Cum devii un orator bun?

Cum devii un orator bun?
  calendar_month        
De data asta nu mai poti scapa: ti s-a dat sarcina sa faci o prezentare la serviciu. Simplul fapt de a te vizualiza pe scena iti provoaca deja palpitatii, maini umede, gat uscat si sentimentul de vid in cap. Nu e usor sa iei cuvantul intr-o adunare mare de oameni! Nu-ti fie teama, totul se invata! Iata care sunt cele mai importante reguli ale discursului!

Nu improviza

Repetitia este mama succesului. Daca stii bine ce ai de spus, vei avea mai putine emotii si vei putea infrunta cu calm eventualele obiectii. Prezentarea mai putin formala nu este mai simpatica, ci arata ca esti nepregatita!

Opteaza pentru un discurs marca Columbo

Imediat cum iti incepi discursul trebuie sa anunti ideea principala, adica mesajul-cheie. Gandeste-te la tehnica folosita de detectivul Columbo, care facea lucrurile interesante rezolvand o crima cunoscuta de la inceput de catre telespectator. Fa din concluzie punctul culminant al prezentarii tale, folosind cuvinte socante, puternice.

Nu plictisi audienta

Multi oameni au discursuri cu continut genial , dar cu prezentare plictisitoare. Trebuie sa-i dai viata discursului, folosindu-te de exemple, imagini si buna dispozitie.

Stapaneste-ti tracul

Evita sa ramai fara aer: inspira profund printr-o nara si expira prin cealalta pentru a-ti oxigena bine creierul inainte de discurs. Apeleaza si la respiratia badominala: umfla-ti burta in timp ce inspiri, punand o mana pe stomac. Bea un pahar cu apa si fii increzatoare. Astfel reusesti sa te relaxezi inainte de prezentare.

Capteaza-le atentia imediat

Dupa ce te prezinti si le spui ce cauti acolo, trebuie sa captezi imediat atentia auditoriului printr-un element de curiozitate, care va mobiliza atentia publicului. Foloseste o metafora, un exemplu bun sau un contra-exemplu.

Nu juca un rol

Tracul, emotiile, presiunea la care esti supusa sunt factori ce-ti pot transforma prezentarea intr-un exercitiu periculos. Ai grija sa nu adopti o atitudine care nu ti se potriveste, fie ea reprezentata printr-un stil vestimentar nou sau prin ideea de a fi amuzanta cu orice chip. Inainte de orice, trebuie sa fii confortabila cu tine insati.

Moduleaza-ti vocea

Sub actiunea stresului, risti sa te transformi intr-o masina care spune un discurs, fara inflexiuni vocale. Mare greseala! Vocea te poate ajuta sa subliniezi anumite pasaje. Atunci cand vrei sa afirmi ceva, articuleaza bine si puncteaza frazele.

Stapaneste ritmul interventiei

Un alt secret al discursurilor geniale este marcarea timpilor de tacere, pe care oratorii debutanti au tendinta sa-I uite. Tacerea este puternica: ea are rolul de a reliefa anumite aspecte si de a suscita curiozitatea, ea da valoare lucrurilor spuse. De asemenea, in timpul tacerilor poti sa-ti privesti auditoriul si sa vezi daca pare interesat sau daca mai are nevoie de convingere.

Foloseste limbajul non-verbal

Nu neglija importanta gesturilor si a deplasarilor: un simplu gest cu mana poate intari cele spuse sau poate contrazice. Evita totusi gesturile ce par prea teatrale si care vor da impresia de demagogie. Pastreaza-ti palmele deschise si bratele pe langa corp, astfel incat mainile sa se ridice in mod natural.

Imbratiseaza oamenii cu privirea

Priveste oamenii cu bunavointa, astfel le vei da impresia ca esti interesat de ei. O privire fricoasa sau plictisita poate fi contagioasa. Greseala clasica a oratorilor este de a-si focaliza privirea intr-un punct si de a privi mereu acolo in timpul prezentarii. Acesta este si defectul debutantului, care isi priveste mereu seful in cautarea aprobarii. Acest fapt le confera celorlalti participanti senzatia dezagreabila ca asista la o conversatie. Cel mai bine e sa privesti undeva in spate, departe.
Recomandari