Angajament sau aranjament

Angajament sau aranjament
  calendar_month        
Nimeni nu stie prea bine. Convenabilul depinde de situatie, de imprejurari, de personajele implicate. Angajament sau aranjament, in unele situatii angajament si aranjament, totul a ajuns o chestiune de politica: prietenia, casatoria, serviciul, stilul si principiile de viata.

Exista o adevarata tactica de prindere a bondarului in plasa, tehnici desprinse din filmele SF, pe care nimeni nu le-ar crede cu putinta. Dar folosind corolarele "daca ceva pare imposibil este adevarat" si "daca ceva poate merge rau, o va face", teorema are sanse mari sa fie demonstrata.

In vremurile de fericire si mare beatitudine in care traim, cand credem ca ne permitem sa facem alegeri fara sa aiba de suferit constiinta noastra, realizam ca in cele mai multe cazuri, se intampla ca pe vremea strabunicilor, cand ei aveau ca scuza ca nu pot hotari singuri.

Foarte multi se casatoresc din interes, se comporta ca redutabile personaje negative din telenovele vechi, se bucura de moartea caprei vecinului si se cred impliniti in viata pentru toate aceste fapte.
Se cheama atunci ca, angajament sau aranjament, totul se reduce la scrupule si idealuri false. Se cheama ca traim degeaba, pentru ca cei mai multi dintre acestia, la apusul vietii, incearca sa readuca vitalitatea pe care in tinerete au alungat-o cu cel mai mare dispret.

Ne inrolam la o obligatie luata din proprie initiativa, ne facem o promisiune solemna sa fim oameni si pe parcurs realizam ca nimic nu este nimic. Nimic este ceva las, dezgustator si de care nu mai putem scapa. Scopul scuza mijloacele in cazurile in care nu putem detine controlul si finalitatea nu mai este a noastra, este ceva dictat de imprejurari, si ne simtim depasiti. Liberul arbitru nu mai face casa buna cu noi.

Personal, ador speciile rare care uimesc prin diversitate, calitati nebanuite, dorinta si puterea de adaptabilitate in mediile in general potrivnice la tot ce este diferit. Dar le detest pe cele care, pe parcurs, se razgandesc si isi dovedesc originile.

Nu sunt insa de evitat aceste doua situatii. Este de preferat adaptarea la societate, asa cum este ea. Nu avem posibilitatea alegerii societatii in care traim, dar trebuie sa putem sa ne manifestam indiferent de mediul inconjurator.

Recomandari