Ce este dezvoltarea personala si cu ce ne ajuta ea?

Ce este dezvoltarea personala si cu ce ne ajuta ea?
  calendar_month        
"Mens sana in corpore sano", un spirit sanatos intr-un corp sanatos ar putea fi deviza dezvoltarii personale, care este foarte la moda in secolul al XXI-lea.

Ce este "dezvoltarea personala"?

Acesti termeni definesc toate practicile ale caror obiectiv este descoperirea de sine, al potentialului nostru in diferite arii curiculare, de completare a personalitatii noastre. Este vorba, in alte cuvinte, de o descoperire a capacitatilor noastre.

De unde vine "dezvoltarea personala"?

Cea mai mare parte a tehnicilor de dezvoltare personala sunt asociate cu Era Noua, miscare spirituala nascuta in Statele Unite, al carei obiectiv era transformarea indivizilor, de trezire a spiritului si a corpului, si libertatea de constiinta. A influentat mult perioada anilor 1970 si este mostenitorul teosofiei, doctrina potrivit careia toate religiile sunt proiectiile si tentativele omului de a-l cunoaste de Creator. Era Noua se diversifica si iese din campul spiritual pentru a cuprinde si activitatile de ordin practic, despre care se crede ca pot schimba atitunea interioara a individului, de la negativ la pozitiv, si care poate avea un impact asupra dezvoltarii tuturor formelor de boala.


Practicile

Sunt numeroase. Unele sunt mostenite dintr-o varietate de traditii spirituale, altele se bazeaza pe ultimele descoperiri tehnologice, insa toate au ca obiectiv suprem eliberarea energiilor, posibilitatile interioare ale unei persoane de a scoate din inconstient lucruri ce devin constiente si care ajuta la o cunoastere mai buna de sine si ulterior la dezvoltarea armonioasa a sinelui.
Majoritatea sunt centrate pe vindecarea ranilor interioare.

In Orient aceste tehnici sunt legate de practicarea artelor martiale, yoga sau zen, toate concentrate pe meditatie, pe control de sine, si forta interioara a individului.

In Occident insa, oamenii se bazeaza foarte mult pe tehnicile de terapie, ei apeland la psihoterapeuti. Cerand ajutor specializat ei doresc sa isi elibereze mintea de energiile negative, ei isi doresc sa isi deblocheze emotiile. O alternativa a psihoterapiei aleasa de multi dintre occidentali este bioenergia.

Terapiile cognitive actioneaza asupra sintomelor si se concentreaza asupra noilor modalitati de a le oferi pacientilor care sufera de probleme comportamentale de a-si indrepta gandurile spre ceva mai bun, sau chiar spre tehnici de relaxare.

Dezvoltarea personala se intersecteaza si cu lumea laborala, cu coachingul, cu gestiunea firmelor.

Directii care asigura succesul dezvoltarii personale:

• Cunoasterea de sine
• Constientizarea si depasirea limitelor
• Scopul personal si dezvoltarea competentelor

Cum ne putem dezvolta personal armonios?

In primul rand trebuie sa ne raspundem singuri la intrebarile de genul "cine suntem, incotro ne indreptam, si pentru ce traim". Raspunsul la aceste intrebari iti poate da indicii clare asupra modului in care este cariera ta si viata ta personala, care sunt lucrurile la care visezi si care ti-ar placea sa le indeplinesti, si modalitatile tale personale de dezvoltare atat pe plan profesional cat si pe plan personal.

Trebuie apoi sa ne stabilim o tinta pe care sa o atingem. Avem nevoie in permanenta de ceva care sa ne motiveze si apoi de ceva care sa ne bucure atunci cand reusim.

Performanta o obtinem doar atunci cand ne organizam cat mai bine posibil, atunci cand ne cunoastem scopul si cerintele jobului. Trebuie de asemenea sa stim daca ne aliniem la cerintele jobului pe care il avem. Trebuie sa tinem cont de postul pe care il ocupam si de ceea ce presupune el, de cunostintele pe care trebuie sa le avem, de abilitatile pe care le avem si de cele care ni se cer imbunatatite, si de comportamentul pe care trebuie sa il avem sau sa il adoptam.Cheia catre o dezvoltare personala armonioasa se afla in tine. Cu cat vei aprofunda mai mult ceea ce iti doresti si ceea ce poti obtine, cu siguranta ca si rezultatele tale vor fi pe masura. O multime de oameni au reusit astfel, de ce sa nu reusesti chiar si tu?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

impacare
  • person

    "va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right