Cum ne pregatim pentru o cina de afaceri?

Cum ne pregatim pentru o cina de afaceri?
  calendar_month        
Ce ne facem atunci cand trebuie sa mergem la o cina de afaceri? Cum trebuie sa ne imbracam, cum trebuie sa mancam, ce trebuie sa vorbim, ce trebuie sa facem?

Atunci cand esti invitat la un mic dejun, o festivitate, sau o cina, e nevoie sa urmezi anumite reguli pentru a face un succes din aceasta ocazie. Aceste reguli te vor ajuta sa participi cu o mai mare usurinta la evenimente de acest gen.

Noi am identificat cateva elemente care speram sa iti atraga atentia si sa te ajute pe viitor:

Succesul cinelor de afaceri consta in conversatie.
Vino pregatit la cine cu o conversatie pe masura. Trebuie sa participi la conversatiile de la masa. Cerceteaza inainte de cine va participa, ce interese au, ce fel de subiecte le-ar putea atrage atentia, cum sa stii sa te descurci intr-o situatie in care apar inevitabilele erori. Sparge gheata cu intrebarile tale si astfel ii pot ajuta pe cei din jur sa se simta mai liberi sa vorbeasca despre ei.
Foloseste-te de intrebari din care sa reiasa interesul tau fata de activitatea celor cu care iei masa si fata de dorintele lor legate de compania pe care o reprezinta.

Nu vorbi despre tine.Fa un efort si cunoaste-te cu toata lumea de la masa. Daca este asezat in momentul in care invitatii sosesc, ai face bine sa te ridici usor de pe scaun si sa te indrepti catre ceilalti si sa pornesti o discutie cu ei. Foarte important: retine-le numele. Arata-te interesat de ceea ce ei au de zis si de binele lor. Fii atent. Persoana de langa tine are nevoie de ceva, zahar sau crema? Dai-o inainte sa o ceara. Cand se termina masa nu uita sa le multumesti invitatilor pentru oportunitatea de a-i fi cunoscut putin mai bine. Daca nu esti asezat la aceeasi masa cu ei, trimte-le un mesaj scris prin care sa le multumesti pentru tot.

Nu fi primul.

In timp ce masa este servita, asteapta ca toti invitatii sa primeasca mancarea inainte ca tu sa incepi sa degusti. Daca esti invitat, asteapta-ti gazda sa inceapa sa manance. Daca masa este de tip bufet, asteapta macar ca o parte din invitati sa se intoarca la masa cu mancare inainte de a manca.

Mai putin e mai bine.

Ai grija ca inghititurile sa fie mici, pentru ca discutia sa poata avea loc. Nu e nimic mai neplacut decat ca cel din fata ta sa vorbeasca cu gura plina. Foloseste-te de cutit si de furculita pentru a servi portii mici, apoi aseara cutitul pe marginea farfuriei.

Regula servetelului.

Servetelul pe care il primesti este al tau de la inceputul pana la sfarsitul cinei. Nu renunta la el decat in momentul in care este gata sa parasesti masa. Ar trebui sa ramana in poala ta sau in mana pe toata durata mesei. Daca pleci pentru cateva momente de la masa, aseaza servetelul pe scaun. Folosete-te de servetel pentru a te sterge, evitand astfel aspectul unsuros.

Iti sufli nasul?

NU. Se stie ca atunci cand este vorba de o cina de afaceri, niciodata, dar niciodata sa nu iti sufli nasul la masa. In cazul nefericit in care esti foarte racit, fa-ti tie si invitatilor tai un mare favor si retrage-ti invitatia intr-un mod politicos.

Furculita si cutitul.

Dupa ce ai terminat de mancat este bine sa le asezi pe cele doua una langa cealalta in coltul de sus al farfuriei. Furculita trebuie sa fie inauntru, deci cutitul in afara.
Daca nu ai terminat de mancat, si trebuie sa pleci de la masa pentru cateva clipe, aseaza furculita si cutitul in mijlocul farfuriei. Dintii furculitei ar trebui sa fie in jos.Lucrurile personale.

Masa nu este locul unde sa iti tii lucrurile personale precum servieta, sau orice altceva indiferent de marime. Lucrurile personale ar trebui sa fie tinute pe podea, in bratele tale, in spatele scaunului sau chiar prinse de scaun. Ai grija ca telefonul tau mobil sa fie inchis si sa nu fie la vedere.

O cina de afaceri nu trebuie sa fie intimidanta daca te folosesti de aceste mici reguli nescrise. Daca exersezi aceste protocoale te va ajuta sa te descurci cu mai multa usurinta, te va ajuta sa iti maresti interesele de afaceri si vei avea de castigat si pe plan personal.

Mult success!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

recunoasterea adevarului
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right