Cele mai frumoase manastiri din Bucuresti. Iata ce lacasuri de cult poti vizita!

Cele mai frumoase manastiri din Bucuresti. Iata ce lacasuri de cult poti vizita!
  calendar_month   update 14 Iul 2015, ora: 10:38      
Bucurestiul adaposteste numeroase manastiri, adevarate capodopere arhitecturale. Vechi de sute de ani, aceste manastiri adapostesc picturi si sculpturi valoroase, documente rare si icoane facatoare de minuni.

Manastirea Stavropoleos

Manastirea Stavropoleos a fost intemeiata la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie. Din ansamblul manastiresc fac parte biserica si curtea interioara, construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Patru monahii, trei surori si un preot duhovnic sunt vietuitorii acestei manastiri ocrotita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, de Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, de Sfantul Ierarh Atanasie si de Sfantul Mucenic Haralambie.

Viata de obste a monahiilor ce traiesc aici se imparte intre rugaciune, lucru si studiu. Se restaureaza carti vechi, icoane, vesminte si broderii liturgice, se scriu si editeaza carti si se scrie muzica psaltica.

In incinta manastirii, credinciosii pot admira colectia de obiecte de arta religioasa, biblioteca, icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca, icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla.

Manastirea Antim

Manastirea Antim este una dintre cele mai frumoase manastiri din capitala, construita in anii 1700 de catre ierarhul Antim Ivireanul.

Complexul manastiresc a fost realizat dupa planurile lui Antim Ivireanul si pastreaza trasaturile arhitecturale tipic brancovenesti. Un insemn particular al acestei manastiri il reprezinta emblema Sfantului Antim: melcul. Aflat deasupra usii de la intrare, sub pisanie, melcul este simbolul credintei si al smereniei.

In cadrul Manastirii Antim exista si un muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si o expozitie. Colectia cuprinde arta brancoveneasca si carte veche.

Schitul Darvari

Schitul Darvari se afla in centrul capitalei, intr-o zona frumoasa si linistita a Bucurestiului, care inca pastreaza parfumul si poezia Micului Paris. Schitul Darvari a fost construit in anul 1834, de Mihail Darvari.

Schitul Darvari este monument istoric, iar credinciosii pot admira aici clopotnita, obiectele religioase si paraclisul de rugaciune.

Manastirea Radu Voda

Manastirea Radu Voda a fost ctitorita de voievodul Alexandru al II-lea Mircea si doamna sa, Ecaterina. Domnitorul a ridicat aceasta manastire pentru a deveni Mitropolia Capitalei. Manastirea Radu Voda poarta hramurile Sfanta Treime si Sfantul Ierarh Nectarie al Eghinei.

In manastire se gasesc picturi realizate de Gheorghe Tattarescu si Constantin Lecca. In Manastirea Radu Voda sunt pastrate si moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul din insula Eghina.

Manastirea Plumbuita

Manastirea Plumbuita este o manastire de calugari ortodocsi din Bucuresti cu hramul Ioan Botezatorul. Manastirea este situata in cartierul Colentina si a fost construita intre anii 1559-1568, in timpul domniei lui Petru Voda, fiul lui Mircea Ciobanul si al Doamnei Chiajna.

La Manastirea Plumbuita a fost infiintata in anul 1573 prima tiparnita din Bucuresti. Prima carte tiparita a fost Tetraevangheliar, in anul 1582. La Manastirea Plumbuita este amenajat un muzeu cu obiecte de arta religioasa, busturi ale domnitorilor romani si picturi murale. Tot aici se gasesc si documente valoroase, vechi de peste 500 de ani.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ti-a dat papucii?! Ce-i de facut?!
  • person

    "afla cum gandesc femeile si ce anume isi doresc!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right