Citeste-i pe mincinosi din gesturi

Citeste-i pe mincinosi din gesturi
  calendar_month        
Prietena ta iti povesteste ultima ei aventura dar tu nu esti convinsa ca iti spune adevarul? Esti la prima intalnire si esti coplesita de complimente, insa ai vrea sa stii daca ceea ce auzi e spus din inima sau sunt doar vorbe goale?

Ai vrea sa descoperi minciunile spuse de copilul tau? Ai devenit profesor si vrei sa dai masca jos elevilor care vin cu scuze false? Urmareste gesturile!

Atunci cand ni se aude doar vocea, este mai usor sa-i ducem in eroare pe cei care ne asculta, dar, in momentul in care ni se poate vedea corpul, e mai greu ca minciuna sa aiba succes.

Citeam de curand rezultatele unor studii facute asupra comportamentului uman. Ele au aratat ca intre ceea ce gandim si elementele nonverbale exista o relatie de complementaritate.

Din acest motiv, atunci cand incercam sa mintim, dificultatea consta in aceea ca actiunile subconstiente ale creierului sunt involuntare si independente de minciunile verbale. Drept urmare, limbajul trupului ne da de gol.

Limbajul palmelor

77914.jpg
Ai observat, probabil, ca atunci cand un copil de cinci ani spune o minciuna, el isi acopera gura cu una sau cu ambele maini. Acest gest va fi utilizat si mai departe, pe parcursul vietii, modificandu-se doar viteza aplicarii lui.

Cand minte, un adolescent isi ridica mana spre fata, insa in locul acoperirii bruste a gurii, el isi va mangaia usor buzele cu degetele. Mult mai dificil este sa citesti gesturile unui adult, fata de ale unui tanar, pentru ca, odata cu inaintarea in varsta, gesturile devin mai rafinate si mai putin vizibile.

Cand o persoana matura minte, creierul da ordin mainii sa acopere gura, ca si in cazul copilului si adolescentului, dar, in ultima clipa, mana sa va aluneca mai departe pe fata si va atinge nasul.

Am auzit uneori intrebarea "As putea sa-mi falsific limbajul trupului?". Raspunsul este, desigur, "nu" din cauza lipsei de concordanta intre gesturile principale si microgesturi.

Palma deschisa, de exemplu, este asociata cinstei. Din acest motiv, cand un barbat minte, e posibil ca palmele lui sa fie ori ascunse in buzunar, ori la vedere stranse in pumn si mereu incordate. Atunci cand elevul copiaza, cu o mana tine fituica si cu cealalta strange pixul intre degete pentru a-si putea ascunde emotiile.

Limbajul facial



Multi politicieni sunt experti in falsificarea limbajului trupului pentru ca alegatorii sa dea crezare celor spuse de ei. Ii vedem adesea exclamandu-si ideile si, in acelasi timp, gesticuland cu palmele si bratele larg deschise.

Insa chiar si cu aceste detalii bine puse la punct, elemente cum ar fi contractia si dilatarea pupilelor, a muschilor faciali, ridicarea uneia dintre sprancene, transpiratia fruntii, imbujorarea obrajilor, clipitul grabit al pleoapelor tradeaza minciuna.

Probabil ca v-ati dat seama deja de ce, in cadrul interogatoriilor la politie, suspectul este asezat intr-un loc deschis al camerei si bine luminat...

In concluzie, daca o persoana isi doreste sa minta cu succes, ea trebuie sa-si ascunda trupul sau sa-l faca neobservat pentru a nu-i fi remarcata gestica involuntara... sau poate apela la cea mai buna cale de a minti... telefonul!

Recomandari