Cum gestionezi furia, enervarea, apatia si alte stari negative? - partea I

Cum gestionezi furia, enervarea, apatia si alte stari negative? - partea I
  calendar_month        
Sunt multi oameni care se lasa prada sentimentelor.

Este bine sa te lasi prada atunci cand acestea sunt pozitive insa atunci cand sentimentele sunt negative se nasc automat stari pe care de obicei le incadram in una din urmatoarele categorii: furie, deprimare, anxietate, inconfort, apatie, frica etc. in acest articol voi expune o strategie simpla prin care putem deveni mai puternici si automat mai fericiti, gestionand sentimentele negative.

Ce se scrie si se spune pe aceste teme este destul de clar: nu te mai enerva, nu mai fi furios, nu mai fi apatic, etc. Este un indemn bun, dar probabil ai experimentat sentimentul in care asemenea indemnuri nu te ajuta prea mult. stii si tu ca nu ar trebui sa te mai enervezi. Problema nu este ca nu stim sau ca nu suntem constienti de acest lucru, ci ca rememoram aceste sfaturi degeaba. Una este sa spui, alta este sa faci.

Astfel, intrebarea mai potrivita la care mi-am propus sa raspund este CUM sa gestionez aceste stari? Ce pot face concret?

Prima solutie si cea mai utilizata este legata de respiratie si pauza. Este drept, poate fi buna, insa, de exemplu, atunci cand esti apatic, poti aplica oricate tehnici de respiratie cunosti, nu vei iesi din acea stare. In cazul furiei, daca iti amintesti ca exista o tehnica folositoare si o aplici, te poate linisti insa doar pe moment.

Punand lucrurile in ordine, mi-am dat sema ca tehnicile precum respiratia sunt asemenea antinevralgicelor AAA¢AAAA€AAAA"trateaza simptomele dar nu si cauzele - adica ne calmeaza, insa nu ne feresc in viitor de alte situatii asemanatoare sau nu ne rezolva problema pe termen lung.

S-ar putea sa ti se para ciudat, insa iti voi spune un lucru mai putin obisnuit. Sentimentele negative nu trebuie eliminate, nu trebuie reprimate, nu trebuie neaparat sa ne exersam autocontrolul. Autocontrolul este bun in sine, insa este tot un antinevralgic si nimic mai mult. Vreau sa citesti cu atentie acest articol si cele ce urmeaza si sa incerci sa fii deschis pana la final.

Ori de cate ori simti o emotie negativa, este un semn bun. Nu trebuie sa negi, pentru ca negarea este asemanatoare cu ascunderea gunoiul sub pres. Faptul ca simti dovedeste ca esti viu, iar partea ta emotionala functioneaza. Ori de cate ori experimentezi o stare negativa, practic, primesti mesajul ca nu-ti este bine, ca ceea ce se intampla te face nefericit.

Emotia este asemenea unui postas care-ti aduce scrisorile. Nu ucide mesagerul pentru ca nu are rost. Fii recunoscator pentru ca este o sansa unica de a rezolva problema.

Majoritatea oamenilor primesc asemenea semnale si de obicei aleg, in mod gresit, una dintre urmatoarele doua cai:
1. Reprimarea: incerca sa nege sau sa controleze sentimentul;
2. Accentuarea: continua sa se infurie sau sa fie apatici zile, luni si ani in sir.

in acest articol iti propun o a treia cale. Daca vei apela la a treia cale, lucrurile vor deveni mai simple. Poti deveni mai fericit, mai autoimplinit, mai relaxat si mai plin de pofta de viata.

Va voi prezenta un caz care vi se va parea, probabil, extrem.

Este vorba despre un cunoscut care este nefericit. Este incrancenat, incordat si stresat. Nu o sa intru in detalii personale pentru ca motivul nefericirii sale este destul de ciudat si nu vine din plan familial sau profesional. Vine din cu totul alta dimensiune si anume cea sociala. El considera ca toti suntem niste marionete in mana unor oameni care stapanesc lumea, ca totul se intampla numai prin acordul si vointa acelor oameni. Probabil ai mai intalnit oameni care considera ca totul este o conspiratie la nivel mondial. Atentie, nu judec in nici un fel opiniile acestui om. M-a durut, insa, cand am vazut cata nefericire aduce in viata lui acest mod de a privi lumea.

Omul este stresat, negativist, apatic, chiar deprimat. Sursa acestor sentimente este legata de consipiratia modiala de care vorbeam mai devreme. Ai putea spune ca acest om este nebun. Ei bine, eu nu cred ca este. In situatia lui, la un nivel diferit sau cu situatii diferite, se poate gasi oricare dintre noi la un moment dat. Practic, el a ales calea a doua de actiune. De ani se comporta asa si se va comporta multa vreme la fel. Problema lui s-ar putea rezolva daca-mi va permite sa-l ajut. Nimic bun nu se poate face cu forta. In plus, respect identitatea si credintele celorlalti, indiferent cat de nepotrivite mi s-ar parea ca sunt.


Mai jos vei gasi o strategie si cu permisiunea ta aceasta strategie poate aduce schimbari remarcabile in viata ta, aplicate la orice tip de emotie negativa pe care o poti experimenta. Sunt trist cand vad ca multi oameni aleg cea de-a doua cale si traiesc in permanenta in disconfort sau apatie.

Tehnica pe care ti-o prezint este o tehnica compusa din 19 pasi. Cum ti se pare? Glumesc! Ma amuz ori de cate ori vad tehnci de dezvoltare personala cu zeci de pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a schimba ceva. Ar trebui sa umbli cu cartea respectiva, sa te uiti la cuprins, sa cauti pasul X in capitolul I si sa il indeplinesti. Nici macar nu-i poti tine minte, cum ai putea oare sa-i aplici?

Sunt doar trei pasi simpli si o sa fii umit de rezultatele raportate la micul efort pe care trebui sa-l depui. Pentru a o retine, o voi numi ACT. Ti-o vei aminti usor pentru ca fiecare litera din ACT corespunde pasului simplu pe care-l ai de facut.

ACT (Accepta - Clarifica - Treci la actiune)

A - Accepta!
Este primul pas de care chiar am vorbit putin mai devreme. Accepta emotia care vine si bucura-te ca primesti un semnal. Ar fi mai rau daca nu l-ai primi. Accepta si bucura-te ori de cate ori primesti o emotie, nu face o drama din aceasta emotie asa cum face majoritatea. Omul este cea mai performanta masinarie din lume.

Emotia negativa este asemenea alarmei pe care ai putea sa o ai instalata acasa sau pe masina. Cand primesti semnalul, tu primesti vestea ca nu iti este bine si ca trebuie sa schimbi ceva. Degeaba spui ca sirena nu urla daca ea urla, iar sa traiesti toata viata cu o sirena care urla in capul tau (emotii negative) insemna dezastru personal. Prin urmare, cand sirena suna, accepta ca suna si apreciaza semnalul primit. Acest mecanism simplu de comunicare are menirea de a te informa ca este momentul sa faci o schimbare.

Multi oameni, alegand calea 1, controleaza sentimentul, nu fac nimic decat sa acopere sirena, in speranta ca ea nu se va mai auzi in viitor. A te face ca nu o auzi se va traduce in furie, deprimare si apatie. Poate ca in timp te vei obisnui sa nu o mai auzi si nu iti vei explica de ce esti furios. Sa luam cateva exemple:

1. te infurii ori de cate ori vorbesti cu un coleg;
2. atitudinea partenerului de viata te enerveaza;
3. esti nemultumit ca cei din jurul tau nu apreciaza corectitudinea;
4. Esti deprimat cand te gandesti la ceea ce ai realizat pana acum;
5. .....

Poti sa adaugi pe aceasta lista orice sentiment sau stare negativa experimentezi. Pasul unu inseamna sa apreciezi aceste sentimente si sa accepti ca ele exista. Doar atat. Nu trebuie sa te deprimi pentru ca esti deprimat si nici nu trebuie sa te infurii pe tine ca te-ai infuriat pe cineva anume. Este de ajuns sa recunosti emotia negativa, sa iti dai sema ce emotie este (furie, disconfort, etc) si sa te bucuri ca ai primit semnalul ca ceva nu este in regula.
Retine : Apreciaza pozitiv emotia negativa!

C - Clarifica! (pasul 2)
Poate ti se pare ca pasul unu nu prea are sens, insa datorita lui vei fi capabil sa parcurgi cu rapiditate urmatorii doi pasi la fel de simpli. Pasul unu te va pune intr-o stare in care poti rezolva rapid pasul doi. Daca vei fi de acord ca emotia este un fel de notificare ca lucrurile nu merg bine si trebuie sa schimbi ceva, vei simti cum te va ajuta pasul doi. Aici trebuie sa-ti folosesti capacitatea analitica si sa clarifici raspunsul la urmatoarea intrebare:
Ce trebuie sa-mi schimb, perceptia sau strategia?

In aparenta este o intrebare simpla, practic, raspunsul iti rezolva in totalitate problema. Cand lucrurile ies din zona ta de influenta, raspunsul este ca trebuie sa-ti schimbi perceptia. Daca lucrurile intra in zona ta de control sau de influenta, poti schimba strategia. Am vorbit mai devreme de cunostinta mea si conspiratia universala.

Daca el si-ar pune intrebarea ce trebuie sa schimbe, perceptia sau strategia, raspunsul este evident: PERCEPTIA! Adica el trebuie sa-si schimbe modul in care priveste lucrurile, pentru ca nu poate schimba ceva la care nu are acces ca factor decident. Atat timp cat ai convingerea ferma ca nu poti schimba lucrurile este imediat necesar sa-ti schimbi perceptia.

Ar putea sa-mi spuna el: Cum sa-mi schimb parerea daca asta cred? Eu nu-ti cer sa crezi altceva, pur si simplu iti cer doar sa nu te mai torturezi singur. Autotortura si victimizarea nasc toate starile negative din viata ta. intelege doar ca trebui sa opresti acest robinet prin schimbarea perceptiei. Poti sa nu-ti schimbi perceptia, in acest caz intelege insa, ca sursa nefericirii tale este propria ta perceptie si nimic altceva. Fiecare om are libertatea de a percepe lumea cum isi doreste. Foloseste-te de acest drept.

Sa iau si un alt exemplu, cel al unui coleg care nu-si face treaba. Sa presupunem ca acest lucru te scoate din minti si-ti creaza o stare proasta si te enerveaza in permanenta. Ce trebui sa faci? Unul din cele doua lucruri:
1. schimba-ti perceptia;
2. schimba-ti strategia.

Este de dorit ca la aparitia unui sentiment, mai inainte de toate, sa incerci sa schimbi strategia inainte de a schimba perceptia. Daca esti convins ca nu poti schimba nici perceptia nici strategia exista varianta parasirii terenului de joc, care pana la urma tine tot de strategie. Adica, daca acel coleg te enerveaza ca nu-si face treaba, gandeste-te ce ai putea face la nivelul strategiei! intreaba-te! Poate alegi sa-i spui lui sau sefului. Poate alegi sa comunici cu el intr-un mod in care sa-l mobilizezi, poate alegi sa stai de vorba cu el sa afli de ce procedeaza asa (pe un tot prietenesc).

Sunt foarte multe lucruri pe care le poti face. Dupa ce ai primit semnalul de la pasul unu, gandeste-te ce ai putea schimba, cum ai putea actiona! Unele lucruri ar putea avea efect, altele nu, acesta este si motivul pentru care iti ramane in orice moment la dispozitie strategia cu schimbarea perceptiei. Ce insemna sa-ti schimbi perceptia? Sunt multe cai prin care poti sa-ti schimbi o perceptie, dar voi vorbi mai mult in pasul trei.

Luand un alt caz din lista de mai sus, cazul partenerului de viata care te enerveaza, clarifica ce trebuie sa schimbi, perceptia sau strategia. Nu exista un raspuns final si corect 100%. Uneori, lucrurile se pot schimba atat prin modificarea perceptiei, cat si a strategiei. Uneori, insa, trebuie sa alegem o cale mai ales in situatiile care devin repetitive.



">54379.jpg



Citeste partea a doua maine!

Marian Rujoiu
Trainer - Extreme Training

The way to excellence!
http://www.marian-rujoiu.ro
http://www.personal-power.ro
Recomandari