floresti
Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie Harta Metrou iti spune la ce ora ajunge metroul in statie
Metroul este cel mai rapid mijloc de transport in comun din  Bucuresti  si zeci de mii de calatori il folosesc zilnic, pe toate magistralele. Pentru a te descurca mai usor la metroul Bucuresti, ai acum la dispozitie o aplicatie care, dincolo de traseele cele mai potrivite pentru o
Drojdie facuta in casa. Cum o prepari Drojdie facuta in casa. Cum o prepari
Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile. Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine
Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului Zboruri ieftine pe fondul temerilor coronavirusului
Calatoriile aeriene devin din ce in ce mai rare odata cu anularile zborurilor si carantinele din toata tara, pe fondul pandemiei de coronavirus, insa unii tineri profita de bilete de zbor mai ieftine si spun ca este cea mai buna perioada pentru a calatori.  „Nu este deloc placut sa stai