Analiza SWOT

Analiza SWOT
  calendar_month        
Ce este analiza SWOT?
SWOT vine in limba engleza de la initialele cuvintelor Strenghts(puncte tari), Weaknesses(puncte slabe), Opportunities(oportunitati) si Threats(amenintari.

Analiza SWOT este de fapt o tehnica prin care se pot identifica punctele tari si slabe si se pot examina oportunitatile si amenintarile unui proiect, ale unei actiuni sau ale unei persoane si poate fi utiliza ca element de realizare a bilantului.

In general, exista doua moduri in care poate fi utilizata o analiza SWOT: in scopuri profesionale sau personale. In scop personal, analiza SWOT poate fi utilizata pentru a monitoriza cariera unei persoane, notand abilitatile si problemele pe care aceasta le are. In context profesional, analiza SWOT poate fi utilizata pentru a masura profitabilitatea unei afaceri sau unui proiect.

In poza de mai jos se poate vedea care este impartirea clasica a unei analize SWOT: in partea de sus sunt trecute in stanga punctele tari si in dreapta punctele slabe, iar in partea de jos sunt trecute oportunitatile in stanga si amenintarile in dreapta.

Strenghts - Punctele tari
Aici trebuie sa treci punctele tari, adica aspectele pozitive interioare ale proiectului sau persoanei respective. Pentru a identifica punctele tari din analiza SWOT trebuie sa gasesti raspunsul la urmatoarele intrebari:
Care sunt avantajele proiectului respectiv? / Care sunt abilitatile persoanei respective?
Ce este mai bine realizat la proiectul respectiv decat in cazul concurentei? / Ce face persoana respectiva mai bine decat ceilalti?
Ce vad cei din jur ca fiind punctele tari ale proiectului /persoanei respective?

Weaknesses - Punctele slabe
La puncte slabe vei trece aspectele negative interioare ale proiectului sau persoanei respective, puncte slabe care pot fi astfel corectate o data ce sunt identificate. Intrebari ajutatoare pentru identificarea punctelor slabe din analiza SWOT sunt urmatoarele:
Ce ar putea fi imbunatatit la proiectul / abilitatile persoanei respective?
Ce vad cei din jur ca fiind punctele slabe ale proiectului /persoanei respective?
Ce ar trebui sa eviti din experienta trecuta?

Opportunities - Oportunitati
Aici vei trece conjuncturile exterioare pozitive pentru proiectul sau cariera ta. Astfel de oportunitati pot fi considerate schimbarile tehnologice, politice, sociale si chiar cele economice. Intrebari pentru a identifica astfel de oportunitati pentru proiectul sau cariera ta sunt urmatoarele:
Care sunt conditiile favorabile dezvoltarii proiectului / persoanei existente acum pe piata?
Care este avantajul concurential al proiectului / persoanei?

Threats - Amenintari
La amenintari vei trece conjuncturile externe negative pentru proiectul sau cariera ta. Pentru a identifica aceste amenintari poti cauta raspunsul pentru urmatoarele intrebari:

Care sunt obstacolele existente in calea proiectului / carierei respective?
Care sunt schimbarile globale care pot afecta evolutia proiectului / persoanei?
In ce mod te afecteaza negativ activitatea competitionala?

Recomandari