Skip to article

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon
In partea de vest a Brasovului pot fi vazuti doi munti denumiti "Pietrele lui Solomon" care reprezinta punct de atractie turistica atat pentru localnici, cat si pentru cei veniti din alte orase sau tari. Acesti doi munti strajuiesc partea veche a Brasovului, fiind marturia vie a vremurilor apuse care amintesc de istoria indepartata a Brasovului. Peisajul este coplesitor de frumos si la fel de plin de legenda si istorie.

Valea dintre cele doi munti stancosi este exploatata la maxim in sezonul cald de catre turistii sau localnicii dornici de peisaje spectaculoase de munte. Locul este amenajat cu gratare in piatra, mese si banci din lemn masiv, chiar si pentru copii exista un leganus si un balansoar. Falezele de calcar sunt ideale pentru plimbari relaxante pentru amatori, precum si pentru escalade sportive pentru cei avizati, aici existand multe trasee de escalada amenajate.

Pietrele lui Solomon

Cum se ajunge?
Locul este situat la iesirea din Scheii Brasovului. Din Piata Unirii se poate ajunge pe un drum pietruit de 2 Km.

Ce spune legenda?
Legenda spune ca un rege ungur numit Solomon a fost alungat de mama sa pentru ca si-ar fi omorat fratele si ar fi fost blestemat de aceasta sa moara de indata ce va fi vazut de catre un om de rand. Solomon a fugit calare pe calul sau si s-a refugiat in aceasta zona a tarii noastre. S-a urcat in galop cu calul pana in varful muntelui si vazand un pastor, de frica de a nu fi vazut de acesta si astfel riscand sa moara, a bruscat calul dorind sa faca cale intoarsa. Calul insa s-a dezechilibrat si a cazut in prapastie. In locul in care a cazut, muntele s-a despicat in doua si astfel au aparut aceste doua stanci. Solomon s-a prins de un copac si la radacinile acelui copac si-a asezat coroana de pe cap pe care nu se mai considera demn sa o mai poarte.

De aceea, se spune ca vechea emblema a Brasovului este coroana cu radacini, pe care o puteti vedea pe cladirea Muzeului Judetean din Piata Sfatului. Numele lu Solomon a ramas in constiinta populara pentru ca se suprapune numelui biblic de Solomon, fiul lui David, insa nu este vorba de acelasi personaj. In limba iudaica Solomon se traduce prin intelepciune, astfel incat Pietrele lui Solomon se traduc prin Pietrele Inteleptului, intelepciune pe care Solomon din legenda a capatat-o in ultimele clipe de viata.

Proprietatile balneo-climaterice ale zonei
Au fost efectuate investigatii de catre specialisti in mineralogie, geomorfologie si balneo-climatologie si s-a dovedit ca Pietrele lui Solomon au proprietati naturale balneo-climaterice prin prezenta in exces a oxigenului datorat padurii. Apa care trece printre pietrele lui Solomon ar putea avea efect terapeutic in bolile cardio-vasculare, fiind usor radioactiva.

Traditie
In prima duminica dupa Paste (Duminica Tomii), Junii Brasovului ies calare la Pietrele lui Solomon. Junii simbolizeaza cetele de "flacai" care erau luate din sanul familiei si duse la Pietrele lui Solomon o perioada de timp unde erau supusi unui antrenament dur pentru apararea cetatii Brasovului. Sarbatoarea Junilor este mai mult decat o sarbatoare folclorica, este o manifestare de proportii care imbina in egala masura elemente de mit, folclor si magie.

In dimineata Duminicii Tomii, Junii coboara calare in cetate, se indrepata spre Piata Unirii, aici inconjoara de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar in fata bisericii Sfantului Nicolae, preotul paroh le sfinteste steagurile printr-o scurta slujba. Urmeaza incolonarea celor 7 grupuri de juni (150-200 de barbati) intr-o ordine devenita lege, iar coloana este deschisa de fanfara. Junii mai fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt unde fiecare grup canta "Hristos a Inviat", apoi pornesc incolonati spre Pietrele lui Solomon.

Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, Junii si toti invitatii lor se raspandesc pe cele doua platouri si incepe petrecerea in mijlocul naturii cu iesirea la hora si aruncarea buzduganului de catre toti junii pe fundalul muzical numit "Hora Junilor". Inainte de apusul soarelui. Junii se incoloneaza calare in aceeasi ordine si pleaca inapoi in cetate, fiind primiti "cu portile deschise".


Iata de ce Pietrele lui Solomon reprezinta o veritabila atractie turistica care imbina elemente de peisaj pe cat de salbatic pe atat de frumos, posibilitati multiple de relaxare si agrement, istorie, traditie, legenda, folclor.

Articole recomandate

Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata Ingrijirea papusilor se pregateste pentru viata
Păpușile sunt jucăria eternă. Aspectul lor se îmbunătățește constant de-a lungul anilor, dar rolul lor în dezvoltarea copilului rămâne semnificativ. Fiecare jucărie dezvoltă abilitățile micuțului și îl
An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022? An Nou, dar provocari vechi - ce cadouri alegi sa dai in 2022?
Suntem într-un moment în care ni se reconsolidează modul în care facem alegerile - indiferent că vorbim de strictul necesar sau de modul în care ne petrecem timpul liber. Poate, mai mult ca niciodată, ne dorim să arătăm persoanelor apropiate
Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau Idei de cadouri de Craciun pentru partenerul tau
Uneori nimic nu este mai complicat decât să alegi cadoul ideal pentru partenerul tău. Bărbaților le plac obiectele utile, masculine, pe care le pot folosi cu un scop bine definit, iar acest lucru poate să facă dintr-o simplă sesiune de cumpărături o
TOP 5 greseli frecvent intalnite in gestionarea bugetului de Craciun TOP 5 greseli frecvent intalnite in gestionarea bugetului de Craciun
Crăciunul este în sfârșit aici și, pe lângă sentimentul de armonie, poate apărea și stresul generat de stabilirea bugetului pentru diverse cumpărături și cadouri. Astfel, este recomandat să nu faci aceste cinci greșeli pentru a
Finlanda, exemplu de fericire Finlanda, exemplu de fericire
Fericirea se considera o emotie greu de cuantificat, simtita si interpretata diferit de la om la om, iar in cazul de fata, de la stat la stat. Raportul Mondial al Fericirii intocmit de Organizatia Natiunilor Unite ne arata ca al patrulea an la rand, Finlanda ocupa primul loc in top, urmata de alte