Ai stofa de sefa? - Leadership la feminin

history_edu ele.ro calendar_month 31 Oct 2005, 12:39
Muncesti zi de zi peste program, ba chiar din cand in cand mai petreci si weekendul la serviciu. In timpul liber, consideri ca ai pierde complet timpul daca nu ai arunca cate un ochi si pe cate o carte de imbunatire a abilitatilor profesionale. Esti preferata sefului tau si chiar mana lui dreapta, te consulta de fiecare data cand ia o decizie, iar tu te dai peste cap sa ii mentii acestuia impresia buna.
Si totusi, te intrebi ce ar mai trebui sa faci pentru a ocupa si tu un post de conducere. Ei bine, afla ca deviza "Cu rabdarea treci marea" nu trebuie sa se aplice si in acest caz. Munca si stradania nu sunt suficiente pentru a te propulsa intr-o pozitie de conducere. Exista cateva calitati esentiale pentru a putea ocupa o pozitie de conducere, iar daca tu nu le ai inscrise in codul tau genetic, trebuie musai sa ti-le insusesti. Haide sa incepem un mic training de Leadership la feminin.
Regula nr.1 - Castiga-le increderea
Pentru a putea ocupa o pozitie de conducere, trebuie sa convingi oamenii de capacitatea ta de a lua decizii, iar pentru a ti-se permite sa iei decizii in numele unui grup de oameni, trebuie in primul rand sa inspiri incredere. Multe femei se confrunta zi de zi cu faptul ca nu reusesc sa inspire incredere, nu numai in domeniul profesional, ci si in situatii cotidiene. Acest lucru se poate datora unui aspect fizic juvenit, simplului fapt ca sunt femei sau unui stil mult prea lipsit de griji. Daca tu nu te numeri printre oamenii care in mod natural le inspira incredere celorlalti cam ce ar fi de facut? Niste mici ajustari te pot ajuta sa iti imbunatatesti acest aspect al personalitatii : o tinuta cat mai serioasa (creeaza impresia de profesionalism), raspunsuri ferme (indiferent daca sunt negative) si tinerea promisiunilor sunt un inceput pentru imaginea ta de persoana de incredere.
Regula nr.2 - Vorbeste pe limba lor
"Cheia succesului este comunicarea" - deviza asta crede ca iti este deja arhi-cunoscuta. Ce folos ca tu ai idei minunate, daca cei din jur nu afla de ele? Asigura-te ca cei cu care lucrezi iti cunosc foarte bine capacitatile si stiu ce ai tu mai bun de dat. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca cei cu care lucrezi inteleg perfect ceea ce vrei tu sa spui. Primul lucru pe care trebuie sa il faca un sef este sa imparta sarcini, iar daca cel caruia ii dai de indeplinit o anumita sarcina nu intelege ce are de facut, este greu de crezut ca o va putea realiza corect. Si de aici vine mult timp irosit. Asigura-te ca te exprimi clar si ca te faci inteleasa. Un mic truc pe care il poti aplica pentru a te face inteleasa ar fi sa te pui in pielea interlocutorului tau. Asta inseamna sa aproximezi ochiometric gradul lui de cunostinte si sa iti exprimi ideile cat mai pe intelesul lui, atat din punct de vedere al vocabularului, cat si din punct de vedere al cunostintelor.
Regula nr.3 - Risca
Daca esti genul de persoana care nu umbla decat pe carari deja batatorite si careia ii place sa mearga al sigur, ei bine ai doua variante : te schimbi sau renunti. A face afaceri este un sport extrem, in care trebuie sa iti asumi riscuri pentru a castiga. Nu ma refer aici sa risti pentru orice proiect sortit de la bun inceput esecului. Trebuie insa sa estimezi viitorul unui proiect si sa incerci sa vezi daca poate avea un viitor, daca are sanse de reusita de macar 30%. Ideile evidente pot fi puse in practica de oricine, iar caile deja batatorite sunt cunoscute de mai multi. Prin urmare, pentru a te putea remarca si pentru a putea "sparge piata" ai nevoie de indrazneala de a umbla pe drumuri neumblate si necunoscute.
Regula nr.4 - Fii mai informata ca ei
Toti se asteapta ca seful sa fie cel care detine cele mai multe informatii, cel de la care se poate invata. Nimeni nu iti cere sa devii chiar toba de carte in domeniul tau, dar ar fi totusi o idee sa nu fii prea des prinsa pe picior gresit. Fiecare angajat considera ca el este cel care ar trebui sa se afle in locul de conducere si prin urmare scruteaza atent abilitatile sefului lor, pentru a capata o justificare a faptului ca acesta este mai bun decat el.
Regula nr.5 - Priveste in perspectiva
Toti cei care lucreaza pentru tine vor sa stie pentru ce lucreaza, au nevoie de o imagine a cum va arata proiectul respectiv in final. Pentru a fi ambitionati, oamenii au nevoie de un motiv pentru care lucreaza. Priveste deci in ansamblu fiecare proiect si incearca sa vizualizezi cum va arata acesta peste 1, 2 sau 4 ani. Incearca sa prevezi eventualele obstacole, pentru a putea la o adica sa le depasesti. Timpul viitor nu trebuie sa iti mai iasa din vocabular.
Regula nr.6 - Redreseaza-te
Fiecare om si fiecare companie va inregistra de-a lungul timpului o serie de esecuri. Nu este o idee buna sa faci capat de tara din fiecare esec, ideea este sa incerci sa te repliezi si sa diminuezi respectiva infrangere. Trebuie sa stii sa te comporti si in caz de esec si sa incerci sa tragi invataminte si sa repari greselile cat mai repede. Invata de la pasarea Phoenix si ridica-te cat mai rapid din cenusa.
Regula nr.7 -Jongleaza
Sa iti spun un secret: un sef nu apuca niciodata sa stea, chiar daca nu munceste la fel de mult ca angajatii sai. Probabil ca are de luat in medie 10 decizii pe zi, dintre care macar una are un grad de importanta ridicat. Daca esti genul de persoana meticuloasa, care nu poate rezolva mai multe lucruri deodata, ar fi bine sa incepi sa te antrenezi din timp daca aspiri la o pozitie de conducere. Antreneaza-te si imbunatateste-ti dexteritatea : vei avea nevoie de ea pentru a lua decizii rapide si pentru a te putea gandi la mai multe proiecte o data.
Regula nr.8 - Pastreaza urmele
Stiu ca nu esti foarte organizata din fire, dar o data ce aspiri la o pozitie ierarhica inalta, responsabilitatile tale devin din ce in ce mai mari si este cazul sa pastrezi evidenta discutiilor pe care le-ai purtat si a proiectelor in curs de desfasurare. Incearca sa iti ordonezi cat mai clar agenda si sa nu scapi nimic din vedere. Organizeaza-te pentru a nu te incurca in mai multe obiective.
Regula nr.9 - Importanta, dar nu indispensabila
Poate ca suna ciudat, dar desi este bines a fii o persoana cheie, nu trebuie sa fii de neinlocuit intr-o anumita pozitie. Trebuie sa ii faci pe cei care iti sunt in subordine sa te considere un bun conducator si sa aiba mare nevoie de sfaturile si parerile tale, dar atunci cand tu rezolvi toata munca si te ocupi de tot, iar ei considera ca nu se pot lipsi de tine in postul respectiv, va fi greu sa fii promovata.
Regula nr.10 - Mereu pe faza
Nu vei promova niciodata daca te ocupi cuminte doar de "felia" ta de munca. Trebuie sa fii la curent cu intregul mers al companiei, sa fii informat in legatura cu noile tendinte de pe piata si sa poti vorbi si despre altceva din domeniul profesional, inafara de sectorul tau strict de munca. Chiar daca este vorba despre cunostinte care nu au nici o legatura cu domeniul tau de activitate, asta nu inseamna ca nu vei impresiona. Chiar si informatiile pe care le detii in legatura cu ultimele filme aparute la cinema sau cu noile cluburi din oras pot fi de folos.
Verifica-ti abilitatile de leader prin testul propus de noi.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





A venit acasa
- person
"maine sa iubeasca cel ce n-a iubit niciodata si cel care a iubit sa iubeasca maine...."